Maminka.czBatole

Nejčastější zlozvyky kojenců a batolat. Proč si cucají palec či vlásky?

Martina Machová 4.  2.  2019
Také má vaše dítko nějakou libůstku, na kterou nejste tak úplně hrdí? Které zlozvyky jsou u malých dětí nejčastější?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Také se vám zpočátku zdálo žmoulání droboučkého ouška či cucání palečku vlastně docela roztomilé? Jenže když si pak mrňousek ouško vyžmoulal takřka do živého masa anebo měl paleček slinami přesušený a rozpraskaný do krve, rozplynula se roztomilost jako pára nad hrncem. Jaké další zlozvyky jsou v dětské populaci nejrozšířenější a proč si děti určité zvláštní a evidentně neodolatelně nutkavé činnosti tolik oblibují a neustále se k nim i přes nejrůznější rafinovaná opatření vrací?

Dej ten palec z pusy ven! Čtyřicet procent dětí nosí rovnátka kvůli cucání palce

Když musíš, tak musíš!

Dětské zlozvyky jsou vlastně jakousi první „drogou“, se kterou se na tomto světě setkáváme, které jen těžko odoláváme, protože nám podobně jako skutečné drogy přináší slastné pocity. Zlozvyky, jako jsou kupříkladu dumlání palečku, žmoulání ouška nebo dokonce vytrhávání vlásků, děti uklidňují či dokonce uspávají, uvolňují potlačované napětí, pomáhají překonat strach a nejistotu nebo úplně jednoduše zahání nudu.

ČTĚTE TAKÉ: 10 dětských zlozvyků, které spolehlivě vytočí každého rodiče. Co s nimi?

V některých případech je ale původ zlozvyku hlubší a má kořeny v nějakém nepěkném zážitku, které dítko nezpracovalo. Zde už pravděpodobně nepomůže to, že se budeme snažit děťátku naplnit jeho potřeby jiným způsobem a třeba i převedeme pozornost jinam či použijeme další „fígle“ a opatření. V případě hlubších kořenů zlozvyku bude efektivnější, necháme-li skutečný spouštěč problému rozklíčovat odborníkem. A jakým nejčastějším zlozvykům se naši nejmenší oddávají?

Dudlík, kousání nehtů nebo kopání do země: Jak na ně?

6 nejčastějších zlozvyků kojenců a batolat

  • Cucání palečku nebo jiných prstíků – někdo si cucá paleček, jiný třeba „paroháče“, a to obvykle tehdy, když se potřebuje uklidnit, ukonejšit či uspat. Větší děti si pak paleček cucají, když jsou nejisté, nervózní nebo prostě jen z nudy.
  • Okusování nehtů a kůže kolem nehtového lůžka – zatímco kojence okusování nehtů ještě příliš netrápí, starší batolata a předškoláci na tom bývají ve chvílích nejistoty a napětí o poznání hůře. A pozor, okusování nehtů se vždy vyplatí řešit! Tento zlozvyk totiž patří k těm, které rády přetrvávají do dospělosti!
  • Vytrhávání nebo alespoň cuchání vlásků je nepříjemný a trochu podivně působící zlozvyk, který je považován za o něco závažnější než třeba dumlání palečku. V tomto případě se obvykle doporučuje požádat o radu odborníka. Mimo jiné i proto, že opakované vytrhávání vlásků může poškodit vlasové folikuly, a ohrožuje tak pokožku hlavy vznikem trvalé lysinky.
  • Žmoulání ušního lalůčku následuje často v závěsu za vcelku neškodným žmouláním plenky v kojeneckém věku. Plenku tedy dítěti raději v batolecím věku neodebírejte. Lepší se mazlit s příjemnou látkou než „rozcupovat“ vlastní ucho.
7 bizarních uspávacích rituálů: Žmoulání ucha či štípání nehtíky?
  • Zadržování dechu je zvláštním zlozvykem, jenž pochopitelně přitahuje velkou pozornost dospělých. Děti se tak nejčastěji snaží překonat zklamání nebo dokonce bolest. Pokud v dětech tento zlozvyk nevědomky nepodporujeme a nevěnujeme mu přílišnou pozornost, patří mezi nedobré zvyky, které umí odejít stejně rychle, jako přišly.
  • Dloubání v nose je evergreen! I ten bohužel v některých případech přetrvává až do dospělosti (jen si všimněte kupříkladu osamocených řidičů, čekajících na křižovatce na červenou). Na dloubání je zkrátka cosi fascinujícího, uklidňujícího a snad i zábavného. Odstranění tohoto nepěkného zvyku obvykle vyžaduje velkou dávku trpělivosti.
Dloube se v nose a pak to polyká? Nechte ho, bude zdravější

 

Témata: Děti, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Kojenec, Miminko, Bizár, Zlo, Ouško, Evergreen, Vytrhávání, NEJ, Okusování, Kousání, Vlásek, Zlozvyk, Roztomilost, Mrňous, Drogy, Paroh, Paleček