Maminka.czTěhotenství

Nedonošených dětí přibývá. Vyžadují zvláštní péči.

Alena Klimková 29.  10.  2011
Nedonošených dětí přibývá. Vyžadují zvláštní péči.
Těhotenství trvá celkem 280 dní. Většina dětí se přitom narodí zralá – tedy v termínu mezi 38. a 42. týdnem těhotenství a s porodní váhou nad 2 500 gramů. Pět až šest procent tuzemských miminek je ovšem nedonošených.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

To znamená, že přišla na svět s porodní váhou nižší než 2 500 gramů, a to buď z toho důvodu, že se narodila předčasně (před 37. týdnem těhotenství) nebo v děloze strádala, ačkoli jsou věkem zralá.

Miminka nad 2 000 gramů

Největší podíl dětí s nízkou porodní hmotností tvoří miminka nad 2 000 gramů. Péče o ně většinou není tolik odlišná od péče o zdravého donošeného novorozence. Po porodu tak mohou být tato miminka s určitou opatrností a stejným způsobem ošetřována na novorozeneckém oddělení spolu s ostatními donošenými dětmi.

Zdravotní rizika: Dýchání a udržení tělesné teploty

Nedonošená miminka, zpravidla ta s porodní hmotností nižší než 2 000 gramů, mívají často přechodné potíže v přizpůsobení se životu mimo tělo matky. Jejich zranitelným bodem je především dýchání, výživa, ochrana před infekcí a udržení tělesné teploty.

Nezralost dítěte může způsobit především různě závažné dýchací potíže, které jsou dány nedokončeným vývojem plic. U nižších váhových kategorií je míra nezralosti plic větší, proto je třeba na přechodnou dobu použít dýchací přístroje. Dýchací potíže mohou být u nedonošených miminek také výrazně zkomplikovány plicní infekcí.

Mateřské mléko: Zásobárna energie

Většina nedonošených miminek může být dříve nebo později kojena. Nezralý novorozenec totiž nemá dostatečné zásoby energie. Od prvních chvil života potřebuje výživu, ideálně mateřské mléko, které mu je svým složením přirozeně uzpůsobeno.

ČTĚTE TAKÉ: Ideální manželka podle mužských představ

Ne vždy může čerstvě narozené nedonošené děťátko ihned přijímat mateřské mléko. V tom případě mu je zprvu podávána výživa do některé žíly. Poté již může následovat kojení. Nezralé děťátko v mléce dostává důležité složky imunitního systému – je to pro něj zvláštní dar, protože je téměř bezbranné k infekci. Po propuštění rodičky a dítěte do domácí péče je na místě úzkostlivá hygiena.

Zvláštní péče i po propuštění z porodnice

Nedonošené děťátko potřebuje zvláštní péči i po propuštění z porodnice, a to po různě dlouhou dobu, která je závislá na jeho nezralosti či postižení. Krajně nezralé děti (tj. děti narozené ve 32. týdnu těhotenství či dříve) i některé s menším stupněm nezralosti pravidelně vyšetřuje nejméně po dobu jednoho až dvou let dětský neurolog. Tyto děti by měly docházet také na cvičení a rehabilitace, k očnímu lékaři nebo na pravidelné vyšetření sluchu.

Korigovaný věk

Během prvních let života nedonošeného děťátka by se jeho rodiče měli držet tzv. korigovaného věku. Jeho vývoj by tedy měli hodnotit tak, jako by se narodilo až v předpokládaném termínu. Pokud tedy miminko přišlo na svět o tři měsíce dříve, měli by jej v jeho půlroce posuzovat jako dítě, kterému je čtvrt roku. Předčasně narozené děťátko tak potřebuje různě dlouhou dobu k tomu, aby bylo stejně šikovné jako jeho vrstevníci.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Nedonošená miminka, Pravidelné vyšetření, Pec, Dětský neurolog, Narozené děťátko, Dýchací přístroj, Nedokončený vývoj, Zvláštní péče, Úzkostlivá hygiena