Maminka.czNež otěhotníte

Při menstruaci neotěhotním. Znáte další mýty o početí a ovulaci?

Simona Procházková 18.  11.  2021
Kdy mít sex, abyste zaručeně otěhotněla? A jaké polohy jsou pro početí stoprocentně spolehlivé? Podle čeho poznáte, že máte zrovna plodné dny? Kolem těchto témat existuje pořád řada mýtů, polopravd a omylů, které jsou ale hodně rozšířené. Pokud se snažíte o miminko, rozhodně na ně nespoléhejte. Prozradíme, jaká jsou fakta.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud neotěhotníte do tří měsíců, něco je špatně

Nikoli. Početí potomka není zrovna snadná záležitost, v těle musí zafungovat naprosto bezchybně celá řada faktorů. Lékaři uvádějí, že pravděpodobnost otěhotnění u zdravé ženy je jen 15 až 20 % v jednom cyklu. Proto určitě není na místě panikařit. Pokud je vám méně než 35 let, máte podle statistik „čas“ na úspěch až jeden rok, pokud jste starší než 35 let, udává se šest měsíců cíleného snažení, než byste měla začít přemýšlet o problémech a situaci řešit. Jen opravdu zlomku párů se podaří počít během prvního nebo dvou cyklů ženy.

VIDEO: Kdy mají páry začít řešit problémy s početím?

Ovulace probíhá 14. den cyklu

K ovulaci neboli uvolnění zralého vajíčka z vaječníku dochází podle lékařů v polovině menstruačního cyklu (pokud máte tedy „ukázkový“ a pravidelný cyklus 28 dní, můžete se domnívat, že ovulujete 14. den). Tolik teorie. Praxe je taková, že jde o velmi individuální záležitost a u každé ženy proběhne ovulace v jiný den. Každá máme jinak dlouhý menstruační cyklus, v rozmezí 22 až 35 dní (vše se považuje za normální), takže není zdaleka neobvyklé, že ovulace se posune a nastane třeba již 9. nebo naopak také až 20. den cyklu. A je to v pořádku.

Vaječníky se každý měsíc střídají

Pokud jste slyšela, že každý měsíc dozrává a uvolňuje se vajíčko z jiného vaječníku, jde o omyl. Tělo je sice hodně chytrý a dokonalý „stroj“, neumí ale systematicky plánovat, aby po se měsíci pravidelně domluvily oba vaječníky na tom, kde zrovna uzraje vajíčko, a pracovaly „na střídačku“! Takhle to skutečně nefunguje a nejde na to spoléhat. Ano, může to tak být, ale také nemusí, vždy totiž záleží na celé řadě faktorů. To, ze kterého vaječníku se zrovna uvolní vajíčko, závisí na tom, který vaječník má k dispozici více tzv. folikulů, které obsahují vyvíjející se vajíčka. Každý měsíc se v obou vaječnících vyvíjí několik folikulů, pouze jeden, případně dva však překonají všechny vývojové fáze a dospějí k ovulaci.

Vždyť jsem zdravá! Pět nejčastějších důvodů, proč nemůžete otěhotnět!

Při menstruaci nemůžete otěhotnět

Ale jistě, že můžete. Vaše schopnost otěhotnění závisí na tom, kdy a zda vůbec ovulujete, tedy zda dozraje ve vaječníku kvalitní vajíčko, není nijak spojena s menstruací. Pravda, nestává se zrovna často, aby žena počala právě během menstruačního krvácení, rozhodně to ale není vyloučené, což jistě dosvědčí celá řada maminek. Jste přesvědčena, že při menstruaci nemáte plodné dny? Pokud u vás ovulace proběhla těsně před krvácením (nebo naopak bezprostředně po předešlé menstruaci), k oplodnění a uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze může dojít.

Musíte mít sex těsně po ovulaci

Pozor, je to přesně naopak. Pokud chcete otěhotnět, je ideální, aby pohlavní styk proběhl před ovulací, tedy uvolněním vajíčka z vaječníku. Nejvyšší pravděpodobnost úspěšného početí máte, když „nasměrujete“ sex jeden nebo dva dny před ovulaci. Ženské vajíčko je totiž schopné oplodnění jen 12 až 24 hodin, zatímco mužské spermie přežijí v těle ženy klidně i 35 dní a stále jsou „životaschopné“. Takže, čím blíže se „trefíte“ k okamžiku ovulace, tím větší šance máte.

Pohlavní styk každý den

Tvrdí vám někdo, že nejlepší řešení je, abyste měli pro jistotu sex každý den, nebo ještě lépe, klidně i dvakrát denně? Jistě, pokud chcete, není problém. Neexistuje ale vůbec žádný důkaz, že by taková praxe zvýšila pravděpodobnost, že díky tomu úspěšně a rychleji otěhotníte. Spíše naopak, časem může dojít k frustraci a partnerskému vyhoření, když se vám to nebude dařit. Lékaři doporučují pohlavní styk ideálně jednou za tři dny, v plodném období ženy (tedy kolem ovulace) pak postačí obden. Zkrátka je to tak, že mnohem důležitějším faktorem než frekvence je správné načasování.

Otěhotnět můžete i během kojení v šestinedělí, říká gynekoložka

Ovulaci vždycky poznáte

Jste si tím opravdu jistá? Je pravdou, že některé citlivější ženy jsou schopné odhadnout, kdy k ní v jejich těle pravděpodobně dochází. Příznakem ovulace mohou být bolesti nebo mírné křeče v podbřišku, nafouklé bříško, řídký a průzračný poševní sekret. Pokud si vaše plodné období chcete pohlídat, může vám pomoci například pravidelné měření bazální teploty (měří se v pochvě hned po probuzení, než vstanete z postele, vždy ve stejnou dobu). Nevýhodou této metody je, že skutečnost, že ovulace proběhla, odhalíte až se zpožděním – v okamžiku, kdy bazální teplota stoupne o zhruba tři desetiny až půl stupně. Nebo můžete v lékárně či drogerii pořídit domácí ovulační testy, které fungují na stejném principu jako těhotenské a jsou schopny detekovat z moči hladinu LH hormonu, která dosahuje vrcholu těsně před ovulací.

Po čtyřicítce už neotěhotníte

Bez ohledu na to, jak dobře a zdravě se cítíte, vaše plodnost s postupujícím věkem klesá. Ve 40 letech nejsou vaše šance na otěhotnění zdaleka tak dobré jako ve 30, vyloučené ale není nic. Existují ale i ženy, které přirozeně otěhotní dokonce ve 42 nebo 44 letech. Vaše vaječníky neřeknou „stop“ jen proto, že už jste oslavila čtyřicáté narozeniny, a pokud je v pořádku také děloha a jsou průchodné vejcovody, nic není nemožné. Ale ano, pravděpodobnost je relativně malá. Přesto lékaři doporučují, pokud již v tomto věku nechcete těhotenství riskovat, používejte nějakou formu antikoncepce.

Jak poznáte ovulaci? Zjistěte, proč je tolik důležitá

Nejlepší je to na misionáře

K otěhotnění vede jakákoli pozice, ve které provozujete pohlavní styk. Důležitá je mužská ejakulace, tedy to, zda se spermie dostanou do ženské pochvy, a příliš při tom nezáleží na tom, z jaké strany nebo polohy tam doplují. Pokud chcete, aby měly spermie cestu co nejkratší a „poslat“ je pokud možno co nejblíže děložnímu čípku, můžete zvolit buď již zmíněnou misionářskou pozici nebo také polohu tzv. zezadu. Nikdy však nebylo prokázáno, že by některé polohy pohlavního styku usnadnily nebo urychlily cestu k úspěšnému těhotenství.


 

Témata: Těhotenství, Než otěhotníte, Sex, Neplodnost a IVF, Těhotenský test, Zdraví žen, Plodnost, Menstruace, Početí, Plodné dny, Ovulace, mýty, Pohlavní styk, Vajíčko, Otěhotnění, Nedostatek vitamínů, Cyklus, Nejčastější mýtus, Drogérií, Vaječník, Počet, Teorie, NEJ, Mýtus, Těhotenské testy na Heureka.cz