Maminka.czKojení

Nedělejte ze sebe živý dudlík. Jak odbourat časté noční kojení?

Michaela Láchová 6.  9.  2018
Pomalu, ale jistě se vašemu dítěti blíží první narozeniny a vy se stále v noci nevyspíte, protože máte tu malou piraňku každé dvě hodiny u prsu? Nevěšte hlavu, poradíme vám, jak ratolest naučíte, že v noci se spí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zpočátku nemá smysl noční kojení jakkoli řešit. Miminku zkrátka nabízíte prso tak, jak potřebuje a jak si řekne. Paradoxně ale mnoho dětí spí v prvních týdnech v noci lépe a stačí jim často jen dvě kojení za noc. Se třetím měsícem pak většinou nastává období růstového spurtu a děťátko se začne budit častěji. Zkrátka povyroste a vyžaduje častější kojení, většinou ale tohle období netrvá déle než týden. Za dva až tři dny se produkce mléka přizpůsobí poptávce. 

Jak často kojit miminko? Neplatí žádné intervaly, záleží jen na něm. A na vás

Ze začátku je noční kojení naopak velice důležité pro podporu laktace. Nejvíce hormonu prolaktinu, který podporuje tvorbu mléka, se totiž produkuje hlavně v noci. Z praxe je zřejmé, že pokud vynecháte noční kojení, tak se celková laktace může snížit a to se projeví potížemi při kojení přes den. Miminko se může začít u prsa zlobit anebo začne usínat. Největší potíže pak bývají navečer, kdy je křivka tvorby mléka nejnižší. A pokud je laktace snížena, projeví se to výrazněji hlavně tehdy. Jedno či dvě noční kojení bývají v normě. Pokud máte pocit, že už je to zvyk, je možné noční kojení vyloučit úplně. Důležité je, jestli jí, nebo jen „dudlá“.

Tříměsíční děti většinou mívají lehčí spánek než novorozeňata, střídá se u nich lehčí a tvrdší spánek zhruba po dvou hodinách. Často se budí, a ne vždycky musí být na vině hlad, což si maminky logicky vydedukují a nabídnou svému miminku v noci prso třeba každou hodinu. A začíná kolotoč, ze kterého bývá hodně těžké vystoupit. Děti si na častější kojení snadno zvyknou a vyžadují ho i nadále. 
Výjimkou pak nejsou „prokojené“ noci u osmiměsíčních dětí, někdy i starších. 

„Odborné prameny říkají, že někdy kolem šestého měsíce dítě zvolna přechází na delší noční spánek,“ říká laktační poradkyně Simona Lazzari. Pokud se miminko probudí a pláče, nemusí to být nutně proto, že má hlad. 
Nabídnete-li mu prso pokaždé, když se probudí, protože ho tím zaručeně uspíte, koledujete si o pěknou řádku bezesných nocí. Pro svou ratolest jste v tomhle okamžiku totiž spíš už jakýmsi živým dudlíkem. 

Kojení a nálady! Může stres ovlivnit kvalitu mateřského mléka?

Jak nenastoupit do kolotoče?

Dobrou prevencí proti tomu, abyste se do takového kolotoče dostaly, jsou pravidelné večerní rituály. Snažte se je praktikovat co nejdříve po návratu z porodnice. Šestinedělí je samozřejmě v tomhle ohledu složitým obdobím, čím dříve ale začnete, tím dřív se vám to začne vyplácet. Děti rituály potřebují, dodávají jim pocit bezpečí, postupně si na ně zvyknou a jsou mnohem spokojenější. 

Jedním ze signálů, že je čas jít do postýlky, je večerní koupel. Oblíbená činnost tatínků (často kvůli svému pracovnímu vytížení jiný kontakt s miminkem přes den nestíhají) i většiny miminek. V teplé vodě se uvolní a snadněji se jim poté bude usínat. Po koupeli miminko jemně, ale pečlivě osušte, promažte kvalitním dětským olejíčkem nebo krémem, nezapomeňte namazat zadeček. Jedním z večerních rituálů může být i jemná kojenecká masáž, tu malí požitkáři obzvlášť milují. Snažte se mu zajistit co nejlepší podmínky pro spánek, nezapomeňte pořádně vyvětrat místnost, kde spí. 

Po pravidelných činnostech, které by na sebe měly pokud možno stále stejně navazovat, je čas na večerní kojení a poté uspávání. Ne ovšem najednou! A to je ten klíčový okamžik. Pokud si vezmete miminko do své postele, uspíte ho kojením a poté spící přenesete do postýlky, problém může vesele začít. Pokud ho ale položíte po kojení do postýlky, přikryjete peřinkou, dáte pusu na čelíčko a zazpíváte tichou ukolébavku, dítě si na to postupně zvykne a hlavně se nevyplaší, když se náhodou v noci probudí jinde, než usnulo, což ho může pořádně zmást.

„Postarejte se o to, aby vaše dítě nacházelo po probuzení všechno tak, jak to bylo, když usínalo,“ upozorňuje psycholožka Jiřina Prekopová ve své knize Když dítě nechce spát. Snažte se, aby se vaše zlatíčko cítilo co nejvíce v bezpečí. A to tak, že všechny činnosti budete provádět ve stejném sledu. Děti, které jsou zvyklé na večerní rituály, v noci lépe spí. Pokud se probudí, snažte se chovat co nejtišeji a udržujte v místnosti přítmí, maximálně rozsviťte malou lampičku, aby dítě pochopilo, že je noc a v noci je jiný režim – v noci se spí. 

Kdy není vhodná doba? 

S odbouráváním nočního kojení není dobré začínat v období růstového spurtu, který trvá ovšem průměrně jen pár dní, než se nabídka mlíčka přizpůsobí poptávce. Prořezávání zoubků, kvůli kterému se může miminko častěji budit, ale není důvod k častějšímu kojení, snažte se proto miminko utišit jinak.

Jak z kolotoče ven? 

Řešením růstového spurtu, který nastává kolem šestého měsíce miminka, může být i první příkrm v podobě kašičky. Jestliže ale máte doma malého závisláčka, u kterého se intervaly nočního kojení ne že prodlužují, ale naopak zkracují (jestli je to tedy ještě možné), přestože je mu víc než půl roku a přestože už má k večeři vydatnou kašičku (a rozhodně by tedy neměl trpět hlady), snažte se mu je nenásilně prodlužovat. 

I kdyby to bylo jen o deset minut každou noc. Pokud se vzbudí hodinu poté, co jste ho nakojila, snažte se ho utěšit jiným způsobem – konejšením, pohlazením a kojení co nejvíce oddálit. 

Osvědčeným receptem, jak odbourat noční kojení u starších dětí, je odstěhovat se na noc do jiného pokoje. A hlavně vydržet. Pár nocí s tatínkem, který miminku prso plné mléka těžko nabídne, prospěje vám i vašemu prckovi. Na případnou žízeň v noci poslouží čistá voda. Dobrým trikem je i dát miminku do postýlky vaše tričko, s vaší vůní se bude cítit bezpečněji. Když se probudí, snažte se dítě jemným, ale neoblomným způsobem přimět, aby si lehlo a spalo. Nikdy se ale nerozčilujte a nekřičte. 

Necháváte miminko vyplakat? Nedělejte to! Škodí to jeho vývoji

Buďte neoblomná 

Jestliže se rozhodnete omezit noční kojení, buďte trpělivá, důsledná a neoblomná. Stejně jako když se snažíte dítě zbavit dudlíku, není dobré mu ho po pár neúspěšných pokusech s rozhodnutím, že už ho nadobro odnesla dudlíková víla, zase vrátit. Dítě tím akorát matete. Pokud se zkrátka jednou rozhodnete, své rozhodnutí už neměňte. Když po delším odpírání podlehnete a dítěti prso nakonec nabídnete, další noc může být situace ještě horší než předtím – dítě se bude dožadovat o dost razantněji s vidinou, že se nakonec prsa dočká. Takovou situaci je samozřejmě těžké psychicky ustát, ale opravdu se snažte zatnout zuby a neustoupit. Zmatený, nerozhodný rodič dokáže dítě lehce vyvést z rovnováhy. „Příliš velkou volností jsou totiž malé děti přetíženy a stávají se neklidnými,“ říká psycholožka Jiřina Prekopová. 

Manželovi je odporné kojení. Nemůžu před ním syna nakrmit!

K čemu to může vést 

A to platí i ve starším věku. Ať se z vás zase nestane „zombík“. Dítě si navykne, že je normální vzbudit se několikrát za noc, a tento návyk si může „odnést“ do pozdějšího věku. Bez kvalitního, celonočního spánku může být během dne více unavené, roztěkané a nesoustředěné. Psycholožka Jiřina Prekopová dokonce uvádí, že návyk na pití v noci (tedy pít při jakémkoli nekomfortu) může u některých jedinců v dospělosti vést k alkoholismu. 

Cílem je, abyste si vy, ve finále i váš malý závisláček, odpočinula, protože odpočatá, spokojená máma je pro dítě to nejlepší. 

Časté vstávání a kojení je vysilující a neumožní mámě přes den dál fungovat. „Jednou z možností je vzít dítě do manželské postele, aby maminka nemusela pokaždé vstávat,“ radí Simona Lazzari. Každé miminko má samozřejmě individuální potřeby, které není vždy snadné rozklíčovat. Pokud si nejste jistá, jestli pláče skutečně hlady, nebo jen proto, že se chce uklidnit u vašeho prsu, poraďte se se zkušenou laktační poradkyní, která určitě najde řešení na míru vám i vašemu miminku. 

Otěhotnět můžete i během kojení v šestinedělí, říká gynekoložka
Proč dítě pláče po kojení? Může jít o alergii, reflux, ale také o pocit bezpečí
Kojení a znečištěné životní prostředí: Jsou v mléce škodliviny?
Témata: Miminko, Kojení, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, Kojenec, Dítě je na světě, První příkrm, Starý věk, První narozeniny, Šestý měsíc, Individuální potřeba, Složité období, Malá lampička, Teplá voda, Noční kojení, Osvědčený recept, Tříměsíční dítě, Čistá voda, Kvalitní spánek, Malé závisláčka, Simon Lazzari, Malé dítě, Dudlíková víla, Neúspěšný pokus, Bezesná noc