[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Pokud přemýšlíte, které houby se na zavařování hodí, pak pro vás máme dobrou zprávu! Je jich takových hodně a záleží hlavně na vašich chuťových preferencích. Skvěle chutnají nakládaný klouzek, křemenáč nebo třeba babka. Ti praví fajnšmekři mohou zkusit do směsi zakomponovat ryzce pravého nebo smrkového – dnes poměrně vzácné, ale chuťově velmi zajímavé houby.
Suroviny:
Postup:
Zhruba na 15 minut dáme vařit 1 kg hub, 1½ l vody, 3 dkg soli a kyselinu citronovou (pokud není, tak je možné použít citron). Do jiného hrnce dáme na 20 minut povařit 1½ l vody, 2½ dl octa, 3 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, ½ kg cibule, ½ kg papriky (zelené nebo červené), 3 dkg soli a 13 dkg cukru. Tento odvar necháme v hrnci odležet do druhého dne. Poté vše smícháme dohromady.
Připravíme si 10 skleniček na zavařování, které máme předem umyté, a víčka potřená francovkou. Všechny skleničky naplníme a zavřeme a dáme je do hrnce s pokličkou zavařit na cca 20 minut.