Maminka.czZdraví

Nedaří se vám otěhotnět? Můžete vyzkoušet akupunkturu!

Simona Procházková 15.  2.  2019
Opravdu dokáže jedna z nejznámějších léčebných metod čínské medicíny pomoci v léčbě ženské neplodnosti? Podle řady odborníků ano. V čem může být prospěšná?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Snažíte se delší dobu neúspěšně o miminko? Můžete vyzkoušet i tradiční východní medicínu, která je v léčbě neplodnosti velice úspěšná a nabízí ženám komplexní, tisíciletími ověřený léčebný systém. Podle posledních světových studií existuje při spojení klasické a východní medicíny v procesu léčby neplodnosti mnohem vyšší úspěšnost. Akupunkturu lze tedy využít jako výbornou podpůrnou nebo doplňkovou léčbu. Víte, že jako jedna z nejstarších léčebných metod byla při některých příznacích neplodnosti praktikována již od 7. století našeho letopočtu?

Podle tradiční čínské medicíny jsou za neplodností u žen nejčastěji nedostatečné prokrvení reprodukčních orgánů, vyčerpání ledvin či zablokovaný chlad v děloze. Proto pokud máte problémy s početím, terapeut v rámci léčby zjišťuje například podrobnosti týkající se vaší menstruace – jaká je její pravidelnost, zda krvácíte slabě, či silně, jaká je barva krve a další. Léčebný postup je pak vždy přísně individuální.

Nevědomé příčiny neplodnosti aneb když je problém v hlavě. Co s tím?

Žádný strach z bolesti!

Čínská medicína definuje dvě hlavní příčiny neplodnosti, a to nedostatek a blokádu. První případ se týká nedostatku rezerv v organizmu, laicky řečeno, taková pacientka je sice fyzicky zcela v pořádku, vypadá zdravě, ale energeticky je vyprahlá, případně má málo vyživenou krev. V druhém případě, kdy je příčinou blokáda, se jedná většinou o problémy v psychické rovině (dlouhodobý stres, nejistota, špatné zážitky a vzpomínky, podvědomé obavy a tak dále).

Akupunktura je založena na poznání souvislostí příznaků povrchu lidského těla s vnitřními orgány. Co to znamená? Nemoci vnitřních orgánů se projevují bolestmi na povrchu. Patřičnou stimulací určitých míst povrchu těla lze působit na vnitřní orgány, jelikož celý povrch kůže je protkán drahami, které mají i vnitřní spojky k jednotlivým orgánům. V rámci terapie se tedy do jednotlivých akupunkturních bodů na těle nabodávají drobné jehličky, které mají stimulovat činnost jednotlivých orgánů.

Výhodou je, že tato léčba bývá velmi dobře snášena a je prakticky bez vedlejších účinků. „Původce nerovnováhy v organismu můžeme zjistit vyšetřením jazyka nebo pulsovou diagnostikou. Na základě toho pak terapeut vybere akupunkturní body, do kterých jsou zapichovány tenké sterilní jehličky. Pokud se podaří bod uvolnit, dochází k odblokování problému, a je tak obnoveno správné proudění energie v těle,“ vysvětluje Kateřina Veselá z kliniky Repromeda.

Vše je o energii!

Jak mohou metody čínské medicíny konkrétně pomoci při léčbě neplodnosti ženy? „Abychom stanovili diagnózu a vybrali efektivní metody léčby, musíme ze všeho nejdříve udělat detailní diagnostiku, a to metodami, které jsou charakteristické pro tradiční čínskou medicínu. Pokud zjistíme, že problém je způsoben tzv. nedostatkem, pak pravděpodobně chybí vitální substance: čchi (Qi – energie), krev nebo životní esence v ledvinách. Tento stav pak řešíme jejich doplněním, nejčastěji pomocí bylinné léčby. Celkovou harmonizaci organismu pak provádíme akupunkturou.

Pokud naopak zjistíme nadbytek (například horko nebo chlad v děloze, stagnace čchi – energie, blokádu krve, případně nadměrnou vlhkost v oblasti podbřišku), snažíme se ho odstranit. Opět nejčastěji kombinací bylinné léčby a akupunktury. Důležité mohou být i režimové změny ve stravování (vyloučení potravin, které do organismu vnášejí vlhko a zahleňují nebo příliš zahřívají) nebo zařazení vhodného cvičení. Snažíme se o sledování obou fází menstruačního cyklu – jinové (od začátku menstruace po ovulaci) i jangové (od ovulace po další menstruaci – v případě, že nedojde k oplodnění) pomocí měření bazálních teplot. Kombinací těchto metod dokážeme zvolit tu nejefektivnější terapii,“ vysvětluje Štefánia Ebenová, vedoucí lékařka Kliniky tradiční čínské medicíny Meridian.

Vyšší šance při IVF?!

Akupunkturu stále častěji využívají lékaři také při IVF léčbě, tedy během procesu umělého oplodnění. V kombinaci s postupy moderního lékařství dokáže tělo na otěhotnění lépe připravit. Čím? Pomůže přispět k celkové pohodě a uvolněnosti, proto je skvělým pomocníkem při přípravě na transfer (přenos) embrya do dělohy ženy. Samotným přenosem však proces nekončí, důležité je i následné úspěšné zahnízdění oplodněného vajíčka. To mohou znesnadnit křeče nebo kontrakce dělohy, ke kterým pokud po IVF dojde, může dojít dokonce k potratu.

Akupunktura je schopná přispět i k uvolnění organismu v této fázi, snížit nebezpečí křečí, a ulehčit tak uchycení embrya. Fakt, že použití akupunktury před a po transferu embrya zvyšuje pravděpodobnost otěhotnění, prokázaly četné mezinárodní studie. Při celkové analýze sedmi studií s 1366 ženami, které podstoupily IVF, byla zkoumána účinnost prováděné akupunktury. U žen, které akupunkturu podstoupily před a po transferu, byla úspěšnost otěhotnění v porovnání s ostatními zřetelně vyšší, a to dokonce až o 65 %.

 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Než otěhotníte, Menstruace, IVF, Léčba, Repromeda, Akupunktura, Plodnost, Puls, Kateřina Veselá, Vlhkost, Blokáda, Organismus, Léčba neplodnosti, Léčebná metoda, Jehl, Nadbytek, Esence, Děloha, Menstruační kalhotky na Heureka.cz