Maminka.czDěti a mateřství

Názor psychologa: Radši ať je dítě přechválené, než aby se krčilo v koutě

LH 3.  12.  2013
Názor psychologa: Radši ať je dítě přechválené, než aby se krčilo v koutě
Model americké výchovy, kdy se rodiče usilovně snaží své dítě podpořit a to někdy i za cenu, že se ze sebevědomého caparta rozvine v (proč to neříct naplno) drzého spratka, u nás většinou není příliš populární. Češi se ve většině případů ubírají opačným směrem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S chválou šetří a svého potomka vedou spíše k poslušnosti. Výsledkem může být druhý extrém – zakřiknuté a stranou se držící dítě, které si nevěří a netroufne si jakkoliv se prosazovat nebo vybočovat z řady.

Dostane čtyřku, aby se do duhého pololetí zlepšilo

Metoda negativní motivace (kterou s oblibou používají například paní učitelky ve školách) spíše nefunguje, než funguje. Dítě, kterému se nedaří, potřebuje vystoupit z bludného kruhu neúspěchů. Vyzdvihnutím jeho, byť malého, vítězství, mu pomůžete orientovat se na pozitivní výsledky svého snažení.

Bez chválení se žít nedá

Toto heslo razí dětský psycholog Václav Mertin. A dodává, že nejde jen o samotnou chválu. Podporu můžeme vyjádřit mnoha způsoby a nemusí jít vždy o verbální projev. Vlídnost a povzbuzení rodičů jsou pro zdravý psychický vývoj zkrátka nezbytné. Správná dávka sebedůvěry je vstupenkou do spokojeného života. „K „západnímu“ sebevědomí máme ještě daleko, ale pomalu se nám daří k němu směřovat“, uzavírá PhDr. Mertin v optimistickém duchu.

Témata: Děti, názor, Negativní motivace, Psycholog, Řád, Krč, Václav Mertin, Kout, Psychický vývoj