Maminka.czTěhotenství

Vaše Adéla: Neděste se zlých snů

Adéla Vedralová 31.  5.  2010
Vaše Adéla: Neděste se zlých snů
K těhotenství neodmyslitelně patří také barvitější představivost a hlavně občasné noční můry. Stává se, že ženy, které normálně spí jako na obláčku, se během sladkého očekávání budí zpocené hrůzou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je prokázáno, že prostřednicvím snů k nám promlouvá naše podvědomí. Ukazují se tedy obavy, stresy nebo touhy, které leckdy nedokážeme ani vyslovit nahlas. V krajině spánku vás můžou pronásledovat například obavy z porodu, narození postiženého dítěte a podobně.

Mě se zdály úplné horory. Některé sny se mi dokonce opakovaně vracely a tak jsem propadla depresi, že jde určitě o nějakou předtuchu a vše se vyplní. Nejčastěji se mi zdálo, že jsem začala rodit, ale dítě se zaseklo. A tak mi museli lékaři provést císařský řez. Vše bylo velmi narychlo a tak nezbyl čas na anestezii. Au, au, au! Celý tento výjev pramenil jen a jen z mého chorobného strachu z bolesti. Stačí malý úraz nebo odběr krve a rovnou omdlévám. Porod byl v mých fantaziích něco jako nejvyšší meta bolesti a dodnes je mi záhadou, že jsem při něm zůstala při vědomí:-).

Další sen, který si barvitě vybavuji se týkal kojení. Vždycky jsem obdivovala ženy, které bez sebemenšího zaváhání kojily na veřejnosti. Jsem od přírody šíleně stydlivá a tak jsem si nikdy nedovedla představit, že bych něco takového mohla provozovat. Také mi moc nešlo do hlavy, jak mohou ženy kojit děti, kterým už narostly zoubky. To přece musí šíleně bolet, ne? A tak mě začaly kolem sedmého měsíce děsit noční můry o tom, jak se mi místo růžového miminka narodila podivná zubatá obluda, která se mi sápala na ulici do výstřihu a dožadovala se krmení. Všichni mi gratulovali k roztomilému potomkovi, zatímco jsem v sobě dusila neskutečný strach a odpor.

Přiznávám, že po tomto snu jsem měla sto chutí vyhledat psychiatra, docenta Chocholouška, aby mi nasadil rovnou svěrací kazajku! Místo toho jsem svěřila své zkušené mámě. Uklidnila mě svým vyprávěním. Když ji v těhotenství pálila žáha, babička si ji dobírala: Určitě se ti narodí vlasaté dítě. Od té doby mívala zlé sny o ošklivé holčičce, co ji honila a chtěla svými černými hustými vlasy uškrtit... Ještě, že jsem se narodila plešatá! A jaké noční můry budí vás?

Vaše Adéla

Témata: Těhotenství, Jen pro maminku, Vaš