Maminka.czVideo

Nejčastější pověry o těhotenství. Těmhle pořád věříme! Proboha, proč?

Gabriela Kolinová 10.  1.  2021
Máte kulaté břicho, určitě čekáte holku! Špičaté bříško zase jasně prozrazuje kluka. A pokud máte široké boky, bude pro vás porod brnkačka. Jen nezvedat ruce nad hlavu!!! Také se stále setkáváte s těmito pověrami? Na kterých je trochu pravdy a kterým opravdu nevěřit? Podívejte se na video!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Asi nejvíce pověr koluje kolem pohlaví miminka. Okolí ho hádá podle tvaru a velikosti břicha, podle toho, jak vám to sluší, či nesluší, a dokonce i podle toho, jestli je vám špatně, nebo ne. Takový nesmysl! Velikost i tvar břicha ovlivňuje velikost plodu a jeho umístění v děloze. Nevolnostmi trpí mnoho žen, bez ohledu na to, jestli čekají dívku, nebo chlapce. Většinou je trápí první trimestr, ale mohou trvat i déle. A to, že se nazývají ranní, také nic neznamená. Až 20 procent těhotných žen uvedlo, že nevolnostmi trpělo až do porodu. 
 
 
 
Je to zvláštní, ale když čekáte miminko, mají příbuzní a přátelé nutkavou potřebu komentovat váš vzhled. Já jsem se dozvěděla, že určitě čekám holku – holky berou krásu! A soudě dle mého pozadí bude můj porod snadný. Nepřímo mi vlastně moji nejbližší sdělovali, že vypadám hrozně a ještě ke všemu mám velký zadek. S holčičkou se trefili, ovšem s širokými boky a ukázkovým porodem to nevyšlo. A stejně – široké boky znamenají pouze širší kyčelní kost a ta nemá na porod vliv, daleko důležitější je tvar a velikost pánevního otvoru.
 
Během těhotenství jsem přibrala opravdu hodně, to je pravda. A kdybych se řídila další známou pověrou, že po porodu všechno shodím, mám těch svých třicet kilo stále nahoře. Takže jak to je? Po porodu zmizí pouze ta kila, která váží dítě, placenta a plodová voda. Nabraný tuk zůstane s vámi, větší či menší část se ztratí díky kojení a případný zbytek už bude na vás. Ale nebojte, při procházkách s kočárkem a následným běháním za prckem to půjde samo!
 
 
Musím se přiznat, že nejvíce mě rozesmál mýtus, že v těhotenství nesmíte zvedat ruce nad hlavu, protože byste mohla uškrtit své dítě na pupeční šňůře. Slyšeli jste to někdy? Já poprvé! Díkybohu, že mi to nikdo netvrdil v těhotenství! Ovlivněná hormony bych se možná bála vyndat si i hrnek z horní skříňky. I tohle samozřejmě neplatí. Tím, že dáte ruce nad hlavu, rozhodně nezpůsobíte obtočení pupeční šňůry kolem krku dítěte!!!
 
A ještě jednu historku k dobru: Když byla těhotná moje teta, našemu kocourovi neřekla jinak než Toxoplazmózo! Nelžu. A kdykoliv u nás byla na návštěvě, pořád ho od sebe odháněla, jako by snad byl prašivý. Není divu – bála se nákazy. A asi i ona podlehla dalšímu nepravdivému tvrzení, že v těhotenství byste se měla kočkám raději vyhýbat. Ano, kočky sice mohou přenášet toxoplazmózu, která může poškodit plod, dítěti však nebezpečí nehrozí, když budete při čištění kočičí toalety používat rukavice a dbát hygieny. 
 
Všechny tyto pověry najdete pěkně shrnuté v úvodním videu
 
Témata: Těhotenství, Video, Porod, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady porod, pořad, Pověry, Plodová voda, Kočka, NEJ, Nesmysl, Kocour, Pověra, Brnkačka, Holka, Teta, Břicho, Velikost, Tvar