Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Nejčastější tresty, kterých se dopouštíme na dětech. A moc nefungují

Veronika Vlachová 18.  5.  2018
Tresty snižují sebevědomí dítěte. Navíc na něm mohou zanechat dlouhodobé následky. Dětská duše je zranitelná a rány se pomalu hojí. Tyhle tresty používáme jako rodiče nejčastěji a většinou vůbec nefungují. Zkusme se jim proto vyhnout.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. BĚŽ DO KOUTA

Vykázání dítěte do vlastního pokoje funguje na bázi strachu, odstartuje boj o moc mezi dítětem a rodičem. A jak upozorňuje americký lektor vzdělávání Alfie Kohn, je to forma odmítnutí lásky. Výzkumy ukazují, že děti, které mají tuto zkušenost, vykazují větší tendenci zlobit, horší emocionální zdraví a nižší morálku. 

Trestáte děti? Chyba! Místo lítosti pak cítí potřebu se mstít

2. PŘES ZADEK 

Jakýkoli fyzický trest by se jinde považoval za násilí. Tím, že plácnete dítě přes prsty nebo zadek, ulevíte jen vlastní zlobě. Ale původní příčina dětského zlobení se nevyřeší. 

3. IGNORACE DÍTĚTE 

Jedná se o psychický trest, který si váš potomek přebere tak, že už ho nemáte rádi. Potřebujete-li pomoct se zpracováním vlastních emocí, obraťte se na odborníka. 

4. SRÁŽENÍ 

„Vždyť jsi nemehlo“ nebo „jednou mě přivedeš do blázince“ jsou slova, která dítě bere vážně. S některými vašimi větami, vyřčenými jen jako výbuch vašich emocí, se bude trápit třeba celý život. 

5. PŘIPOMÍNÁNÍ PROHŘEŠKU 

Dítě udělalo chybu, ale nemusíte se po něm tak vozit. Nemáte spíš problémy s vlastním sebevědomím? 

Tohle na ně platí: Proč nefunguje, když dětem říkáte, ať neběhají...

Netrestejte! Podporujte vnitřní motivaci
Poslouchá vás z lásky, nebo ze strachu? Ideální je vzájemný respekt
Jak vyjít s nevlastními dětmi? Chce to vzájemný respekt

 

Témata: Děti, Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Chování a vztahy, Zlobení, Moc, Celý život, Alfí, Dětské zlobení, Třešť, Zpracování, Trest, Dětská duše, Třes, Fyzický trest, Zadek, Sebevědomí, NEJ, Psychický trest, Emoce