Maminka.czRodičovství

Nebojte se nechat děti ušpinit! Tyhle "bahenní" aktivity je zabaví na hodiny

Simona Formánková 29.  6.  2022
Víte, že dnes je Mezinárodní den bláta? Děti přitahuje jako magnet, na rodiče naopak působí spíš odpudivě. Přitom výzkumy potvrzují, že bahno prospívá jak zdraví, tak dětskému vývoji. Zažeňte myšlenky na umazané oblečení a užijte si s dětmi Mezinárodní den bláta tematicky - máme pro vás pět jednoduchých aktivit!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Myšlenka Mezinárodního dne bláta se zrodila v roce 2009, kdy se dva lídři v oblasti
předškolního vzdělávání Gillian McAuliffe ze Západní Austrálie a Bishnu Bhatta z Nepálu setkali na světovém fóru v Belfastu a začali diskutovat o významu hry s blátem v raném dětství. Způsobů, jak oslavit Mezinárodní den bahna, je nespočet, ale všechny mají jedno společné: musíte se umazat.

VIDEO: Dílnička: Vyrobte si s dětmi obal na prázdninový deník

Stále více výzkumů se zabývá tím, proč mají děti vrozenou potřebu hrát si v blátě, a některé ukazují, že hra v bahně je základní biologickou potřebou. V neposlední řadě jim také přináší spoustu dalších benefitů.

  • Vědci tvrdí, že vystavení špíně a bakteriím pozitivně působí na imunitní systém dítěte jako prevence alergií, a může navíc pomoci zvýšit rozmanitost přátelských bakterií v těle.
  • Bahno je také vynikajícím prostředkem pro učení. Děti při hře s blátem rozvíjejí nápady a řeší nejrůznější konstrukční výzvy. Mají prostor pro zkoumání a experimentování, což rozvíjí základy fyziky, matematiky a
    přírodovědné gramotnosti.
  • V neposlední řadě rozvíjí kreativitu. Bahno je pro tvoření jako dělané – obvykle je ho dostatek a lze z něj tvarovat nekonečné množství objektů. Tím, že reaguje jinak než plastelína nebo hrací těsto, posiluje vynalézavost.
Zdroj: lesnims.cz

5 bahenních aktivit, kterými u dětí zabodujete

1. Rozkvetlá zmrzlina

Zmrzlinu vám děti připraví s radostí v jakékoli podobě a formě. Nachystejte jim správné nádobí, pár kornoutů a dostatek bahna - díky tomu si zaručeně stihnete vypít teplé kafe a užít si pár volných chvil. 

Klepněte pro větší obrázek

2. Hra bahna a přírody

Berušky, broučky, klacíky nebo kytičky? To vše se dá do bahenních aktivit zakomponovat. Nechte dětskou fantazii pracovat na plné obrátky, uvidíte, že vás svými nápady mile překvapí. 

Klepněte pro větší obrázek

3. Potůčky, říčky, přehrady

K vytvoření vodního veledíla s různými mosty a přehradami vám zaručeně pomůže obyčejná hliníková fólie. Vypracujte z alobalu dostatečně velkou vodní nádrž a nechte děti, aby ji dozdobily. 

Klepněte pro větší obrázek

4. Šéfkuchař v bahenní kuchyni

Zahradní kuchyňka je snem asi většiny dětí. Nápady na ingredience připravovaných jídel tu nejsou limitovány jako třeba v dětském pokojíčku. Dovolte dětem využít hromadu kuchyňského náčiní a pak už jen nechte pracovat jejich fantazii. 

Klepněte pro větší obrázek

5. Je libo bahenní cupcakes?

Při přípravě cupcakes se kreativně vyřádí kterákoli hospodyňka. Proč tedy tuto zábavu nedopřát i těm nejmenším? Bahenní "těsto" bude možná poněkud fádní, ovšem při zdobení a servírování se fantazii meze nekladou.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Zdraví, Děti, Rodičovství, Mateřství, Výchova, Austrálie, Fantazie, šéfkuchař, servírování, Mezinárodní den, Vynalézavost, Nepál, Oblečení, Přehrada, Vodní nádrž, Bahno, Zkoumání, Výzkum, Bláto, Žába, Ricky, Aktivita, Magnet, Zdraví na Heureka.cz