Maminka.czZdraví

Nejen roupy a vši. Tohle jsou 4 nejčastější parazitární onemocnění dětí

Martina Machová 31.  10.  2018
Enterobióza, pedikulóza, svrab a toxoplazmóza jsou čtyři nejčastější parazitární onemocnění dětského věku. Víte, jaký konkrétní parazit se za těmito názvy skrývá?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Navzdory informacím šířeným nejčastěji po internetu, mnozí odborníci popírají, že by byla naše populace „prolezlá“ potencionálně nebezpečnými parazity. Nicméně i v moderní době se čas od času dělíme o své tělo s nevítanými a nepříjemnými společníky. U dětí to dle dostupných informací Zdravotního ústavu bývají nejčastěji: roup dětský a veš dětská, v mnohem menší míře pak zákožka svrabová a prvok Toxoplasma gondii.

Jak se zbavit vší? Jde to i bez chemie. Podívejte se, jak na to

Silná čtyřka: enterobióza, pedikulóza, svrab a toxoplazmóza

  • Enterobióza je onemocnění, které se projevuje masivním napadením samotného konce trávicího traktu roupem dětským. Enterobióza patří k nejčastějším parazitárním onemocněním dětského věku, a to nejen u nás, ale i ve světě. Pohyb 6 až 12 mm velkých bílých červíků nitkovitého tvaru kladoucích vajíčka kolem řitního otvoru vyvolává typickou svědivost. Malý pacient může trpět nejen nutkavým svěděním, ale také průjmy, nucením na stolici a nechutenstvím. Děti mohou být též nápadně neklidné, kvůli nočnímu svědění nevyspalé, a tedy i více unavené a „zlobivé“. Ne nadarmo se říká: „Ten má zase roupy!“

ZDROJ NÁKAZY: pozření vajíček roupa (olíznutí infikovaného předmětu, hračky apod.)

  • Pedikulóza je méně známé označení pro masivní napadení vlasové části hlavy vší dětskou. Dospělé (2 až 4 mm velké) samičky vší nalepují svá vajíčka na vlasy těsně u pokožky hlavy. Hnidy nalezené na vlasech cca 5 až 10 mm od pokožky bývají již prázdné – žlutobílá larva se už vylíhla, vlas odrostl. Pedikulóza se projevuje nejen svěděním štípanců od krvelačného hmyzu, ale také únavou a nevyspáním napadených. V některých případech masivního zavšivení se objevují i zvětšené lymfatické uzliny na krku a v zátylku.

ZDROJ NÁKAZY: kontakt s nakaženým, v mnohem menší míře používání společného ložního prádla, pokrývky hlavy apod.

  • Svrab trápí spíše dospělé pacienty, ale bohužel se v posledních letech nevyhýbá ani dětem. I když v daleko menší míře než dvě předchozí parazitární onemocnění. Původcem svrabu je zákožka svrabová (roztoč). Samička tohoto roztoče se zavrtává do podkoží, kde doslovy ryje chodbičky a klade vajíčka, která zde prodělávají několik vývojových cyklů. Nemoc se projevuje silným svěděním, zejména večer v příjemném teple peřin, a to zvláště na místech s nejtenčí pokožkou; tedy v meziprstí, okolí genitálu, zákolenní, zápěstí apod. Ale pozor – u malých dětí si zákožka oblíbila trochu jiné části těla než u dospělých a dospívajících! U malých pacientů řádí hlavně na dlaních, ploskách nohou, obličeji a zádech.

ZDROJ NÁKAZY: kontakt kůži na kůži s nakaženým, v mnohem menší míře používaní společných ručníků apod.

  • Toxoplazmóza je parazitární onemocnění způsobené prvokem Toxoplasma gondii. Člověk je pro tohoto rafinovaného prvoka, který podle nejnovějších výzkumů umí měnit chování svých hostitelů, pouhým mezihostitelem. Konečnou „stanicí“ je kočkovitá šelma. Nemoc, která je u dětí mnohem méně častá než pedikulóza a enterobióza, se projevuje především teplotou, zduřením lymfatických uzlin, schváceností – příznaky se v mnohém podobají chřipce. V mnoha případech proběhne onemocnění bez zjištění pravé příčiny anebo dokonce zcela bezpříznakově. Ale pozor – toxoplazmóza je velmi nebezpečná u těhotných, kdy ohrožuje život a zdraví plodu!

MOŽNOST NÁKAZY: (starší) trus kočkovitých šelem, tepelně špatně opracované maso, syrové mléko, špatně umyté ovoce či zelenina z domácích zdrojů (ze zahrádky), kontaminovaná voda

Toxoplazmóza a těhotenství: Jsou obavy na místě?

Roupy a vši aneb co byste měli vědět o těchto parazitech

Zlozvyky, kterých se děti odmítají vzdát. Jak s nimi konečně zatočíte?

Témata: Zdraví, Děti, Video, Děti a nemoci, Nemoci, onemocnění, Parazité, Vši, Silné svědění, Veš dětský, Parazitární onemocnění, Vlas těsně, Lymfatická uzlina, Svědění, Par, Selma, Roupy, Veš, Trávicí trakt, Nejnovější výzkum, Dětský věk, Označení, Pravá příčina, Pára, Zdravotní ústav, Zdraví na Heureka.cz