Maminka.czZuby

Nechce si čistit zuby? Zkuste kartáček s aplikací, která bude děti bavit

Michaela Láchová 8.  2.  2018
Jak už mám to dítě namotivovat, aby se skamarádilo se zubním kartáčkem? Buď si zuby čistit nechce, nebo jen zblajzne pastu a do kartáčku párkrát kousne. Je to někdy o nervy, že? My pro vás ale máme geniální řešení, které jsme vyzkoušeli „na vlastní zoubky“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mně z toho občas doslova tekly nervy. Mí kluci sice proti čištění nikdy neprotestovali, ale čistili si stylem „co je mokrý, to je čistý“. A nepomohly ani přesýpací hodiny, které jim odměřovaly tři minuty.

Samozřejmě že jim zuby dočišťuju, stejně se u toho ale vrtí a po půl minutě začnou dělat blbinky. Prostě a jednoduše je to „neba“.

Kdy začít miminku čistit zoubky a jak je to s čištěním zubů po kojení?

Pomohl nám až sonický kartáček

Tohle se ale radikálně změnilo během dentální hygieny u Bc. Jany Křepelkové, která nás seznámila s kartáčkem Philips Sonicare for Kids. Ještě před samotným čištěním můj starší syn rozkousal „kouzelnou tabletku“ neboli indikátor plaku, abychom zřetelně viděli, odkud je potřeba nečistoty vyhnat.

A také abychom měli srovnání na následující kontrole, která proběhla po dalších čtrnácti dnech a kde byl vidět opravdu značný rozdíl.

A v čem že je tenhle kartáček tak „zázračný“? „Čištění zabere méně času, přitom je stále efektivní a šetrné. Součástí balení jsou také samolepky, kterými si mohou děti kartáček ozdobit.

Přes Bluetooth lze navíc kartáček propojit s interaktivní aplikací, díky které se děti naučí správnou techniku čištění zubů a zároveň se i pobaví,“ vysvětluje Bc. Jana Křepelková.

Ke kartáčku si můžete stáhnout aplikaci

Po stažení bezplatné aplikace si každé dítě založí svůj profil a poté se mu z vajíčka narodí chlupatý sympaťák Sparkly. Pamatujete si na Tamagotchi? Na podobném principu funguje i Sparkly – musíte se o něj starat, respektive o jeho a zároveň i svoje zuby.

Jakmile čištění šidíte, je pěkně rozmrzelý. Ani polechtat se nenechá (a že to má běžně moc rád).

Za správné a poctivé čištění naopak dostává malý šikulka postupně odměny. Se Sparklym si navíc může hrát, poslat ho na hory, převlékat ho, nakrmit (po čištění tedy logicky jíst nechce)… Zkrátka učí svého lidského kamaráda, jak má správně o zoubky pečovat. Mé děti Sparkly doslova nadchnul.

Protože máme jen jeden kartáček s výměnnými hlavicemi, doslova se prali o to, kdo si bude čistit první.

Umíte dětem správně čistit zuby? Nezapomínejte na mezizubní kartáček

Kartáček na míru malým zoubkům

Krom roztomilého a okouzlujícího Sparklyho musím ocenit i samotný kartáček. Má ergonomicky tvarovanou rukojeť, která je navíc prodloužená, aby ji případně mohlo držet dítě společně s rodičem.

Výborně padne do ruky a má jednoduché ovládání. Frekvence stírání je na rozdíl od dospěláckých kartáčků snížena, podle věku lze volit mezi dvěma intenzitami. Hlavice jsou pogumované a mají extra jemná vlákna. Dětem stačí k zoubkům přiložit a jemně posunovat, o zbytek se postará kartáček sám.

Čištění zubů dítěte - kdy začít používat zubní pastu?

„Technika čištění dětského chrupu je až do kompletní výměny všech zubů poměrně složitá. Proto doporučuji nejpozději v šesti letech navštívit dentální hygienistku, která vám s tím pomůže.

Mléčné zuby stačí čistit pouze podél linie dásní, hlavice totiž zvládne vyčistit korunku v celém jejím rozsahu. Jakmile se začnou klubat druhé zuby, je potřeba jim zajistit důkladnou péči, tedy stírat i celou korunku,“ upozorňuje Bc. Jana Křepelková.

Sonický elekrický kartáček Philips Sonicare for Kids pořídíte za 1.599 Kč (philips.cz). Rozhodně jde o investici, která se vám vrátí. V nadšeném a především zdravém úsměvu vašeho drobečka.

VIDEO: Jak správně čistit dětem zuby

Říkanky pomocnice: Čistění zoubků, mytí rukou, podávání léků
Ústní sprcha a sonický kartáček: Tyhle věci vám možná zachrání zuby
Umíte dětem správně čistit zuby? Nezapomínejte na mezizubní kartáček
Témata: Časopis Maminka, Zuby, Mléčné zuby, Linie, Nečistoty, Správná technika, Investice, Kartáček, Intenzita, Hlavice, ČÍST, Druhý zub, Mokrý, Čištění, Děti, Starý syn, Zubní kartáček, Aplikace, For KIDS, Mytí, Správné čištění, Philips, Sonický kartáček, Čištění zubů, Dětský chrup