Maminka.czPeníze

Nejlepší půjčky na mateřské - kdo má nejlepší recenze, jaké jsou alternativy?

Reklama 22.  11.  2021
Příprava na rodičovství bývá spojena s natěšeným očekáváním, nákupy nezbytné výbavičky a také s omezeným měsíčním rozpočtem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jedná-li se navíc o matky samoživitelky, může se finanční situace velmi brzy stát neudržitelnou. Jak z toho ven? Jaké jsou nejlepší půjčky na mateřské? A dá se bez půjčky obejít? 

Péče o narozené dítě je z hlediska financí velmi náročným obdobím. Skloubit veškeré výdaje s limitovaným příjmem bývá pro novopečené maminky tvrdým oříškem. Rodičovské příspěvky, peněžitá pomoc v mateřství a různé jiné sociální dávky mohou působit velkoryse, ovšem realita všedních dní a zejména realita cen zboží v obchodech se poněkud rozchází. 

Klepněte pro větší obrázekPro nastávající maminky bývá náročné skloubit péči o dítě s omezeným rozpočtem.

Půjčky na mateřské bývají jedním z východisek, k nimž se rodiče přiklánějí. Matky s nízkými příjmy patří mezi rizikové klienty a získat rozumný bankovní úvěr je běh na dlouhou trať s mnoha překážkami. Maminky by ocenily půjčku ihned a nonstop, ideálně půjčku na ruku, což může být proces takřka utopický. 

Banky pro poskytování půjček na mateřské vyžadují několik podmínek, které za nichž jsou ochotny maminkám finanční obnosy vyplatit a některé tyto podklady je potřeba vyřídit na úřadě, takže je těžké mluvit o půjčce ihned a nonstop. Jsou to: 

 
  • dva doklady totožnosti (občanský průkaz, cestovní pas, rodný list)
  • české občanství a minimální věk 18 let
  • výše rodičovského příspěvku
  • potvrzení z OSSZ o peněžité pomoci v mateřství
  • výše měsíčního příjmu (brigády, přivýdělky, poloviční úvazek)

Banky rovněž kontrolují, zda se žadatelé nepromítají v registru dlužníků, nebo se jich v minulosti netýkala exekuční řízení. Zadlužené maminky nebo tatínkové zamýšlející získat půjčku na ruku tak na bankovní úvěr nedosáhnou. Řešením v takových případech bývají půjčky v exekuci, jež ovšem bývají z hlediska výše úroků a poplatků velmi nevýhodné. 

Bonita klientů, neboli schopnost splácet, je pro poskytovatele půjček podstatná, a častokrát rozhodující. Plusové body získává ten žadatel, který si na mateřské dovolené přivydělává a má, byť nízký, pravidelný měsíční příjem. S výběrem vhodné půjčky pomáhá srovnávač půjček NavigátorÚvěrů.cz.

Klepněte pro větší obrázek
Půjčky na mateřské mohou pomoci ve chvílích nejtěžších, ovšem neměly by se stát normou

Mezi banky a nebankovní společnosti, které nabízejí půjčky na mateřské, jsou Air Bank, Zonky, Kamali, Equa Bank, Komerční banka, nebo ČSOB. Mezi jedny z nejdůvěryhodnějších variant se řadí prvně dvě jmenované. 

Air Bank nabízí úvěr až 900 tisíc korun se splatností od 6 do 92 měsíců. Úrok je 3,9 % a RPSN od 5,02 %. Banka se neptá po důvodu úvěru, nepřikládá k půjčce žádné zbytečné poplatky a lze ji sjednat i online bez nutnost dojít na pobočku.  

Zonky vycházejí klientům vstříc s půjčkou až 750 tisíc korun, kde se úrok pohybuje ve výši od 2,99 % a RPSN od 3,64 %. Je to dlouhodobě nejvýhodnější úrok na trhu a půjčka je poskytována i cizincům a lidem se záznamem v trestním rejstříku. 

Alternativy půjček na mateřské

Půjčka na mateřské se zdá být vhodným východiskem z tíživé finanční situace, ovšem zadlužit se bankám nebývá schůdné pro každého. Alternativy existují a obecně platí, že by jim člověk v nesnázích měl vždy dávat prioritu. Půjčky od finančních institucí by měly být až posledním řešením. 

Nabízí se půjčka od příbuzných a přátel, či kolegů. Takové závazky jsou tolerantnější co se splatnosti týče, zpravidla bez úroků a finančního ručení. Nesvárům v rodině i v kruhu přátelském se dá vyvarovat sepsáním smlouvy o půjčce, ověřenou notářem. 

Pomocí se jeví také hlídání dětí příbuznými. Babičky a dědečkové tak mohou fungovat jako výpomoc v domácnosti, zatímco rodiče novorozenců docházejí do práce na plný či poloviční úvazek. Práce z domova bývá jedním z chytrých řešení, co se týká přivýdělku. Ať už se jedná o vlastní podnikání nebo brigády na dohodu o pracovní činnosti.

Témata: Reklama, Prezentace klienta, Peníze

Video