Maminka.czPředškolák

Necvičíš? Neudržíš! Aneb inkontinence v běžném životě

redakce 1.  3.  2012
Inkontinence moči je nedobrovolné vyměšování moči z těla. Tímto problémem trpí především ženy. Některým ženám může odejít jen několik kapek moči při běhu nebo kašli. Jiné mohou pociťovat silné a náhlé nucení močit a poté vyloučí velký objem moči. Závažnost inkontinence moči se pohybuje v rozsahu od lehce nepříjemné po zcela ochromující.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Některým ženám zabraňuje riziko zahanbení na veřejnosti užívat si mnoha aktivit s jejich rodinou a přáteli. Pokoušejí se vyhnout se zahanbení tím, že nevycházejí do společnosti a straní se kontaktů s jinými lidmi, protože se obávají toho, že si lidé jejich problému všimnou. Inkontinence moči (UI) se pro ně stává velkým společenským a emocionálním problémem.

Co způsobuje inkontinenci moči

Je mnoho potíží, které mohou způsobit inkontinenci moči a léčba se liší podle této základní patologie. Proto by pacienti s inkontinencí měli být posláni k odbornému lékaři, který se specializuje v tomto oboru. Urolog se specializuje na problémy s močovými cestami; urogynekolog se zaměřuje na urologické potíže u žen.

V jaké formě vás může inkontinence potrápit?

Urgentní:
Hyperaktivní močový měchýř je běžné onemocnění, při kterém dochází k opakovanému neodbytnému nutkání k močení s možným nechtěným únikem moči. Tento stav pacient zažívá mnohokrát za den i noc. Postihuje čtyřikrát častěji ženy než muže a v populaci se vyskytuje dokonce častěji než cukrovka, astma nebo osteoporóza.

Stresová:
Tlak v močovém měchýři převýší tlak v močové trubici: např. při zakašlání, kýchnutí, při náročném sportu či zvednutí břemene. V případě, že trubice kvůli oslabeným svalům pánevního dna není v normální poloze, nemůže svěrač dobře pracovat.

Reflexní:
Jedná se o neurologické onemocnění, kdy člověk není schopný ovládat močový měchýř vůlí, a ten se vyprazdňuje spontánně.

Paradoxní či přepadová:
Je inkontinencí z přetékání plného močového měchýře, k němuž dochází bez aktivity svaloviny tj.detruzoru měchýře.

Vrozené - vrozené vývojové vady jako extroře močového měchýře či ektopický ureter - močovod ústí až do močové trubice a tedy moč samovolně ukapává.
Získané - různé formy píštělí

Dlouhodobé a pravidelné cvičení

Pokud nejsou vaše problémy s únikem moči vrozené, můžete jim velmi účinně předcházet. Pravidelné a kvalitně prováděné cvičení zpevňuje břišní svalstvo i svaly pánevního dna včetně svěračů, které uzavírají močovou trubici. Stačí cvičit 10 minut denně a výsledek by se měl dostavit, doporučuje Magdalena Mikulandová, zakladatelka Studia pro ženy.

Doplňkový režim

Inkontinence zhoršuje kvalitu života každému, kdo ji zažil. Sami bychom měli dodržovat pitný režim a vypít aspoň 1,5 - 2 litry tekutin denně.
Vždy je však dobré se svěřit se svými problémy svému praktickému lékaři, jenž Vám může pomoci. Lidé s inkontinencí mohou mít rozpaky mluvit o svém problému, což je ale nesprávné. Inkontinence je léčena a často léčitelná v každém věku.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Inkontinence, Živo, Nechtěný únik, Břišní svalstvo, Běžné onemocnění, Neurologické onemocnění, Kýchnutí, Život, Zdraví na Heureka.cz