Maminka.czRozhovor

Nebojte se! Každou minutu na světě zvládne porod dvě stě padesát žen

Barbora Vajsejtlová 29.  1.  2021
Strach z porodu. Asi neexistuje žena, která by se mu dokázala úplně vyhnout. "Záleží i na tom, jaký má žena obecně naturel. Zda je i v jiných situacích úzkostná. Svou roli ovšem hrají také těhotenské hormony. Každopádně určité obavy jsou normální a v pořádku," říká v rozhovoru porodní asistentka Kristina Neubertová Zemánková.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak častý je u žen strach z porodu? A dá se říci, které ženy jsou jím ohroženější?

Myslím, že strach z porodu je dost univerzální záležitost. A většina žen se s ním v nějaké fázi těhotenství potká. Určitě není pravda, že se třeba druhorodičky bojí méně než prvorodičky. Naopak, někdy je u nich strach intenzivnější, protože vědí, do čeho jdou, a pokud mají třeba z porodnice negativní zkušenost, je příprava na porod o to náročnější.

Obavy také zesiluje to, pokud žena například v předchozím těhotenství o miminko přišla nebo má jinou nepříjemnou zkušenost (falešně pozitivní testy na vrozené vady a podobně). Myslím, že s věkem to zas tak nesouvisí. Spíš s tím, jaký má žena obecně naturel. Zda je i v jiných situacích úzkostná. Svou roli ovšem hrají také těhotenské hormony. Každopádně určité obavy jsou normální a v pořádku.

Může strach z porodu nějak ovlivnit průběh těhotenství nebo přímo porodu?

V dnešní době se klade na psychiku velký důraz, což je fajn, ale občas to může v ženách vyvolávat pocit strachu, aby je při porodu jejich psychika nezradila. 

Dojemné, syrové, lidské. Nahlédněte do největší galerie porodních fotek!

Porod ale funguje dost nezávisle na naší hlavě. My, porodní báby, občas z legrace říkáme, že hlavou se nerodí, rodí se úplně opačnou částí těla. Zkrátka bych se snažila naladit na důvěru v to, že to tělo zvládne, že tělo každé ženy ví, jak porodit miminko, stejně jako ví, jak dýchat nebo trávit snídani. Pokud se ženy bojí, že třeba u porodu nebudou dost uvolněné a bude pro ně těžké miminko pustit, říkám jim, že v tom nejsou samy.

Že porod je týmová práce dvojice žena-miminko a miminko je v tom nenechá, ono stejně vyleze, i kdyby se žena bála. Pokud má žena skutečně velké obavy, které jí brání těšit se, které ji zahlcují, cítí, že je to na ni moc, pak bych doporučila vyhledat podporu, tou může být soukromá porodní asistentka, dula nebo psycholožka, která má zkušenosti s touto tematikou.

Co může nastávající maminka udělat pro to, aby dostala svůj strach pod kontrolu? Existují například i nějaké pomůcky či metody, které jí v tom mohou pomoci?

Ideální je mít svou porodní asistentku, která vás těhotenstvím a porodem provede. S ní můžete o svých obavách mluvit a hledat, co by vám pomohlo. Pak také moc doporučuji navštěvovat nějaký opravdu kvalitní nezávislý předporodní kurz, kde vám objektivní informace pomohou rozptýlit obavy, protože pochopíte, že spousta věcí, které se tradují o porodech, jsou mýty a může to jít ve skutečnosti úplně jinak – lépe, snáze a hladce.

Máte strach z porodu? Hlavně nečtěte hororové historky

Pokud nemůžete chodit na předporodní kurz, na mých stránkách (strom-zivota.net) najdete několik e-booků plných informací o tom, jak prožít hladký a příjemný porod. Velmi hezky fungují řízené vizualizace a meditace. Dají se zakoupit on-line třeba na stránkách Jemného zrození nebo od Terezy Kramerové.

Pro duchovněji založené ženy mám tip na skvělou knihu – Pečuj o své démony, která nabízí nádhernou metodu, jak pracovat s negativními emocemi. Velmi ráda také pracuji s afirmacemi, to jsou krátká výstižná tvrzení, na která se žena soustředí. Například: „Mé miminko i já jsme ideálně připravené na porod.“ – „Mé miminko ví, jak se narodit.“ – „Mé tělo ví, jak porodit miminko.“

Měla byste pro budoucí maminky nějaké tipy, jak vyladit svou psychiku na porod a zbavit se zbytečných obav?

Vyladit se na porod pomůže, pokud žena zpomalí, udělá si čas pro sebe a naslouchá svým potřebám. Když se skutečně zeptá sama sebe: „Co mi teď dělá dobře?“ A snaží se si to dopřát. Pomáhá, když se stane sama sobě tou nejlepší kámoškou a prostě si fandí.

Je dobré pečovat o své tělo s láskou. A je super naladit se na miminko. Určitě je dobré vyhýbat se negativním vlivům, jako jsou hororové porodní příběhy j kamarádek a členů rodiny. Ani bych nečetla moc internetové diskuse. Udělala bych kolem sebe takovou pomyslnou pozitivní bublinu a do ní pouštěla jen podpůrné lidi a informace. Bavila bych se se ženami, které měly krásné porody, na něž rády vzpomínají, a četla bych hezké porodní příběhy.

Na svém Instagramu @Strom_zivota také sdílím krásné porodní fotky, i ty pomáhají naladit se na to, že porod může být hezký zážitek. Někdy řekne jeden obrázek víc než tisíc slov. Super mi pak přijdou třeba knihy Hypnoporod nebo Znovuzrozený porod – obě dokážou ženy krásně naladit.

Klepněte pro větší obrázekKristina Zemánková, porodní asistentka z Olomouce, maminka tří dětí – Rozárky, Damiána a Adriana. "Už od dětství mě přitahovalo to zvláštní kouzlo narození. Jako malá holčička jsem si se zatajeným dechem listovala knížkami o porodech. Vždycky jsem byla zvídavá a dívala se na svět i na sebe kritickýma očima. A zároveň se snažila hledat tu dobrou stránku věcí…" píše o sobě na svém webu. 

Provází ženy obdobím těhotenství, porodu a mateřství od roku 2007.

VIDEO: Podívejte se na video, jak se rodí v Česku?

Co když muž po porodu nestojí o sex? Zjistěte, co je Madonin komplex!
Celé těhotenství v pouhých dvou minutách! Od euforie početí k euforii porodu


KRISTINA NEUBERTOVÁ ZEMÁNKOVÁ, porodní asistentka, strom-zivota.net

Témata: Těhotenství, Porod, Rozhovor, Porodnice, Miminko, Instagram, Tipy a rady porod, Domácí porod, Porodní asistentka, Strach, Hypnoporod, Chci si rodit po svém, Ambulantní porod, pád, Damián, Damian, Zen, Kristina Zemánková, Naturel, Obava, Olomouc, Tereza Kramerová, Žena, Adrian, Diskuse

Video