Maminka.czJen pro tatínka

(Ne)jen pro muže: Jak dostat spermie do formy?

Martina Machová 12.  8.  2012
Celosvětově klesá nejen kvalita ovzduší, vody a potravin, ale i kvalita spermií. Za posledních 50 let dokonce klesl jejich průměrný počet na polovinu! Spermií je v ejakulátu nejen málo, ale navíc jsou líné a neduživé. Jak těmto dávným sprinterům pomoci, aby doběhli do cíle rychle, ladně a v takové kondici jako vítězní běžci na olympijských tratích?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Moderní muž prosedí celý pracovní den v kanceláři. Oblečen je do těsných kalhot, pod nimi ho obepíná přiléhavé spodní prádlo – pro budoucí generace nezbytně nutné tělesné partie se celý den hřejí a tisknou pod špatně prodyšnými vrstvami oblečení. Dobrému „klima“ v semenotvorných kanálcích neprospívá ani mobilní telefon v mužově kapse či laptop v klíně.

Ty jsou totiž zdrojem elektromagnetického záření, jenž s velkou pravděpodobností poškozuje DNA spermií. Náš modelový moderní muž navíc bydlí ve městě, kde bývá zhusta smog, netají se tím, že je kuřák a alkohol rozhodně nepije jen na narozeniny a Nový rok. Jelikož je mladý a plný života, má sklon k přecházení infekcí. Navíc se nestravuje zrovna ideálně (má lehkou nadváhu), miluje pizzu a rychlá občerstvení. Jelikož bývá neustále ve stresu, konejší své tělo sladkostmi (rozhodně nejde o sušené ovoce), občas antidepresivy či nějakou lehčí drogou. Aby ulevil svému tělu i svědomí, začal o víkendech a o dovolené sportovat – natřásá a mačká budoucí potomstvo na kole.

Moderní muž je zabijákem své potence

Asi jste pochopili, že onen imaginární „moderní muž“ dělá vše proto, aby ze svých spermiíudělal bezbarvou hromádku neštěstí s naprosto reálným výsledkem v podobě stresu obou partnerů z neplodnosti, maratonu lékařský vyšetření a nakonec i možné krize ve vztahu.

ČTĚTE TAKÉ: Jak se mění prsa. Od puberty k menopauze

Co má tedy podniknout proto, aby byly spermie v „olympijské“ formě?

  1. Nekouřit!
  2. Vyhýbat se stresu. Pokud mu nelze utéct, naučit se s ním pracovat.
  3. S alkoholem zacházet velmi střídmě!
  4. Čím zdravěji se bude stravovat, tím lépe!
  5. Vyhodit těsné oblečení, vyměnit slipy za volnější modely.
  6. Pokud mu to doma projde, chodit co nejčastěji naostro.
  7. Má-li nadváhu, zbavit se alespoň pár kil.
  8. Pokud má sedavé zaměstnání, je vhodné se pravidelně protáhnout.
  9. Sportovat, avšak s vědomím toho, že spermie nemají příliš v oblibě cyklistiku, spinning a podobné sporty.
  10. Najít si jiný druh relaxace, než dlouhé polehávání v horké vaně. Spermie horko nenávidí! Naopak otužování je velmi vhodné.
  11. Dvakrát užitečnou relaxací je pravidelný sex. Údajně podporuje tvorbu nových a nových spermií.
  12. Důsledně doléčovat všechny infekce, zvláště močového a pohlavního ústrojí.
  13. Zařadit do jídelníčku potravinové doplňky s obsahem selenu, zinku, vitamínu C a E, vitamínu B12 a B6, omega 3 mastné kyseliny. V ideálním případě je samozřejmě vhodnější místo doplňků konzumovat potraviny bohaté na tyto látky.
  14. Alternativní medicína doporučuje konzumaci ženšenu.
Témata: Jen pro tatínka, JEN, Semeno, Zabiják, Muž, Spinning, Nový rok, Polehávání, Vhodné místo, Jak, Těsné oblečení, Vrstva oblečení, Spermie