Maminka.czVýživa a stravování

Nejím maso a je mi fajn!

Jana Vašáková 15.  7.  2010
Také si někdy připadáte jako na skupinové terapii, kde se musíte přiznat k těžkému zločinu vegetariánství? Chce se vám zařvat: Nejím maso. No a co?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možná je načase přestat myslet na své okolí a zabývat se vlastním štěstím. Jestli vám maso nedělá dobře a víte, čím je nahradit, aby váš organismus nestrádal, jděte do toho!

Být, či nebýt?

Stále častěji se diskutuje o tom, zda je zdravé maso jíst, nebo nejíst. Pravda je někde uprostřed. I zde totiž platí pravidlo: nic se nemá přehánět.

Pokud maso, tak libové a z biochovu, řekne vám odborník. Jenže co když vám maso tak ani tak nechutná, je vám po něm těžko a zvedá se vám žaludek, i když ho jenom cítíte? Máte psychické nebo náboženské zábrany? Bojíte se o své zdraví?

Pak babo raď… V první řadě myslete na sebe, ne na své okolí. Zadruhé si nevytvářejte zbytečný odpor k jídlu a zatřetí i maso je nahraditelné.

5 dobrých důvodů, proč být vegetariánkou

1. vegetariánská strava obsahuje nízké procento saturovaných tuků, cholesterolu a živočišných bílkovin

2. je bohatá na polysacharidy, vlákninu, hořčík, draslík, foláty, antioxidanty a fytochemikálie

3.působí jako preventivní opatření před kardiovaskulárním onemocněním, rakovinou prostaty a střev, cukrovkou 2. typu

4. pozitivně ovlivňuje krevní tlak a výskyt hypertenze

5. pomáhá snižovat nadváhu

Luštěniny jsou základ

Luštěniny jsou nutnou součástí každého vegetariánského jídelníčku. Obsahují velké množství rostlinných bílkovin a další prospěšné látky. Všechny druhy luštěnin, které mají tvrdou slupku, jsou hůře stravitelné. Některé z nich jako např. fazole nejezte zasyrova – obsahují jedovaté bílkoviny toxalbuminy, které se rozkládají až varem. Časovanou bombu z nich dělají oligosacharidy.

Existují dvě možnosti, jak se s nimi vypořádat: nechte je vyklíčit nebo luštěniny naložte do vodní lázně a poté je dostatečně dlouho vařte.

Tip na přípravu luštěnin, aby nezatížily trávicí ústrojí: Před vařením luštěniny namočte do studené vody alespoň na 8 až 12 hodin. Čočku jen na 3 hodiny. Budete-li i tak mít po jídle zažívací problémy, použijte luštěniny loupané. Poté vodu slijte a luštěniny vařte s bylinkami a kořením, které usnadňují trávení, např. majoránka, fenykl, tymián, saturejka, kopr, rozmarýn, šalvěj nebo máta. Prvních 15 minut je vařte zprudka, pak při mírnější teplotě. Hrách vařte 1 až 2 hodiny, fazole 3 hodiny a čočku maximálně hodinu. Solte a dochucujte až ke konci vaření, můžete přidat i kousek mořských řas.

Nahraďte chybějící vitaminy a minerály

Bojíte se, že vám budou chybět důležité výživové látky? Je možné ty nejdůležitější z nich částečně nahradit:

* vitamin B12 – luštěniny, mléčné a sójové výrobky, vejce a droždí

* vitamin D – UV záření působící na pokožku, potraviny obohacené vitaminem D

* železo– proso a pšeničné klíčky, pohanka a žloutek

* vápník – mléčné výrobky, mák, ořechy, sója a luštěniny

* zinek– fazole, celozrnné pečivo, sója, ovesné vločky a čočka

* jod – sýry, tvaroh, pórek, žampiony, brokolice a kuchyňská sůl s jodem

* selen– para ořechy, sójové maso a kiwi

* kyselina linolová – lněné semínko, lněný olej, řepkový a sójový olej

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Dieta.

Témata: Výživa a stravování, Časopis Dieta, Saturejka, Vegetariánská strava, NEJ, Maso, FAJN, Nízké procento