Maminka.czČasopis Maminka

Nebojte se klystýru

redakce 19.  2.  2009
Patří k jednoduchým a rutinním postupům v první době porodní. Čím dál více rodiček ho však odmítá a raději dává přednost přirozené cestě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

JSOU ŽENY, KTERÉ SI POROD BEZ POUŽITÍ NEMOCNIČNÍHO KLYSTÝRU NEUMĚJÍ PŘEDSTAVIT A JAKOUKOLI MOŽNOST, ŽE BY PŘI PORODU MOHLO DOJÍT KE ZNEČIŠTĚNÍ, POVAŽUJÍ ZA KATASTROFU.

Jana (22) ještě dítě nemá, ale už teď ví, že rodit bude jen s klystýrem. „Únik stolice bych prostě nepřežila, a ještě za přítomnosti manžela? Kdepak, nikdy!“ Třicetiletá Marika si zase přeje rodit bez klystýru. „Chci vše přirozené, a jak jsem se dozvěděla, někteří odborníci uvádějí, že po použití klystýru zůstává v I. době porodní míra fekálního znečištění neovlivněna, ale snižuje se v II. době porodní. I bez klystýru je znečištění mírné a k porodu prostě patří,“ říká. Každopádně kolem klystýru existuje spousta dohadů a diskusí. V poslední době se však rutinně klystýr v porodnicích neprovádí, pokud si jej nepřejete, nikdo vám ho nutit nebude (nebo by neměl).

UDRŽTE SI PŘEHLED: Genitální opar: Nepříjemnost, která může zkomplikovat porod

Klasický výplach

Provádí se v první době porodní, a to v tzv. přípravné místnosti, kde byste měla mít dostatek soukromí. Většinou se aplikuje vleže na lehátku na boku nebo na zádech s pokrčenýma nohama. Porodní asistentka vám zavede do konečníku rektální rourku (gumová hadička). Pokuste se nestahovat svaly, jinak by vás to trochu bolelo. Snažte se zhluboka dýchat. Možná vám bude nepříjemný pocit plnosti, který může voda ve střevech vyvolat. Důležité je nejít po aplikaci aspoň čtvrt hodiny na WC (i když to je někdy hodně těžké vydržet), aby voda stihla rozmočit stolici. Nucení na stolici se snažte rozdýchávat. Může se stát, že máte pocit na tlačení, ale voda ani stolice z vás nejde – v takovém případě to ihned řekněte porodní asistence, může jít už o začínající porod.

Alternativa YAL

Nechcete v žádném případě „klasický“ výplach, ale i tak se bojíte nechtěného úniku stolice? Pak vyzkoušejte šetrnější variantu YAL, která funguje na podobném principu jako nemocniční klystýr.

Jde o laxativum, které vám musí předepsat lékař. Přijde vás asi na 200 Kč a v jednom balení jsou dvě dávky. Použití je jednoduché – nemusíte se nijak zvlášť připravovat, nejsou zapotřebí žádné diety ani speciální režim. Tento „miniklystýr“ si můžete udělat sama doma, ale lepší je počkat až na vyšetření v porodnici, jestli skutečně začínáte rodit, abyste si ho neaplikovala zcela zbytečně. A jak ho použít? Lahvičku nejdříve krátce protřepte, dokud nevznikne pěna. Pak odstraňte víčko a zaveďte trubičku klystýru do konečníku až nadoraz. Tím, že budete lahvičku stlačovat, dojde k vyprázdnění pěny a roztoku do tlustého střeva. Ovšem stejně jako u klasického klystýru se musíte i v tomto případě snažit „vydržet“ a nejít na záchod co nejdéle. Zhruba půl hodiny po aplikaci byste měla být připravená k vyšetření nebo k porodu. Přípravek YAL se používá i po porodu po první návštěvě toalety, pokud vám byla provedena epiziotomie (nástřih hráze).


Maminčin odborník MUDr. Michal Koucký Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, atestace II. stupně v oboru gynekologie-porodnictví 2005

YAL, nebo klasika?

„Principem klystýru, když už je nabízen, není ani tak očista od stolice, ale uvolnění malé pánve od stolice, čímž se pro plod získá další prostor v pánvi. Tím se podpoří vznik tzv. Fergussonova reflexu. Jedná se o stimulaci nervových zakončení, která vedou vzruch míchou do části mozku, hypotalamu, a zde se vydá pokyn pro výdej hormonu zprostředkovávajícího kontrakce – oxytocinu. Tento nervově-hormonální reflex se zvýrazní i po odtoku plodové vody (ať už začíná odtékat spontánně či je způsoben aktivní dirupcí vaku blan) a optimálně „funguje“ při setrvání ženy ve vzpřímené poloze během porodu. Klystýr, odtok plodové vody a vzpřímená poloha usnadní porod, to je všeobecně známo. Pokud žena nechce žádný zásah do přirozeného porodu, měli bychom to respektovat. Výše uvedené má jen ukázat mýtus kolem významu klystýru. YAL gel pracuje na podobném principu – gel se zavádí s cílem donutit vyprázdnit konečnou část střev, jen si ho žena zavádí sama. Klystýr představuje nálev konečníku teplou vodou, provádí ho porodní asistentka. Jak vidíte, o očistu od stolice tu nikde není zmínka a my porodníci s ní počítáme jako s normálním doprovodem porodu.“

Témata: Časopis Maminka, Začínající porod, Genitální opar, Speciální režim, Vzpřímená poloha, Klystýr