Maminka.czKam s dětmi

Nejlepší dětské zábavní parky v Česku! 9 tipů, kam vyrazit o víkendu

Simona Procházková 4.  6.  2021
Prázdniny za pár týdnů začínají, pandemické restrikce se rozvolňují a všichni se těšíme na výlety. Vydejte se za zážitky a dobrodružstvím! Máme nejlepší tipy na skvělá místa, kde zábava nikdy nekončí a nejen děti se dosyta vydovádí. A navíc se nejspíš i něco nového naučí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mirákulum

Oblíbený rodinný areál v Milovicích je sázkou na jistotu, pokud chcete udělat dětem radost. Možná nebudete vědět, jaké dobrodružství vyzkoušet dřív, atrakcí je totiž k dispozici nepřeberně. A vyberou si všichni, od batolat přes teenagery až po dědečky a babičky. Hodně oblíbený je Vodní svět, který přináší zábavu ve formě nejrůznějších her s vodou. Pod vodopádem se nachází jezírko, ze kterého se do všech stran rozlévají říčky a potůčky, kde můžou děti pomocí hrází vodu zastavovat a tvořit tůně, měnit směr jejich toku nebo je dokonce přečerpávat pomocí Archimédových šroubů. Malí divoši milují atrakci s kyblíky umístěnými ve výšce, které se postupně plní vodou a náhodně se pak převrhávají a polévají kohokoli, kdo stojí pod nimi. K osvěžení pak slouží vodotrysky. S nejmenšími navštivte vesničku s roztomilými barevnými domečky, které jsou propojeny různými mostky a lávkami. Domky obsahují různé herní prvky jako třeba otočné pexeso. Symbolem parku je obří hrad s osmi věžemi, který mohou zvědavci podle libosti prolézat a užívat si různých herních prvků. Najdete tu i spoustu prolézaček, houpaček, skluzavek, provazových tunelů, lanový park, trampolíny, lesní město i minizoo. A pozor, neodjíždějte domů, dokud se nepodíváte do podzemního labyrintu. Jsou tu ale také naučné zahrady, kde se děti seznámí se zemědělskými plodinami, a naučná lesní stezka. Oblíbeným místem je na ní Hřbitov odpadků, který ukazuje, jak dlouho trvá, než se v přírodě rozloží například papír či PET lahev.

VIDEO: Kočárek i vozík v jednom. Testovali jsme Thule Chariot Sport

Farmapark Soběhrdy

Rozlehlý areál nedaleko středočeského Benešova nabízí ideální možnost pro příjemný rodinný výlet v přírodě. Uprostřed malebné krajiny na čerstvém vzduchu můžete strávit celý den. Žijí tu zvířata ze všech koutů světa, z bezprostřední blízkosti si prohlédnete třeba buvoly, klokany, vysokohorské krávy, pštrosy, velbloudy, lamy, oslíky nebo muflony.

Některá zvířata jsou tak ochočená, že se nechají pohladit nebo v doprovodu ošetřovatele nakrmit. Po hladině rybníka se můžete svézt v plovoucích kruzích nebo si s ratolestmi zařádit na tubingové nebo traktůrkové dráze. Pro děti nechybí nafukovací trampolíny, lanové hřiště, pískoviště, vodní svět, houpačky a krytá herna. Udělejte si během procházky piknik v trávě, stavte se u některého z ohnišť a upečte ratolestem buřtíka. Nebo poseďte v houpacích sítích, děti vyšlete na hřiště či trampolínu a odpočívejte. Je libo trochu adrenalinové zábavy? Zkuste jízdu na džípu. Expedice Farma Jeepů vede po speciální dráze a během projížďky se mezi vámi budou volně procházet zvířata jako na safari!

Vyrazte na rodinný výlet vlakem. Kam se vydat a proč je to lepší než jet autem?

Zeměráj

Oáza odpočinku i zábavy pro celou rodinu nedaleko Orlíku, to zní dobře, že? Přírodní zážitkový park mezi loukami na Příbramsku si zamilujete stejně jako vaši nejmenší. Je tu klid, žádné davy a nádherná příroda všude kolem vás! Těšit se můžete na více než stovku různých her, hlavolamů, bludišť, kvízů a vědomostních úkolů, do jejichž řešení se s nadšením zapojí celá rodina. Zeměráj nabízí krásné scenérie a autentickou venkovskou atmosféru. Najdete tu vesnici z raného středověku, kde si můžete vyrobit vlastní keramický hrnek nebo misku na hrnčířském kruhu, vyzkoušet práci na tkalcovském stavu nebo umlít mouku z obilí. Děti se doslova „z očí do očí“ seznámí s domácími zvířaty, mohou si je podrbat a pohladit. Vyzkouší si lukostřelbu, nadšené budou také z místní terénní stezky „naboso“, která vede přes louku, les, pole, skály, kameny i potok, projdete se též po šiškách nebo oblázcích. Během chůze můžete plnit řadu úkolů zaměřených nejen na poznávání přírody. Minout nesmíte ani dětskou vesničku Hrejkov plnou herních domečků, které byly vystavěné podle skutečných staveb lidové architektury zdejšího kraje. Najdete tu pekárnu, obchůdek, hospůdku, kovárnu i stodolu. Nechybí ani loutkové divadélko, archeologické naleziště (s možností hledání kostí a zkamenělin pravěkých zvířat) a interaktivní herna.

Osm nejlepších aquaparků v Česku: Sem rozhodně musíte o prázdninách s dětmi vyrazit!

Toboga Fantasy

Prší? Nevadí, můžete se všichni vydovádět pod střechou. Tuto obří krytou hernu s nespočtem nejrůznějších atrakcí pro děti každého věku (ale i pro dospěláky) najdete v Praze – Zličíně, dále v Brně, Hradci Králové a Zlíně. Na ploše přes šest tisíc metrů čtverečních čeká více než stovka her a zábavních i sportovních aktivit: klouzačky a tobogány (včetně obří mega skluzavky), lanové centrum, skákací hrad, shot aréna se vzduchovými děly, kuličkové bazénky a fontány pro nejmenší, tubing, bobová dráha a mnohé další. Nechybí celá řada programů a her a samozřejmě ani možnost občerstvení v bistru. Rodičům nabízí Toboga Fantasy i odpočinkový čtenářský koutek nebo sledování různých projekcí, vystoupení a programů. Pozor, vstup na koberec v hale a na veškeré atrakce je z bezpečnostních a hygienických důvodů povolen pouze v ponožkách (nejlépe protiskluzové ponožky a vhodné sportovní oblečení).

Pohádková kovárna

Rozzářené oči vašich ratolestí a návrat do vlastních dětských let, to si užijete dosyta ve starobylé kovárně nedaleko Písku. Chcete vědět, jak se dostat nejrychlejší cestou přímo do pohádky? Zajeďte do malebné jihočeské vesničky Selibov. Právě tady, na návsi, nedaleko Tálínského rybníka, si dali dostaveníčko skřítci, hejkalové, víly, čerti, hastrmani a další pohádková havěť. Kdo je chce ale spatřit na vlastní oči, musí sebrat odvahu a vstoupit do tajemné Pohádkové kovárny. Provede vás víla, skřítek nebo dokonce samotný kovář. Zjistíte, jak to chodí u vodníků, jak vypadá peklo, když se čerti žení, nebo kde a jak pečlivě hlídá drak spanilou princeznu. Na tomto kouzelném místě se můžete stát, čímkoli chcete, projít tajuplným lesem, kde možná narazíte na Karkulku s vlkem, hejkala nebo potkáte Jeníčka a Mařenku. Nebojte se ztratit v pohádkovém bludišti. Zachrání vás král. A žádný strach, čerti i ostatní „strašidla“, která tady bydlí, jsou hodní a mají rádi návštěvy. V kreativní dílničce si každý může vymodelovat svou oblíbenou pohádkovou postavičku nebo posedět u dvanácti měsíčků. A ještě tip navíc, v nedalekém Protivíně možná stihnete i návštěvu unikátní krokodýlí zoo.

Hrady a zámky otevřely! Kde to bude děti opravdu hodně bavit?

Funpark Žirafa

Den plný zábavy, pohybu, adrenalinu, dobrodružství i odpočinku za každého počasí? Zkuste svět her a fantazie v Žirafě. Rodinný zábavní park se chlubí téměř stovkou atrakcí pro děti a dospělé. Rodiče ocení oddělené prostory pro relax, wifi připojení zdarma, cukrárnu a výtečné občerstvení. Součástí parku je i restaurace s mezinárodní a italskou kuchyní, kde nechybí nejen pizza, ale ani dětské porce jídel a skvělá káva. Z restaurace můžete pohodlně sledovat své děti. Co všechno tady najdete? Tobogány, houpačky, skluzavky a kolotoče, dětské hřiště s bazénky s míčky a nejrůznějšími domečky, elektrická zvířátka, která udělají dětem radost veselou projížďkou. Nachází se tu mimo jiné největší dětská prolézačka v Evropě, pětipatrová atrakce plná průchodů, skluzavek, tobogánů, prolézacích stěn, sítí, bazénků s míčky a mnoho dalších. Nechybí 9D kino s velkým výběrem filmů ani motokáry. Ještě váháte? Na venkovní zahradě toho je také dost. Dominantou je hrad v reálné velikosti plný klouzaček, prolézaček, nafukovací hrady, trampolíny nebo houpačky.

Podlesíčko

Už jste objevili tuto kouzelnou a originální pohádkovou vesničku? Jestli ne, na nic nečekejte a naplánujte si sem rodinný výlet. Objevíte ji na Vysočině, v blízkosti Žďárských vrchů, a můžete se tady dokonce ubytovat ve veselých chaloupkách. Kdo by odolal přespání v pohádce a říši fantazie, no řekněte… Ve vybraných dnech tady celoročně probíhají různé akce a zábavný pohádkový program pro děti i jejich rodiče. Na návštěvu do vesničky jste zváni kdykoli, i mimo program. Jen je potřeba zakoupit si vstupenky v nedalekém hotelu Podlesí. Co tu všechno uvidíte? Tak třeba chaloupku červené Karkulky (u které potkáte i vlka, krotkého a ochočeného). Je tu i stylový domeček sedmi trpaslíků a Sněhurky, neobvyklá stavbička s doškovou střechou, podepřenou dřevěnými trámky, kterou si vystavěl Rákosníček, mlýn s typickým mlýnským kolem, vykotlaný pařez Křemílka a Vochomůrky či domek loupežníka Rumcajse a jeho rodinky. O sobotách (během prázdnin několikrát v týdnu) vás provedou samotné pohádkové bytosti osobně a chybět nebudou soutěže a hry.

Kde zahájit prázdniny s dětmi? Tyhle tipy na výlety nadchnou všechny!

Krtkův svět

Poměrně nový, ale oblíbený park plný zábavy a her zejména pro menší děti se nachází na jižním okraji Prahy, v městské části Horní Měcholupy. Je rozdělený do několika částí a těšit se můžete na řadu přírodních prolézaček, houpaček a skluzavek. Chybět samozřejmě nesmí také vzduchové trampolíny a lanové centrum pro neposedné dobrodruhy. Během teplých letních dnů oceníte vodní hřiště, kde se dá příjemně osvěžit. V parku jsou k dispozici rovněž připravená grilovací místa, například pro dětské nebo rodinné oslavy (můžete si předem rezervovat a půjčí vám vše potřebné). V areálu jsou ale volně a trvale k dispozici také centrální grilovací místa, bez nutnosti pronájmu. S sebou si tedy určitě vezměte deku na piknik, něco dobrého na zub pořídíte v místním bistru. Děti budou skákat radostí, až zjistí, že tu je i zmrzlinový ráj s nabídkou více než stovky druhů zmrzlin a sorbetů. V přírodním amfiteátru pravidelně probíhá kulturní program. A jedna výborná „vychytávka“: U pokladny dětem vyzvedněte identifikační pásky, na které napište své telefonní číslo a jméno dítěte. V případě, že se potomek zatoulá, kdokoli vás pak může ihned kontaktovat.

Rytířské hradiště

V lesích nedaleko Hradce Králové se ukrývá (cesta k němu je dobře značená a zvládnete ji i s kočárkem) málo známý, ale poměrně unikátní dětský park, který nadchne všechny malé i velké dobrodruhy. O zážitky tady nebude nouze! Obdivovat můžete nejen rytíře, ale také princezny, víly i čarodějnice a jiné pohádkové postavy. Z hlavní a nejvyšší hradní věže je parádní výhled na okolní lesy. Menší děti se zabaví na pískovištích či v bludišti s prolézačkami, na připraveném ohništi si můžete opéct buřty nebo třeba brambory. K vyzkoušení se doslova nabízí řada herních, ale i poznávacích a vzdělávacích prvků a atrakcí, mimo jiné třeba opičí dráha, interaktivní věž nebo zvířecí doskočiště. Pravidelně se tu pořádají akce nejen pro děti (rytířské turnaje, lukostřelba atd.) a vstup do areálu je možný celoročně, není zde žádná provozní doba.

Znáte putovní kamínky? Tahle venkovní hra vás bude bavit všechny
Kam na výlet s dětmi? ZOO je sázkou na jistotu. Tady je 12 tipů na ty nejkrásnější

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Děti, Rodina, Dovolená s dětmi, Rodina a vy, Kam s dětmi, Cestování, Tipy na výlet, Maminka cestuje, Léto s dětmi, Za zábavou, thule, kino, Léto s tebou, Čarodějnice, Houpačka, Výlet, Ošetřovatel, Zábavní park, Mirakulum, Jeep, Křemílek, Prolézačka, Hrejkov, Trampolína, Rum