Maminka.czPředškolák

Nejoblíbenější dětská povolání: Popelář už nefrčí, kuchař je v kurzu stále!

Martina Machová 13.  1.  2019
Jaká povolání lákají předškoláky? Dříve oblíbený popelář už tak „netáhne“, zato policista a kuchař jsou stále v kurzu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vzhledem k tomu, že konzervativně založený Český statistický úřad žádná podobná data stále ještě nenabízí, rozhodli jsme se zeptat zhruba čtyř desítek předškoláků na jejich vysněná povolání. Pobavilo nás, jak je volba povolání oproti většinovým trendům genderově nevyvážená; žádný kluk nechtěl být lékař, avšak lékařek (především koní a pejsků) bylo výhradně mezi holčičkami hned několik. Žádný klučina také netoužil po tom stát se trenérem koní či zpěvákem, a naopak ani jedna dívenka nechtěla být policistka či dělat „něco na počítači". Nejvíce „bezpohlavním“ povoláním byl naopak kuchař(a) a kupodivu se v naší minianketě vyskytla i jedna fotbalistka!

Dceru vychovávám jinak než syna. Genderová korektnost mě děsí

Politik ani popelář nelákají

Ty tam jsou časy, kdy mnoho kluků snilo o tom, že se stanou popelářem nebo třeba opravářem (čehokoliv). Nicméně stále platí, že jak holčičky, tak kluci netoužili ani v jednom případě po tom, stát se politikem, prezidentem, bankéřem nebo třeba soudcem – tedy profesemi lukrativními, vlivnými a mocnými. Také nikdo nechtěl sedět v kanceláři a cosi spisovat. Děti jsou zkrátka srdcaři! Do jistého věku řeší ohledně budoucí práce jediné – a to, aby je práce bavila! Budoucí profese je pro ně vášní, fascinací, jednoduše jednou z lásek jejich života. Jak báječné by bylo, kdyby se jim to v životě poštěstilo!

Sám mezi dívkami. "Balet není zženštilý!" vzkazuje jedenáctiletý tanečník
 

Hop a jsou tu TOP!

  • Trenérka koní není povolání pro kluky! Alespoň to tak dle naší miniankety vypadá. Žádný kluk nechtěl mít s koníky pranic společného. Zdá se tedy, že koně a dívky přitahuje jakási magická síla.
  • Fotbalista/hokejista vede podle našich pozorování spíše u kluků, ale ani holčičky nenechává toto povolání úplně chladnými. Jedna z našich respondentek se toužila stát fotbalistkou a jedna dívenka si to na poslední chvíli rozmyslela.
  • Kuchař či kuchařka je oblíbeným povoláním malých slečen i pánů.
  •  „Něco na počítači“, přesněji vyjádřeno „chci dělat něco na počítači“, bylo také vcelku frekventovanou odpovědí několika respondentů, konkrétně kluků. Že by šlo o profesionálního hráče her?
  • Lékařka je dalším povoláním, které nechává malé kluky chladnými, zato holčičky touží léčit psy, kočičky, koně, ježky, miminka…
  • Policista patří mezi oblíbená dětská povolání už celá desetiletí. Zdá se tedy, že zbraně, rychlá auta, autorita spojená s uniformou, boj proti zlu a Hollywood stále „táhnou“.
  • Zpěvačka je další stálicí v podobných žebříčcích, zpěvák se však kupodivu nevyskytl ani jeden!

(Uvedená povolání zmínily dvě a více dětí.)

Tihle rodiče nedávají své děti do školy. Proč se tak rozhodli?

Mezi dalšími alespoň jednou zmíněnými profesemi byly kupříkladu: hasič, farmář, prodavačka, řidič kamiónu, vědec s mikroskopem, pilot a kupodivu také maminka. Pochopitelně ne ta naše internetová…

Proč jsme nedostali stejně? Děti dělaly stejnou práci, zaplaceno ale dostal každý jinak

A po jakém povolání touží vaše děti? Napište nám do diskuze!

 

Témata: Děti, Předškolák, Rodina, Mateřská škola, hokejista, kurz, bankéř, Fotbalista, policistka, prodavačka, Opravář, Holčička, Trenérka, Srdcař, Vysněné povolání, Zbraně, Počítač, Mikroskop, NEJ, Povolání, Profese, Poslední chvíle, Kuchař, Malá slečna, Malý kluk