Nejvyšší čas vyrobit jedlé dárky [Vánoce 2015]

Patříte-li mezi nadšené gurmány, určitě svým blízkým rádi nadělíte pod stromeček s láskou vyrobený jedlý dárek. A protože nápadů není nikdy dost, zde jsou oblíbené tipy z naší redakce.

Jedlé dárky jsou milá pozornost a na vyšší level je pozvednete i důmyslným obalem, tak si dejte záležet i na něm. 

Nakládaný feta sýr s olivami 

4 sklenky po 250 ml, 25 minut + několik dní na odležení

Potřebujeme: 400 g sýra feta, pesto z červených chilli papriček, 1 citron, 1 plechovka černých oliv, plocholistá petržel, čerstvý tymián, 600 ml olivového oleje

Feta sýr prokrojte, potřete pestem z chilli papriček a přiklopte. Nakrájejte na kousky – sýr bude na pohled vypadat jako minisendviče. Spolu s 2 plátky citronu a pár olivami urovnejte do zavařovací sklenice.

Nakonec přidejte kousek plocholisté petržele a 2 až 3 snítky čerstvého tymiánu. Zalijte olivovým olejem tak, aby byly všechny suroviny ponořené. Sklenici uzavřete. Sýr je nejlepší po aspoň týdenním uležení! 

Pomerančová marmeláda 

10 sklenek po 220 ml, 90 minut

Potřebujeme: 4–5 středně velkých biopomerančů (asi 800 g), 1 biocitron, 1,6 kg krupicového cukru

Pomeranče a citrony omyjte. Pomeranče nakrájejte na asi 3 mm silná kolečka (např. na plátkovacím struhadle) a ta načtvrťte. Vložte do hrnce, přidejte kůru a šťávu z citronu a asi 1,2 l vody. Přiveďte k varu. Plamen stáhněte a pozvolna vařte asi 40 minut doměkka. Přiveďte znovu k prudkému varu a přidejte cukr.

Vařte na středním plameni 15 až 20 minut, až směs zhoustne a také trochu ztmavne. Pravidelně míchejte, marmeláda je náchylná ke spálení! Když je hotová, dejte ji trochu na talířek a vložte na chviličku do ledničky. Pokud pěkně ztuhne, máte hotovo, pokud ne, ještě chvíli vařte.

Naplňte předem umyté sklenky. Hrdla důkladně otřete ubrouskem. Zavřete, otočte víčkem dolů a nechte takto vychladnout. 

Citronové madlenky 

asi 20 kousků, 40 minut

Potřebujeme: 2 vejce, 3 lžíce třtinového cukru, 1 sáček bio vanilkového cukru, 1 lžíce medu, kůra z 1 biocitronu, 1 lžíce citronové šťávy, 85 g rozpuštěného másla + na vymazání formiček, 170 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů), moučkový cukr na zasypání

Vejce prošlehejte s cukry a medem. Vmíchejte kůru a šťávu z citronu, máslo a mouku s práškem do pečiva. Nechte v chladu aspoň 10 minut. Vymažte formičky a naplňte je těstem do 3/4.

Přendejte na plech a pečte při 180 °C 5 minut, snižte teplotu na 150 °C a pečte dorůžova 10 minut. Teplé vyklepněte. Pocukrujte. Uchovávejte v suchu, chladu a temnu. 

Vaječný koňak 

3 láhve, 30 minut

Potřebujeme: 20 dkg moučkového cukru, 10 žloutků, 2 vanilkové cukry, 800 ml slazeného salka, 500 ml kondenzovaného mléka, 1 l tuzemáku

Moučkový cukr ušlehejte společně se žloutky do pěny. Přidejte vanilkový cukr, salko, mléko a nakonec tuzemák. Promíchejte. Pomocí trychtýře vlijte do láhví a nechte asi 14 dní uležet v chladu. 

Burizonová čokoláda 

2 tabulky čokolády, 10 minut

Potřebujeme: 100 g kvalitní hořké čokolády, 3–4 lžíce kokosového oleje, 60 g burizonů

Dózy s dnem o velikosti tabulky čokolády vyložte alobalem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přidejte kokosový olej. Vmíchejte burizony a směs nalijte do formiček. Nechte ztuhnout v chladu.

Náš tip: Místo burizonů použijte cornflakes nebo oblíbené křupavé cereálie. S čokoládou klidně experimentujte, můžete použít i dobrou mléčnou. 

Foto: Ondřej Košík, dekor styling: Markéta Zindulková

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Máte pocit důležitosti, když se na své chatě staráte o okna, protože nová skla vám přinášejí radost. Dopoledne v sobě také máte dost…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci