Maminka.czKam s dětmi

Navštivte Rawfest a poznejte další trend ve výživě

redakce 24.  5.  2014
Navštivte Rawfest a poznejte další trend ve výživě
V záplavě moderních stravovacích návyků a trendů se začíná čím dál více prosazovat tzv. raw food. Co přesně se pod pojmem skrývá? A jaké má pro organismus výhody? Navštivte raw food festival tento víkend a seznamte se s novým alternativním výživovým plánem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud se stanete vyznavači raw food, znamená to, že v podstatě začnete holdovat stravě v její nejpůvodnější podobě, tedy živé nebo syrové. Jinými slovy jídlo přestanete tepelně upravovat. Taková strava zahrnuje především ovoce, zeleninu, semínka a oříšky. Někdo pije i nepasterované mléko či nepohrdne tatarákem, ovšem kořeny raw food jsou striktně veganské, tj. stravování bez živočišných složek.

Stravu můžou i maminky s dětmi

Kvalitní raw food založené na čerstvém ovoci, zelenině, oříškách a semínkách nejlépe v bio kvalitě a za předpokladu pestrosti a vyváženosti jídelníčku je nanejvýš vhodné právě pro těhotné a kojící, tedy v období, kdy je na ženské tělo kladena zvýšená zátěž. Raw food vyživuje tělo potřebnými vitamíny, minerály a enzymy včetně tekutin obsažených v ovoci, nezanáší jej chemickými látkami a umožňuje mu fungovat efektivně. Ženy po přechodu na raw často referují o snížené únavě, lepší odolnosti vůči stresu, zlepšující se fyzické kondici a celkově šťastnějšímu pocitu z bytí.

Na světě i v České republice je mnoho žen stravujících se raw food, které donosily a porodily zcela zdravé dítě, mají vynikající fyzickou kondici a jejich potomkům se daří dobře. Mnohé z nich jsou populárními osobnostmi, jako např. Loni Jane z Austrálie nebo Češka Helena Houdová žijící v New Yorku. Je ovšem důležité si uvědomit, že každé tělo je jiné, má jiné mechanismy zpracování živin a jinou genetickou zátěž. Maminky by se proto měly řídit spíše svým tělem než striktními pravidly.

Maximálně šetrná úprava

Raw food potraviny jsou dělané za studena, respektive za nízkých teplot do 42 ˚C. Nezahřívají se vysokou teplotou, nepečou, nevaří, nepraží ani nepasterizují. Díky tomu si zachovávají maximum nutričních hodnot, stejně jako svou přirozenou podstatu. Při teplotách do 42 ˚C nedochází k modifikaci výživných látek, takže jsou maximálně vstřebatelné a využitelné pro lidský organismus. Teplotní limit, který vyřadí kuchyň z provozu v podobě, v jaké ji známe, však neznamená, že koncept raw food je nudný. Mezi populární způsoby úpravy patří sušení, klíčení nebo třeba mixování, na speciálních přístrojích lze dokonce udělat i špagety z okurky.

Jednotvárnost na překážku?

Odpůrci raw food většinou argumentují, že vyloučením řady surovin (například masa, obilovin, mléčných výrobků ad.) a kvůli omezeným možnostem zpracování se jídelníček stává fádním a nezdravým. Příznivci nudnost vyvracejí množstvím kreativních receptů a nezdravost svou zlepšující se fyzickou kondicí i životním naladěním. Neznamená to však, že se raw food nutně hodí pro každého.

K přechodu na raw food by mělo docházet postupně. Začněte s jednou položkou, kterou vyřadíte z jídelníčku, a všímejte si, co to dělá s vaším tělem. Jezte více ovoce a zeleniny, mnoha lidem pomáhají v začátcích chutná smoothie, chleba nahraďte sušenými plackami apod. Zpočátku by vás neměla odradit například vyrážka, která může signalizovat potřebnou detoxikaci organismu.

Nechte se inspirovat

Stále ještě nevíte, co všechno živá strava obnáší? Chcete znát další podrobnosti? Do tajů raw food můžete nahlédnout na prvním RawFestu konaném 24. května v areálu výrobny společnosti Lifefood v Praze – Běchovicích. Těšit se můžete na to nejlepší ze světa raw food, od sušených produktů až po celá raw menu „připravovaná“ přímo na místě, dále smoothies, superfoods a chybět nebude ani čerstvé ovoce a zelenina včetně exotiky.

O zábavu a vzdělání bude postaráno v přednáškovém stanu, v celém areálu pak proběhne mnoho uměleckých a sportovních workshopů zpestřených o profesionální exhibice. Velká pozornost je věnována i programu pro děti.

Témata: Kam s dětmi, Maminka cestuje, Helena Houdová, Trend, Speciální přístroj, Potřebný vitamín, Placka, Velká pozornost