[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Spory o prospěšnosti pití kravského mléka necháme raději odborníkům, kteří se v tomto ohledu dělí na dva nesmiřitelné tábory – početnější skupina kravskému mléku fandí, menší je opatrná a vůči mléku jiných savců velmi obezřetná. Nicméně proč nezkusit něco nového, zvlášť když jde o potravinu prokazatelně zdravou a v domácích podmínkách velmi snadno připravitelnou? Vybrali jsme pro vás dvě „mléka“, mandlové a makové, neboť jsou z nutričního hlediska neobyčejně zajímavá. A to jak pro malé strávníky, tak pro jejich maminky.
Mák: Obrovské bohatství v malém semínku
Mák je tradičně česká potravina s neobyčejnou nutriční hodnotou. Věděli jste, že 100 g máku obsahuje neuvěřitelných 1400 mg vápníku? A jak jsou na tom z pohledu obsahu vápníku některé oblíbené mléčné výrobky; ve 100 g středně tučného bílého jogurtu nalezneme 160 mg vápníku, ve 100 g tučném tvarohu 360 mg a například ve 100 g eidamu okolo 800 mg vápníku. Není to úžasné? Zralá semena máku dále obsahují až 20 % bílkovin, 40 – 50 % zdravých tuků a skoro 5 % vlákniny. V máku najdeme hojně vitamínu E, který je důležitý pro mužskou i ženskou plodnost a mimo jiné působí blahodárně na pokožku. Vysoký je též obsah často deficitního železa a hořčíku.
Pěstování máku je přísně kontrolované, neboť nezralé makovice obsahují narkoticky působící opium. Nicméně zralá semena již opium neobsahují: „Seménka máku neobsahují mléčnou šťávu, tedy ani alkaloidy,“ tvrdí autoři populární encyklopedie Naše rostliny, Korbelář a Endris. Přesto se u nás v posledních letech vyskytlo několik afér, týkajících se dovezeného máku se zvýšeným obsahem morfinu (jedna z účinných látek opia).
V máku najdeme hojně vitamínu E, který je důležitý pro mužskou i ženskou plodnost a mimo jiné působí blahodárně na pokožku.
V těchto případech šlo však o „zatoulaný mák“ z odrůd určených pro farmaceutické účely. Dle Informačního centra bezpečnosti potravin (ICBP) mají tyto odrůdy vyšší obsah alkaloidů ve slupce a zralá semena jimi mohou být „znečištěna“. Z preventivních důvodů ICBP raději doporučuje maximální denní spotřebu máku v množství: 100 g u dospělých a 50 g u dětí od 4 let! Makové mléko se tedy hodí spíše pro starší děti a dospělé.
Potřebujete: 150 g máku, 1 l vody
Postup: Mák pečlivě propláchneme (v sítku) a přes noc namočíme do 1 l vody. Ráno vše nalijeme do mixéru a mixujeme na nejvyšší otáčky, dokud nebude tekutina bílá. Rozmixované „mléko“ přecedíme přes kávový filtr nebo čistou silonovou punčochu.
Použití: Mléko lze použít do koktejlů (banánový, jahodový, čokoládový apod.), k přípravě kakaa, pudinku, do těsta na palačinky i lívance apod.
Mandle: Pokladnice všech základních živin
„Mandle jsou bohaté na všechny základní živiny. Mezi potravinami rostlinného původu patří mandle k jedněm z nejbohatších na proteiny. Více než polovinu hmotnosti mandlí tvoří tuky. Skládají se především z mononenasycených (34 %) a polynenasycených (11 %) mastných kyselin, hlavně kyseliny linolové, která v nervové soustavě plní důležitou funkci,“ tvrdí známý spisovatel, výzkumník a lékař působící na universitě v Grenadě, George D. Pamplona-Roger.
Někteří odborníci mandle dokonce řadí mezi tzv. superpotraviny! Proč?
Mandle patří mezi neobyčejně bohaté zdroje vápníku a fosforu. Dále jsou skvělým zdrojem vitamínů B1 a B6, které jsou nezbytné pro dobrou funkci nervového systému a duševní pohodu. Stejně jako mák jsou i mandle dobrým zdrojem vitamínu E, ten v těle působí jako antioxidant (ochránce buněk) a skvělý „dermatolog“.
Mandle patří mezi neobyčejně bohaté zdroje vápníku a fosforu. Dále jsou skvělým zdrojem vitamínů B1 a B6, které jsou nezbytné pro dobrou funkci nervového systému a duševní pohodu.
Nejen děti a maminky ocení informaci odborníků o blahodárném účinku mandlí na srdce a celý kardiovaskulární systém: „Výzkumníci se domnívají, že je to pro obsah esenciálních mastných kyselin, vitamínu E, draslíku, mědi a díky výraznému podílu aminokyseliny argininu.“ tvrdí vědecký pracovník, lékař a odborník na zdravý životní styl Igor Bukovský.
Potřebujeme: 150 – 200 g mandlí, 1 l vody
Postup: Mandle propláchneme a přes noc namočíme. Druhý den vodu slijeme, mandle propláchneme, a pokud chceme, tak je oloupeme (po namočení to jde snadno). Poté mandle vložíme do mixéru, přilijeme část vody a mixujeme na nejvyšší otáčky. Do kašovité hmoty pak postupně přiléváme vodu. Mléčně zabarvený nápoj scedíme přes nejjemnější sítko (silonku, kávový filtr apod.).
Použití: Mandlové mléko může v receptech směle nahrazovat mléko kravské, jeho použití je naprosto všestranné, nemá totiž tak výraznou chuť jako makové. Ze zbylé kašovité drti lze vyrobit pomazánku (lepší je z loupaných mandlí) nebo zvláčňující pleťovou masku. Mandlové mléko můžeme používat i v kojeneckém věku, nicméně je potřeba brát při jeho zavádění do jídelníčku na zřetel, že i mandle patří, stejně jako mléko a mnoho dalších potravin, mezi potencionální alergeny.