Maminka.czRecepty

Nejlepší recept na nakládané houby ve sladkokyselém nálevu. Víte, které jsou na zavařování vhodné?

Simona Formánková 16.  9.  2022
Máte pocit, že veškerý svůj volný čas trávíte v lese a vaše úspěchy v podobě plných košů neberou konce? To je skvělá zpráva! Zavařte houby do sladkokyselého nálevu. Za dlouhých zimních večerů tuto pochoutku rozhodně oceníte. Poradíme vám, jak na to!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud přemýšlíte, které houby se na zavařování hodí, pak pro vás máme dobrou zprávu! Je jich takových hodně a záleží hlavně na vašich chuťových preferencích. Skvěle chutnají nakládaný klouzek, křemenáč nebo třeba babka. Ti praví fajnšmekři mohou zkusit do směsi zakomponovat ryzce pravého nebo smrkového – dnes poměrně vzácné, ale chuťově velmi zajímavé houby.

Suroviny:

  • 1 kg lesních hub
  • 1,5 litru studené vody
  • 3 lžičky soli
  • 3 lžičky citronové šťávy
  • 1,5 litru vody
  • 2 dl octa
  • 3 bobkové listy
  • 10 kuliček nového koření
  • 500 g cibule
  • 10 lžic cukru
  • 3 lžičky mořské soli
  • 500 g zelené nebo červené papriky

Postup:

Zhruba na 15 minut dáme vařit 1 kg hub, 1½ l vody, 3 dkg soli a kyselinu citronovou (pokud není, tak je možné použít citron). Do jiného hrnce dáme na 20 minut povařit 1½ l vody, 2½ dl octa, 3 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, ½ kg cibule, ½ kg papriky (zelené nebo červené), 3 dkg soli a 13 dkg cukru. Tento odvar necháme v hrnci odležet do druhého dne. Poté vše smícháme dohromady. 

Připravíme si 10 skleniček na zavařování, které máme předem umyté, a víčka potřená francovkou. Všechny skleničky naplníme a zavřeme a dáme je do hrnce s pokličkou zavařit na cca 20 minut.

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, suroviny, vůně, Volný čas, houby, Hrnec, Sůl, Zimní večer, Zavařování, Recept, Les, Nálev, Sla