Maminka.czPorod

Nechci u porodu manžela, ale kamarádku!

Adéla Vedralová 17.  2.  2012
V dnešní době si na porodní sál můžeme vzít jako parťáka snad kohokoliv, kdo nás v těžkou chvíli podrží. Většinou si ženy jako svého souputníka vybírají partnera, tedy otce dítěte. Ale nezřídka se stane, že rodička upřednostní maminku nebo nejlepší kamarádku. Důvody bývají opravdu různé!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když jsem byla v porodnici a čekala na "hekárně", byly tam se mnou ještě dvě ženy. V přestávkách mezi kontrakcemi jsme si sdělovaly své dojmy a prožitky z rozbíhajícího se porodu. Nešlo se ale nezeptat: Bude tam s vámi manžel? Drobná blondýnka Eva jen přikývla a nadšeně vykřikla: "No jasně, vždyť je to naše společné dítě a chci, aby viděl všechno!" Zato energická brunetka Martina, která v mezidobí nadávala jako dlaždič, protože prožívala šílené bolesti, protestovala: "Nechci ho tam, asi bych nesnesla pomyšlení, že mě uvidí v tak vyhrocené situaci. On je docela padavka. A taky ta spoušť mezi nohama… Co když se pak zablokuje a bude na to pořád myslet? Kamarádce z práce se to stalo."

Načež asi za půl hodiny si ji vyzvedla kamarádka, která právě převzala partnerovu úlohu. "Vybrala jsem si ji, protože má sama dvě děti a tak ví, o co jde, nic ji nepřekvapí a bude mi oporou. Ženská se dokáže víc vcítit, než omdlívající chlap," vysvětlovala ještě Martina. Odešla na porodní sál a my s Evou začaly diskutovat o tom, že její rozhodnutí moc nechápeme. Jak se asi cítí její muž? Ale k rozhodnutí si Martina došla po zralé úvaze. Když jsme se potom všechny tři setkaly na oddělení šestinedělí u oběda s dětmi v pojízdném košíku, hned jsme si vyprávěly zkušenosti. Já i Eva jsme se shodly, že nás naši muži ukázkově podpořily a na nějakou potupnou situaci či nechutnost jsme si vůbec nevzpomněly. Ve chvíli, kdy se rodí, je úplně fuk všechno ostatní!

Martina si zas pochvalovala, jak jí její kamarádka radila praktické věci, hecovala ji jako na zápase a držela za ruku. Když prý bylo dokonáno, prý se jí svěřila, že jako společnice má z porodu zážitek, na který nezapomene. Děkovala za to, že jí Martina něco takového umožnila. Na otázku, zda nebyl Martinin muž zklamaný, protože nemohl být při tom, odvětila: "Myslím, že trochu ano, ale já byla ten, kdo rodil, takže se musel přizpůsobit mému přání."

Témata: Těhotenství, Porod, Pór, Společnice, Manžel, Kamarád, Martinin