Maminka.czChování a vztahy

Návrat do práce: Jak to doma zvládnout

Martina Machová 28.  8.  2014
Za pár dní vše propukne – dítko jde do školky a vy po několika letech do práce. Naprosto netušíte, čeho se obávat víc. Jak to zvládne malý? Jak vy? Jak zvládne rodina změnu, kdy už nebudete poskytovat „full servis“?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Období návratu matky do práce bývá pro některé rodiny vcelku náročné období, zvláště tehdy, když maminka na mateřské nebyla naprosto v kontaktu se svou profesí, dítě jde poprvé do školky a muž se vrací domů až ve večerních hodinách. Navíc mu často nedochází, jaké změny (kromě těch příjemných finančních) mu návrat manželky do pracovního procesu přinese…

Na co si bude (pravděpodobně) muset zvyknou muž

Ráno už nebude doma klid, jak byl zvyklý. Možná si bude muset dělat sám snídani a dokonce i svačinu. Ráno bude rušné; manželka se vypravuje do práce, dítko či dítka do školky, v koupelně nastane boj o místo, v kuchyni o snídani – jeden se jí bude dožadovat, další striktně odmítat – no, znáte to.

Dokonce se po něm začne vyžadovat větší zapojení do domácích prací, občasné vyzvedávání či vodění do školky, na kroužky, někdy ho může zaskočit i to, že se o nemocné dítě bude muset postarat on, protože manželku z práce prostě neuvolní. A to není všechno!

Zatímco dříve si žena mohla na některé aktivity vyšetřit čas dopoledne, nyní to prostě nepůjde. Volný čas (pokud nějaký zbude) budou mít oba večer a aktivní žena bude jistě chtít dělit drahocenné volno rovným dílem. A tak se může stát, že na „fotbálek“ a pak do sauny už nebude moci chodit dvakrát týdně, protože manželka bude chtít jít alespoň jednou týdně třeba na jógu nebo plavat.

Nakonec i návraty z práce budou o něco hektičtější, už na něj nebude čekat natěšená rodinka a talíř s večeří. Vše bude naopak pravděpodobně v plném proudu. Návrat ženy do práce přináší změny nejen jí samotné, ale celé rodině – pokud si ale všichni zúčastnění dobře rozdělí „kompetence“ a v příjemné atmosféře o změnách promluví, vše se jistě uklidní a celá rodina si brzy zvykne na nový chod domácnosti.

9 rad, jak lépe zvládnou změny spojené s návratem do práce

  1. Udělejte velký nákup na několik dní.
  2. Navařte do mrazáku. V případě potřeby se nebraňte i polotovarům, rodina to chvíli vydrží (děti budou možná ze změny nadšené).
  3. Uveďte hlídací babičky, tetičky apod. do stavu pohotovosti.
  4. V klidu vysvětlete manželovi (klidně opakovaně), jak se vše změní.
  5. Poproste manžela, aby trvale převzal jednu či více z vašich dosavadních domácích prací (pravidelné luxování, vytírání, velký nákup apod.).
  6. Proberte své svršky, včetně bot a příručních zavazadel, možná zjistíte, že akutně potřebujete po mateřské obměnit či doplnit šatník.
  7. Snažte se mozek „naprogramovat“ tak, aby vzal za své, že se po možném počátečním stresu a nestíhání zase vše uklidní a urovná k všeobecné spokojenosti – je to jen otázka pár týdnů. A navíc, do rozpočtu přibude další příjem!
  8. Pokud to půjde, nenechávejte si resty na víkend. Naopak si snažte víkendy společně užít a po vzájemné dohodě se dle individuálních potřeb u dětí třeba i vystřídat. Děti si dosyta užijí jednoho z rodičů a vy i muž budete mít nějaký čas pouze pro sebe.
  9. Pamatujte, jak vše nastartujete, tak to poběží. Pokud se budete snažit zvládnout vše jako dřív; být dokonalá maminka, hospodyňka, kuchařka, řidička, zdravotní sestra i milenka – v budoucnu, až vám dojde elán a síly, to půjde změnit jen stěží!

Co šílíte!?

„Když jsem nastupovala po 3 letech zpět do práce, měla jsem obavy, jak vše zvládnu. Pročítala jsem různé návody a rady a nějaká opatření jsem doma udělala. Nakonec jsem ale musela konstatovat, že jsem šílela zbytečně! V práci jsem velmi spokojená, domu jdu natěšená na děti a manžela. Ten se doma kupodivu skvěle angažuje, za což ho nezapomínám vychvalovat (hlavně když to slyší).

Shrnuto a podtrženo, šílela jsem zbytečně. Navíc jsem vděčná, že práci vůbec mám! Jen po těch dětech se mi zpočátku stýskalo“, říká dvojnásobná maminka a šikovná cukrářka Alena F. A má pravdu, v dnešní době není vůbec samozřejmostí, že se máte po mateřské kam vrátit nebo že najdete uplatnění v oboru.

Foto: profimedia.cz

Témata: Chování a vztahy, Kariéra, Zpátky do práce, Návrat, cukrářka, Aktivní žena, Práce, Dom, Velký nákup, Jak, Řidička, Hospodyňka, Milenka, Pracovní proces, Večerní hodina, Náročné období