Maminka.czTěhotenství

Nebojte se antibiotik v těhotenství!

Ivana Ašenbrenerová 23.  10.  2011
Nebojte se antibiotik v těhotenství!
Čekáte miminko a lékař vám řekl, že je musíte užívat? Ne vždy jsou nepřítelem, někdy je jejich podání nutností. Nebraňte se jim - pokud je skutečně potřebujete, nemusíte se bát, děťátku neublíží.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V jiném stavu jsem musela užívat antibiotika, a to proto, že moje předchozí gravidita skončila předčasným odtokem plodové vody. Příčinou byly bakterie, které způsobily infekci plodového vaku. Když jsem pak čekala druhé dítě, po celou dobu jsem dostávala antibiotika formou nitrožilní infuze.

Nebylo to příjemné trávit těhotenství v nemocnici, ale důvěřovala jsem lékařům, a nebránila jsem se. Díky tomu jsem neporodila předčasně,“ vzpomíná pětatřicetiletá Ivana z Prahy. Většina léků je během gravidity relativně bezpečných (Paralen, léky na kašel), ale existují také přípravky, které jsou kontraindikovány (Brufen, Ibalgin a podobně). Někdy jsou lékaři až přehnaně opatrní, a to proto, že neexistují informace o možném negativním důsledku pro plod. Jak říká porodník MUDr. Michal Koucký, nedostatečná informovanost může způsobit, že těhotná žena není adekvátně léčena. A jak jsou na tom antibiotika?

MAMINKY TAKÉ ZAJÍMÁ: Jsou probiotika vhodná i pro těhulky?

Důvody k podání

Pro užívání těchto léků v graviditě platí speciální režim. „Musí se zvážit, jaký typ antibiotik, jaké dávky, protože tělesná hmotnost v těhotenství stoupá, a to tak, aby nedošlo k poddávkování. Všeobecně je v graviditě a za porodu možné podat antibiotika ze skupiny penicilinů, cefalosporinů a některé makrolidy. Naopak jiná antibiotika jsou přísně kontraindikovaná, například tetracykliny a chinoliny,“ vyjmenovává gynekoložka MUDr. Martina Hourová. Vždy je také nutné uvážit i alergii konkrétní pacientky na antibiotika a možnou tzv. zkříženou alergickou reakci. „Většina indikací k nasazení ATB se shoduje s „netěhotným“ stavem, ale jsou jistá specifika: přítomnost bakterie v graviditě, která se má léčit pečlivě i bez přítomnosti klinických obtíží,“ říká Hourová.

Strašák streptokok

Ptáte se, proč vám gynekolog provádí při prohlídce také stěr z pochvy? To proto, aby se zjistila případná přítomnost streptokoka Streptococcus agalctiae, který může představovat určité riziko pro novorozence.

Tahle bakterie patří mezi „normální“ obyvatele trávicího traktu, aniž představuje nějaké zvýšené riziko. Ovšem v těhotenství je to jinak -a pokud se u budoucí maminky zjistí, je už nutná léčba. V případě, že se objeví „jen“ v pochvě, postačí lokální čípky, je-li v moči, jsou nutná celková antibiotika k přeléčení. V naprosté většině obývá tato bakterie „jen“ porodní cesty, v menším procentu případů však může stát za potratem či předčasným porodem, proto se ženám, které mají výtok, kontrakce či krvácejí, odebírá stěr zaměřený na výskyt této bakterie.

Bohužel, definitivně se tato bakterie nedá vymýtit, je totiž velmi čilá a již za několik dní po podání antibiotik opět osídlí pochvu. Kontrolně se pak provádějí stěry ještě v posledních týdnech před porodem. Jestliže je nález opět pozitivní, rodička dostává během příchodu miminka na svět jednorázovou aplikaci ATB, která slouží také jako prevence infekčních komplikací novorozence.

Příchod miminka na svět a kojení

K porodu se pak antibiotika podávají v přesně definovaných situacích.
Pokud se jedná o předčasný porod, tak vždy u předčasného odtoku plodové vody, jestliže jde o termínový porod, tak jako ochrana před infekcí streptokokem skupiny B, tj. u žen, které ho mají v pochvě v průběhu těhotenství. „Dále se pak podávají po dvanácti hodinách po odtoku vody, a to také z důvodu prevence infekcí streptokokem skupiny B, i když nebyl zachycen v předchozím stěru,“ říká MUDr. Michal Koucký. Už jste porodila? Pak vás čeká náročné šestinedělí, než najedete na svůj režim.

ČTĚTE TAKÉ: 8 změn na vašem těle

Budete-li kojit, může se vám ještě přihodit, že onemocníte mastitidou (zánětem prsní žlázy), a v takovém případě je podání antibiotik obvykle také nutností (infekce se dostane do prsní žlázy a je nutné ji přeléčit). Ale můžete být bez obav - i při užívání antibiotik můžete kojit a dokonce je naprosto zbytečné nekojit, když je budete brát. Váš lékař vám jistě najde taková, která nejsou kontraindikovaná.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, ATB, Martina Hourová, Speciální režim, Tělesná hmotnost, Určité riziko, Cila, Předčasný odtok, Brufen, Odtok vody, Nutná léčba