Maminka.czChování a vztahy

Nejsem jen máma! Probuďte své další Já

Jana Potužníková 22.  10.  2016
Nejkrásnější a nejtěžší práce na světě. Tak se mluvívá o mateřství. A přesto, nebo právě proto by vás neměla pohltit. Být jen MÁMA totiž zavání ztrátou sebe sama.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]


Asi je to i tím, že my, české mámy, máme jednu z nejluxusnějších mateřských a rodičovských ve světě. Máme až čtyři roky na to, pozorovat, jak nám ti maličcí vstupují do života. A my je sledujeme s takovým zaujetím, že přestáváme vnímat sebe.

Schválně: Co jste naposledy udělala jen pro sebe, jen podle sebe nebo jen sama? Když vyrazíte na nákupy, odejdete s plnou taškou věcí pro děti. Když se zamyslíte nad tím, na co máte chuť, uvaříte nakonec hlavně to, co sní rodina. A ozve-li se kamarádka, že je čas zase zajít na kafe, odmítnete, protože vy přece večer ještě musíte upéct tu bábovku k snídani na další den, protože to doma všichni mají rádi. Tohle je ULTRA mateřství. To, o kterém budu klidně otevřeně mluvit jako o nezdravém.

A budu to opakovat a zdůrazňovat, protože čas od času máme tendenci sklouznout do něj skoro všechny (včetně mě). Ano, hodně z nás nejásá „my už chodíme na nočník“ v tom množném čísle náhodou, ale proto, že jsme se svou rodinou, potažmo dětmi, jedno tělo a jedna duše. A pro ně nevidíme sebe.

Témata: Časopis Maminka, Jen pro maminku, Chování a vztahy, Být sama sebou, Žehlicí prkno, Prkno, Sobectví, Mama, Chvála, Zemětřesení, Tanečnice, Euforie, Mozaika, Sobec, Martin Fau, NEJ, Koníček, Jogín, Přednáška, Máma, JEN, Oříšek, Nejlepší kamarád