Maminka.czMiminko

Necháváte miminko vyplakat? Tady máte několik důvodů, proč to nedělat

Gabriela Kolinová 3.  5.  2019
Pláče a pláče. Jak zareagujete vy? Pokud miminko pochováte a budete se ho snažit utišit, děláte dobře. Jestliže patříte do druhého tábora rodičů, kteří nechávají své děti vyplakat, možná mu nevědomky zaděláváte na problémy v pozdějším životě. Proč není dobré nechat miminka plakat? Podívejte se na video.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pláč je pro miminka jedním z komunikačních nástrojů. Dítě ho používá z mnoha důvodů včetně bolesti nebo hladu. Možná ale jen touží po fyzickém kontaktu s vámi. Pokud rodič na pláč nereaguje, dítě je ve stresu, který neumí samo regulovat. To vše může negativně ovlivnit jeho vývoj. 

Zkrátka a dobře, rodiče by měli na smích a pláč reagovat, aby jejich děťátko pochopilo, že všechny jeho pocity jsou vyslyšeny a přijímány. 

Proč pláče? Kojenci jsou senzitivní. Důležité je i to, jak se cítíte vy!

Pokud vám tedy starší generace radily, abyste svého drobečka nerozmazlili chováním, kdykoliv zapláče, není to tak úplně pravda. Dítě potřebuje vědět, že jste mu nablízku a že jeho pláč neignorujete. I současné výzkumy se kloní k láskyplnějšímu přístupu.

Když totiž necháte dítě o samotě plakat, v mozku se mu spouští nezdravé stresové hormony a ty mu škodí. Mohou zpomalovat vývoj nervové tkáně v mozku, zároveň mají vliv i na funkci imunitního systému, takže dítě může být náchylnější k různým nemocem.

Děti, jejichž rodiče je nechávali vyplakat, mohou mít i potíže ovládat své emoce, mají zvýšené tendence k agresivitě, impulzivnímu chování a násilí v pozdějším životě. Podívejte se na video. 

Separační úzkost: Nenechávejte dítě dlouho vyplakat, jen ji zhoršíte

 

Témata: Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Kojenec, Rodiče, Komunikační nástroj, Imunitní systém, Mozek, Druhý tábor, Máť, Tendence, Děti, Fyzický kontakt, Důvod, Pláč, Stará generace, Chování, Impulzívní chování