Maminka.czNedonošená miminka

Návrh ministra Hegera:Zachraňovat nedonošená miminka je příliš drahé

Kateřina Černá 2.  6.  2011
Ministr zdravotnictví Leoš Heger před několika týdny otevřel celospolečenskou diskuzi na téma zachraňování těžce nedonošených miminek. Běžné těhotenství trvá 40 týdnů (plus minus dva). Hranice, od které lze miminka zachraňovat, leží ve vyspělých zemích mezi 22. a 25. týdnem. U nás je tato dělící čára uměla stanovena na 24. týden, lékaři se však pokouší o záchranu i mladších dětí, pokud předpokládají, že je zde šance na úspěch.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pan ministr Heger přišel s návrhem hranici, od které se budou miminka zachraňovat, posunout výše. V uveřejněné reportáži zmínil na podporu svého stanoviska dva argumenty.

Jeden z nich, že děti narozené s velice nízkou porodní váhou jsou mnohdy vážně postižená, pravděpodobně mnohé z nás také nutí k zamyšlení. Ten druhý, tedy že zdravotní péče o tyto děti je příliš drahá, značnou část spíše nadzvedl ze židle.

Ne všechny děti, které se v narodí v rozmezí mezi 22. a 25. týdnem, se podaří zachránit. Větší šanci mají děvčata než kluci. Pokud však dítě přežije, má velkou šanci, že bude zdravé. Těžkým postižením trpí přibližně okolo 10 až 15% velmi nedonošených dětí.

Je tedy pravdou, že zachráněné děti s extrémně nízkou porodní váhou mohou mít určité zdravotní komplikace. Kdo by však měl rozhodnout o tom, zda se ho pokusíme zachránit, nebo ne, když nám k tomu medicína dává možnost? To, zda bude dítě nakonec v pořádku, nebo prožije zbytek života v bolesti a po ústavech, nemůže nikdo dopředu určit. Ale kdo o tom má tedy rozhodovat?

Odpověď na tuto otázku je nesmírně těžká, ne-li nemožná. Osobně si však myslím, že by rozhodnutí o záchraně měl udělat lékař spolu s rodiči. Lékař posoudí aktuální zdravotní stav dítěte a rodiče mohou přednést svoje požadavky a přesvědčení a na základě společné diskuze se může učinit rozhodnutí. A i kdyby bylo jasné, že dítě bude například slepé, přece to není jednoznačný důvod nechat ho zemřít.

Druhý argument týkající se financí je pravděpodobně také pádný, ovšem velmi kontroverzní. Je jasné, že péče o nedonošené děti je extrémně nákladná, ale zkuste si představit rodiče, kterým řeknete, že jejich dítě zachraňovat nebudete, protože by to stálo moc peněz.

Jak zmínila Neonatoložka Blanka Zlatohlávková v Událostech, komentářích, každá intenzivní péče je velmi nákladná, ale ta neonatologická má velmi dobré prognózy, naprostá většina malých pacientů se dostane do rodinného prostředí a vedou dlouhý většinou i bezproblémový život.

Budeme rádi, když se s námi podělíte o své názory nebo zkušenosti s tímto tématem.

Témata: Nedonošená miminka, Mimi, Zlatohlávková, Zach, Návrh, Jednoznačný důvod, Zac, Mini