Maminka.czZdraví

V létě jsou zranění dětí častější. Víte, co dělat při úrazu hlavy, mdlobách nebo krvácení? Naučte se první pomoc

Simona Procházková 9.  7.  2023
Období prázdnin a dovolených je z hlediska úrazů a nejrůznějších poranění u dětí rizikovější než zbytek roku. Opatrnost je tedy na místě. Odřeniny, pohmožděniny, zlomeniny, poranění očí nebo úrazy hlavy, to jsou jen některé z těch nejčastějších. Jak poranění řešit, kdy volat lékaře a proč je důležité nezanedbávat prevenci?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rozbitá hlava po pádu, zlomená ruka či noha jako následek sportování, vyvrtnutý kotník na výletě, krvácející řezná rána, mdloby z horka a přehřátí... Statistiky potvrzují, že právě letní měsíce jsou na zranění dětí vůbec nejrizikovější. Důvodů je celá řada: neopatrnost a přeceňování sil například při pobytu u vody, sportovní aktivity (cyklistika, plavání, inline brusle…), nedostatečný dozor, ale také únava a přetažení. Bylo prokázáno, že k úrazům dochází častěji, pokud je organismus již unavený a zhoršuje se nejen koordinace pohybů, ale i předvídavost před možným vznikem úrazu.

VIDEO: Co dělat, když dítě zvrací? Tohle možná nevíte...

Pro každou věkovou kategorii dětí existuje určité spektrum úrazů, které jsou pro daný věk charakteristické a k nimž dochází nejčastěji. Například tonutí hrozí nejvíce dětem do čtyř let, zranění doma nebo na zahradě zase předškolákům, školáci si často přivodí zlomeninu.

Jak úrazům dětí předcházet? Trvalý dozor a ochranné pomůcky

Dětem chybí, na rozdíl od dospělých, předvídavost, nedokážou odhadnout vzdálenost, výšku, na co stačí, nemají potřebné koordinační schopnosti ani zkušenosti, aby domýšlely důsledky svého chování.

„Nenechávat děti bez dozoru, to vnímáme jako samozřejmost, jenže pochopitelně to nelze dodržet vždycky na sto procent. Čím dříve se dítě naučí správným návykům, tím lépe. Až do mladšího školního věku, ale i déle neodhadne hloubku, vzdálenost, své schopnosti. Ale pozor, platí, že čím více lidí dítě hlídá, tím méně je hlídané! Znamená to podvědomé přelévání odpovědnosti na druhého, nedojde k předání dozoru a tím se často ztratí přehled, kde nebo s kým dítě vlastně je a co dělá. Musí fungovat týmová komunikace, je třeba říct 'teď hlídej ty, jdu pro pití' a podobně,“ uvádí Mgr. Jan Sedláček, vodní záchranář, instruktor a soudní znalec v oboru sport a vodní záchrana.

Úrazová prevence by proto v době prázdnin měla být zaměřena mimo jiné na důsledné používání ochranných pomůcek, jako jsou helmy, chrániče kolen nebo zápěstí, kvalitní brýle nebo vhodná obuv při sportovních aktivitách. Nezabrání sice vždy pádu nebo úderu, ale podstatně zmírní jejich následky.

Pozor na skluzavky, houpačky a trampolíny! Jaká hrozí zranění?

Jak na první pomoc u dětí?

Pokud už se úraz stal, okamžitě zahajte první pomoc. Jde o drahocenné minuty, než na místo dorazí záchranka nebo dítě dopravíte k lékaři. Jak na to? Poradíme.

První pomoc je naprosto nezbytná a rozhodující při srdeční zástavě, zástavě dechu a masivním krvácení. Mějte na paměti, že masáž srdce je mnohem důležitější než umělé dýchání. Než začnete, okamžitě volejte rychlou lékařskou pomoc. V první řadě zjistěte, zda dítě reaguje a dýchá:

  • Nereaguje, ale dýchá: uložte ho do stabilizované polohy, tedy na bok, a stále kontrolujte jeho stav až do příjezdu lékaře.
  • Nereaguje a nedýchá: zahajte ihned nepřímou masáž srdce. Stlačujte hrudník ve středu hrudní kosti do hloubky nejméně 5 cm v pravidelných intervalech. Oživování je třeba provádět až do příjezdu záchranné služby nebo do chvíle, kdy začne postižený dýchat sám.

Odřeniny a tržné rány

Ránu vydezinfikujte a překryjte náplastí nebo tamponem a obvazem. Ty rozsáhlejší vyžadující zásah lékaře nedezinfikujte a nečistěte, pouze překryjte čtvercem sterilní gázy a vyhledejte chirurgickou ambulanci.

Podvrtnutý kotník

Poškození vazů hlezenního kloubu, lidově podvrtnutí nebo výron kotníku, patří mezi nejčastější úrazy vůbec. Často stačí málo, třeba jen špatně došlápnout, uklouznout nebo upadnout. Kotník se dostane do nepřirozené polohy a dojde k natažení vazů, nebo dokonce jejich natržení z kloubního pouzdra.

Podle závažnosti poranění dělíme podvrtnutí kotníku do tří stupňů. První stupeň znamená, že vazy jsou pouze natažené, ale nejsou potrhané. Kotník je oteklý a lehce bolestivý. Ve většině případů dojde ke zlepšení stavu zhruba do tří dnů. K léčbě postačí studené obklady a kotník fixovat pomocí tejpu. Druhý a třetí stupeň jsou již závažnější a vyžadují zásah lékaře. Vazy jsou natržené a funkce kotníku narušená. Otok i bolest kotníku jsou výrazně větší. Tento stupeň poranění se léčí pevnou fixací kotníku, tedy ortézou nebo sádrou.

Pozor na úrazy! Nejčastěji se zraní děti do pěti let doma nebo v okolí domova

Alergická reakce na štípnutí hmyzem

V případě bodnutí hmyzem obvykle stačí chladivý obklad nebo zklidňující gel či ocet nebo tea tree olej. Pokud ale začne poštípané dítko rychle natékat, má poruchy vědomí, je mu nevolno a rychle a mělce dýchá, kůži začne mít bledou, vlhkou a studenou, začíná se u něj pravděpodobně rozvíjet životu nebezpečný anafylaktický šok. Kromě urychleného přivolání záchranné služby pomůžete místním chlazením v místě otoku (cucání ledu nebo zmrzliny) a podáním rozdrcených antihistaminik. Jestliže dochází k otoku dýchacích cest, můžete spolupracujícímu dítěti nařídit strčit si vlastní ukazovák co nejhlouběji do pusy a tlačit jím na kořen jazyka. Dítě často intuitivně pochopí, že mu to pomůže udržet malý průchod v dýchacích cestách. Tato opatření jsou v případě silné alergické reakce však jen okrajová, bez rychlého lékařského zásahu se neobejdete!

Krvácení

Pokud je krvácení masivního charakteru, zastavíte ho kompresivním neboli tlakovým obvazem nebo tlakem prstu na krvácející cévu přímo do rány. K vytvoření tlakového obvazu využijte jakékoli dostupné prostředky, například smotané ponožky, balíček kapesníků apod. Dítě položte na záda tak, aby mělo nohy ve vyvýšené poloze, předcházíte tím rozvoji šoku. Pokud je poraněna ruka nebo noha, udržujte končetinu ve vyvýšené poloze, aby se zmenšilo množství krve, které do ní proudí. A samozřejmě rychle přivolejte lékařskou pomoc.

Zlomeniny

Zlomeniny končetin nejsou u dětí ničím výjimečným. První pomoc spočívá v tom, že dítku šetrně svlečete vše, co by mohlo eventuálně škrtit otékající končetinu, což je při zlomenině běžný jev. S poraněnou rukou nebo nohou zbytečně nehýbejte, podložte ji a zafixujte v poloze, která je pro malého pacienta nejméně bolestivá, a odvezte zraněného na nejbližší chirurgickou ambulanci.

S dětmi u vody. Čím více lidí dítě hlídá, tím méně je hlídané! A zapomeňte na nafukovací rukávky, varuje vodní záchranář

Cizí těleso v oku

Pokud dítěti spadlo cokoli do oka, buďte velmi opatrní. Můžete se pokusit vyjmout to sami jen v případě, pokud věc nelpí pevně na očním bulbu, není tedy zaseklá v rohovce, v bělmu a nenachází se v barevné části oka. Chvíli počkejte, zda se těleso nevyplaví slzami samovolně. Pokud těleso v oku vidíte, řekněte dítěti, ať se dívá vzhůru, a pokuste se těleso vyjmout. Jemně stáhněte dolní víčko a cípem čistého kapesníku se ho pokuste setřít. Pokud to není možné, zakryjte oko obvazem a vezměte dítě k očnímu lékaři.

Zranění hlavy

Poranění hlavy, které vzniká zpravidla po pádu, končí většinou modřinou nebo pořádnou boulí. Problém nastává ve chvíli, kdy je náraz či úder do hlavy větší a dochází k otřesu mozku. Příznaky jsou bolest hlavy, nevolnost a zvracení, únava a ospalost, výpadky paměti. V takovém případě odvezte potomka k lékaři. Pokud je dítě v bezvědomí a z ucha mu vytéká krev, okamžitě volejte záchranku.

Poranění páteře

Důsledky bývají mnohdy fatální. Dojde-li k poškození míchy, hrozí postiženému (od místa poškození míchy směrem dolů) ochrnutí. Poranění páteře se projevují bolestí, deformací v místě zranění, otokem či neurologickými obtížemi, tedy brněním, poruchami citlivosti končetin apod. Poranění páteře spolehlivě potvrdí pouze rentgen. Se zraněným tedy zacházejte vždy tak, jako by páteř poraněnou měl, a manipulujte s ním jen v nezbytných situacích (vytažení z vody, resuscitace). Při resuscitaci hlavu nezaklánějte, pouze předsuňte dolní čelist a vždy okamžitě volejte rychlou záchrannou službu.

Strach musí jít stranou. Dejte dětem prostor a naučte je správně padat!

Důležitá pravidla prevence letních úrazů

  • Při sportu, zejména cyklistice a inline bruslení dbejte na důsledné používání ochranných pomůcek (helma, chrániče, brýle).
  • Zdůrazňujte dětem a hlídejte je v tom, aby nikdy neskákaly do mělké vody nebo vody, kterou neznají.
  • Délku tras pěších nebo cyklo výletů volte přiměřeně věku a schopnostem dětí.
  • Vysvětlujte dětem, že nesmí trhat a jíst žádné plody, ať už na zahradě nebo v lese nebo parku, které neznají. Hrozí otrava.
  • Věnujte pozornost technickému stavu kola (sjetý vzorek, brzdová lanka), případně inline bruslí (sjetá či uvolněná kolečka či brzdička).
  • Nenechte děti zbytečně riskovat, občas mají různé divoké nápady.
  • Dbejte na dostatečný pitný režim ratolestí.
  • Mějte děti pod dohledem, ty menší hlídejte nepřetržitě.

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Péče o dítě a jeho výchova, Školák, Batole, Dovolená s dětmi, Praktické rady, Maminka cestuje, Prázdniny, léto, Léto s dětmi, Charakter, první pomoc, anafylaktický šok, Úrazy, Zranění dětí, Poranění, Prevence, Jan Sedláček, Krvácení, Zranění, Zlomená ruka, Lékař, Špek, Zdraví na Heureka.cz