Maminka.czZdraví

Největší mýty o koktavosti: Způsobuje ji nervozita a špatný přístup rodičů?

Simona Procházková 17.  1.  2019
Zadrhává vaše dítě? Koktání je porucha řeči, při které je plynulost mluvy nechtěně a neúmyslně přerušována opakováním, prodlužováním, popřípadě neschopností vyslovit hlásky, slabiky či části slov. O této vadě koluje celá řada omylů a polopravd. Jaká je skutečnost? Objasníme!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mýtus č.1: Koktání je zcela vrozené a nelze změnit.

Skutečnost: Přestože sklon ke koktání může souviset s genetickými dispozicemi, koktání lze transformovat na plynulou řeč ve všech situacích.

„Ví se, že koktavost je z přibližně 50 % dědičná a nejčastěji vzniká okolo třetího roku. Jsou však případy, kdy vznikne v průběhu života, zpravidla po nějakém silném emocionálním zážitku. Předpokládá se ale, že koktavost nevznikne, pokud k tomu člověk nemá již od narození dané dispozice. Pozitivní zprávou je, že pokud se najde správný způsob terapie, jsou náprava nebo alespoň zmírnění koktavosti velice nadějné. Existuje dlouhým vývojem prověřený, komplexní přístup, který má velice uspokojivé výsledky,“ vysvětluje PhDr. Petr Staníček, klinický logoped z kliniky Logo.

Koktá vaše dítě? Klid, většinou to jde řešit! Čeho se však vyvarovat?

Mýtus č.2: Koktání vzniká přeučením leváka na praváka.

Skutečnost: Dříve se k tomuto názoru přikláněla i řada odborníků, současnými studiemi byla ale tato domněnka zcela vyvrácena. Nevylučuje se ovšem, že stres a nervové vypětí způsobené násilnou snahou o přeučení dítěte může koktání zhoršovat.

„Jedná se o poruchu, která se nedá přímo změřit na zobrazovacích přístrojích, i když předpokládáme určitou změnu fungování mozkových struktur. Dosud nebylo jednoznačně vysvětleno, co koktavost způsobuje,“ uvádí PhDr. Petr Staníček.

Začal Váš malý předškolák koktat? Nepanikařte!

Mýtus č.3: Lidé, kteří koktají, jsou méně chytří.

Skutečnost: Mezi touto vadou řeči a inteligencí, schopnostmi a vrozeným talentem neexistuje naprosto žádná spojitost. Člověk, který koktá, může být úspěšný v jakémkoli oboru.

„Pokud má dítě vadu řeči, bývá terčem posměchu a okolí ho nevnímá jako sobě rovného. Pokud nemá podporu u nejbližších, může to vést k vytvoření psychických bloků a strachu z komunikace. Dítě je nejisté a nevěří si. Při komunikaci s ním je nutné skutečně naslouchat, co se snaží říct, udržovat oční kontakt a plně se soustředit. Nedokončujte věty za něj, neupozorňujte na projevy koktavosti, pokud si je neuvědomuje, a snažte se omezovat faktory, které mají negativní vliv na plynulost řeči,“ doporučuje PhDr. Petr Staníček.

Mýtus č.4: Koktání způsobuje nervozita a špatné dýchání.

Skutečnost: Člověk, který se potýká s koktáním, nemusí být vůbec nervózní, ve stresu nebo úzkostný či ostýchavý. Stejně tak nesprávné a neefektivní dýchání (lapání po dechu apod.) je spíše důsledkem koktání než jeho příčinou.

„Koktavost se projevuje různě, podle momentální situace nebo psychického rozpoložení. Jeden den může být téměř neznatelná, jindy zcela dominantní. Faktory, které ovlivňují koktání, jsou individuální a u každého mohou být zcela odlišné. Obecně nejčastějším faktorem je stres, který bývá způsobován například mluvením na veřejnosti nebo při komunikaci s někým, kdo nedává najevo pochopení,“ říká PhDr. Petr Staníček.

Vývojová dysfázie: Specifická porucha řeči, kterou je třeba řešit!

Mýtus č.5: Za koktání dítěte může špatný přístup rodičů

Skutečnost: Na koktání dítěte nenesou rodiče žádnou vinu, pokud se ale v rodině vyskytují konflikty, stresové prostředí, napětí a podobně, mohou tyto okolnosti poruchu zhoršovat.

„Každopádně, hned od prvních příznaků neplynulosti řeči by měli rodiče navštívit s dítětem klinického logopeda a nechat si odborně poradit, co dělat a jak k potomkovi přistupovat,“ zdůrazňuje PhDr. Petr Staníček.

České děti jsou na tom s výslovností špatně. Mohou za to rodiče?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Témata: Zdraví, Děti, Praktické rady, mýty, Koktavost, Nervové vypětí, Přístup, Negativní vliv, Nervozita, Psychický blok, První příznaky, Psychické rozpoložení, Oční kontakt, Komplexní přístup, Momentální situace, Způsob, Stresové prostředí, Petr Staníček, Největší mýtus, Špatný přístup, Pozitivní zpráva, České dítě, Řeč, Špatné dýchání, České děti, Zdraví na Heureka.cz