Maminka.czTěhotenství

Nebojte se ozvat v porodnici aneb líná pusa holé neštěstí...

Tereza Víchová 23.  1.  2017
„Líná pusa, holé neštěstí,“ říká (v trochu slušnější verzi) známé přísloví. Vzpomeňte si na něj, až pojedete do porodnice. Nebojte se ozvat (když ne vy, tak partner), ptejte se, poproste o pomoc. A porod půjde jako po másle!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je to poprvé? Bílé pláště zdravotníků jsou pro vás bezvýhradně respektovanou autoritou a ani by vás nenapadlo nic jiného, než mezi kontrakcemi kývat a souhlasit se vším, co řeknou. Sleduje vás parta mediků, rodíte na zádech, i když byste chtěla na kolena, nástřih hráze je automatický.

Existují rozdíly mezi porodem chlapce a holčičky?

Rodíte podruhé? Četla jste o bondingu a nesměle pípnete, že chcete miminko u sebe, až se narodí. Namísto klystýru si s sebou nesete šetrnější roztok z lékárny a vlastní CD s příjemnou hudbou. Tatínka domů poslat nenecháte.

Rodíte potřetí? Dvakrát jste porodila a máte zdravé sebevědomí. Jestli totiž žena něco umí, je to rodit děti. Máte právo se ke všemu vyjádřit – slušně, ale rozhodně. Ale taky včas zvážit, když se něco nevede a lékaři navrhují řešení. Co všechno je vaše právo a s čím nemusíte souhlasit? A pozor, samozřejmě to platí už u prvního porodu.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Průjem v těhotenství, pusa, Papírování, Hole, Zdravotníci, Poslední návštěva, NEST, Základní věc, Marcela Fišerová, Neštěstí, Holení, Dlouhé vysvětlování, Dobrá nálada, Jméno dítěte, Přirozený porod, Rutinní postup, Asertivita, Pečlivý výběr, Porodní přání, Ošetřující personál, Tejp, Nenarozené dítě, Nést