Maminka.czPředškolák

Nejlepší hračky pro předškoláka

Josef Kraus 9.  8.  2011
Moderní doba nabízí dříve nemyslitelné možnosti zábavy, výuky i rozvoje dětí předškolního věku. Správným výběrem vhodných hraček pomůžete sobě i svému potomkovi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hračky mohou být zábavné, mohou být vzdělávací a mohou být i pohybové. Kombinací všech tří těchto složek se můžete postarat o dobrý vývoj svého dítěte. Nejprve si představíme základní věci, které by měla skříň s hračkami nezbytně obsahovat. Dále se podíváme na doplňkové hračky, které nejsou pro každého (finančně či prostorově) a na závěr si povíme něco o nakupování hraček obecně.

Bystrý mozek

Každý rodič chce mít své dítě vnímavé a chytré. Inteligence je samozřejmě z velké části dílem biologické predispozice, ovšem její rozvoj a vytříbení už hodně závisí na dobré výchově. Obchody jsou doslova zahlceny hračkami pro děti předškolního věku. Jedná se o nejrůznější přístroje pomáhající s učením písmenek a číslic, čtením, poznáváním barev, zvířátek atd.

Velice dobrou a jednoduchou pomůckou přitom jsou i obyčejné dětské knížky. Jedná se o nejrůznější krásně malované pohádky, encyklopedie a opravdové učebnice, které dávají malému čtenáři úkoly typu – najdi všechny zvířátka na obrázku, ukaž, co se může a nemůže jíst atd. Na rozdíl od ostatních hraček se u knihy počítá s větší účastí rodiče, který musí prckovi vyprávět, popisovat, navádět ho, kontrolovat i opravovat.

Dítě tvořivé

Fantazie, manuální zručnost, prostorová představivost a estetika. To jsou další vlastnosti, které je dobré vhodnými hračkami budovat. Klasickým a jednoduchým nástrojem pro to jsou různé kostky a stavebnice. Především u obyčejných kostek navíc dochází k vylepšování motoriky. Udržet vzpřímeně i malou věž je pro vyvíjející se mozeček velice náročné. Pochopení, jakým způsobem funguje gravitace, je jedním ze základních úkolů staveb.

Další úrovní tohoto nácviku jsou puzzle pro děti, které jsou samozřejmě odlišné od náročných obrazců této populární zábavy řady dospělých. Zpravidla se sestavuje nějaký pěkný obrázek, z hrstky velkých dílků zcela jasně oddělených a ohraničených. Jednoduché puzzle můžete vytvořit i svépomocí vy sami tím, že nastříháte nějaký obrázek v různých tvarech. Pořizovací cena takové hračky je pak minimální.

Příprava na reálný život

Velice užitečné jsou hračky, které pomohou s naučením těch nejzákladnějších úkonů, které dítě potřebuje (či brzy bude potřebovat) v normálním životě. Jedná se o zavazování tkaniček, oblékání šatů (hračky se zipem či knoflíky), otevírání různých předmětů, zapínání přístrojů atd. Procvičíte tím i manuální zručnost a trpělivost dítěte.

Jakkoli se následující řádky nemusí líbit zarputilým feministkám a zastáncům genderové korektnosti, pro dítě jsou velice vhodné hračky simulující realitu dospělých. Holčičky uvítají panenky, nástroje na vaření či plyšové zvířátko, kluci si vyhrají s popelářským autem, opravářským nářadím nebo jakýmikoli mechanickými přístroji. Pokud ale v zájmu ideologie chcete unisex dítě, existují i univerzální hračky typu telefonu, notebooku či konvičky na zalévání květin.

Dobrý sluch

Jakkoli se to v předškolním věku ještě ne zcela jistě pozná, můžete zkusit otestovat u své ratolesti hudební sluch či vůbec samotný zájem o hudbu. Existuje spousta dětských flétniček. xylofonů, bubínků, drnkátek a dalších věcí, díky nimž si dítě osvojí rytmus a dá průchod své fantazii. Při společné hře s dospělým pak pomáhá budovat vzájemné pouto, pochopení a radost ze sdílené reprodukce.

Hudební nástroje mohou být také velice užitečné při uvolňování napětí či projevování emocí. Jako rodič ale musíte být opatrný, aby v hracím koutku nebylo příliš mnoho věcí, které dělají doslova zvukový bordel. Ohromné množství moderních hraček dělá nějaké zvuky a děti samozřejmě baví je s jejich pomocí vyluzovat.

Vám z toho ovšem může třeštit po chvíli hlava. Je tak dobré vytvořit nějaký pravidelný a jasně ohraničený režim, kdy a jakým způsobem je možné zvuky vydávající hračky používat. Rovněž podobné hračky nejsou vhodným dárkem pro dítě v jiné domácnosti. Jeho rodiče vás za to po právu proklejí.

Pohybový rozvoj

Samozřejmě také pohyb je důležitý pro správný vývoj dítěte. Je nutné, aby se naučilo držet balanc, rozvíjelo koordinaci a posilovalo rostoucí svalstvo. Dobrou hračkou v tomto smyslu jsou tříkolky, koloběžky a postupně také dětská kola s přídavnými kolečky. Máte-li k dispozici zahradu, dobrým zařízením je venkovní trampolína. Pro děti představuje obrovskou zábavu a její pořizovací cena není tak vysoká, jak by se mohlo zdát.

Váš předškolák jistě ocení skluzavku, prolézačky a další podobné umělohmotné věci, které se k této potřebě prodávají. Při dostatku místa se dají nainstalovat i uvnitř domu či bytu. Jedná se ale už opravdu o ony doplňkové hračky, které jednak nejsou nezbytně nutné, pokud je okolí vašeho sídla vybaveno dětským hřištěm, a také ne každý si je může dovolit zakoupit či u sebe umístit.

Na co při nákupu hračky dávat pozor?

Nejste samozřejmě odborníky na testování výrobků, takže se musíte spoléhat na to, že hračky za vás již někdo prověřoval. Z toho důvodu se důrazně doporučuje nakupovat pokud možno značkové hračky v kamenných obchodech. To se týká především těch pro malé děti, které sem tam ještě mívají zálibu v ochutnávání toho, s čím si hrají. Laciné a nekontrolované hračky z Asie mohou být vytvořeny z jedovatých plastů.

Hlídejte si především známou značku CE, popř. další certifikáty jako program Česká kvalita, kdy je hračka nezávisle ověřena. Dávejte si pozor na to, aby hračka byla určena pro věk vašeho dítěte. Ty pro tří až pětileté děti jsou ještě tvořeny tak, aby jejich části nebyly ostré, lehce oddělitelné, příliš malé a tím pádem spolknutelné či vdechnutelné.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Hračky pro děti, Naše tipy, Hra, Hráč, NEJ, Hračky, Vzájemné pouto, Opravář, Ostatní hráč, Korektnost, Zavazování tkaniček, Feministka, Plyšové zvířátko, Reálný život, Bystrý mozek, Hudební sluch, Nejlepší hráč, Hračky na Heureka.cz