Maminka.czPraktické rady

Nekupujte zbytečnosti. Máma čtyř dětí radí, co opravdu s dětmi využijete

Markéta Novák Matějková 16.  6.  2019
Nebude mu pod tou dekou horko, jak ohřeji oběd u vody a jak udělat dítěti v kočárku stín, když bude spát? To jsou otázky, které vás pravděpodobně napadnou, pokud budete vyrážet s dětmi na výlet k vodě. Připravili jsme pro vás proto tipy na praktické vychytávky, které se vám můžou nejen v létě s dětmi hodit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V době, kdy na nás ze všech stran útočí reklamy na všechny ty vychytávky, které jako rodič potřebujete, je občas těžké se zorientovat v tom, co je opravdu skvělý pomocník a co jsou zbytečně vyhozené peníze. Znám to moc dobře. Sama mám čtyři děti a myslím si, že jsem za těch více než devět let, co jsem matkou, nakoupila celou řadu naprostých zbytečností. Na druhou stranu si myslím, že teď u čtvrtého dítěte už vím, co se prostě hodí mít u sebe, když se balíte k vodě nebo na výlet.

Sluneční clona na kočárek

To, že přehození plínky přes boudičku kočárku není ideální, není třeba rozebírat. Pokud chcete dítě před slunečními paprsky opravdu ochránit, máte na výběr buď z textilní clony, druhé stříšky, nebo slunečníku. Vyzkoušela jsem všechno, nakonec jsem skončila u kočárku, který má možnost letní stříšky s UV ochranou a moskytiérou. Je mi ale jasné, že to není u většiny kočárků možné. Někdo nedá dopustit na slunečník, ten mi ale osobně nevyhovoval. Vadila mi manipulace s ním.

Prodloužených stříšek jsem vyzkoušela několik. Stín udělají hezký, ale dejte si pozor při jejich výběru na to, jak se připevňují ke kočárku. Pokud můžu doporučit, zkuste si je nejdříve vyzkoušet na kočárek přímo v prodejně. Se zapínáním jsem totiž neustále bojovala. I když výrobci tvrdí, jak se snadno připevňují, tak většina z nich potom nedrží a jen přepadávají, což je o nervy.

Pro nejmenší miminka, která jsou v korbičce, se mi jako nejlepší zdála sluneční clona, která miminko chrání před slunečními paprsky a na kočárku vám nevadí. Díky tomu, že se dá hezky připoutat i k madlu kočárku, nebrání proudění vzduchu a miminku je v korbičce příjemně.

Jak ochránit miminko v kočárku před sluníčkem?

Termonádoba na jídlo a pití

Ať už jdete k vodě nebo na výlet do lesa, hodí se vám termonádoba na jídlo. Není nic snazšího než si doma připravit oběd a ten dát jednoduše do připravené nádoby. Žádné ohřívání, nic. Využijete ji jak na teplé jídlo, tak například na ovoce, které udrží v chladu. Co se týče pitného režimu, do horkých dnů doporučuji dát lahvičky alespoň do termoobalu.

Deka nebo plena na přikrytí

V létě určitě budete řešit, čím přikrýt vaše dítko, když usne. Aby se vám potomek v kočárku nezpotil, sáhněte po dece – větší plence z mušelínu nebo z bambusu. Jsou lehké, prodyšné a příjemné i na dotek.

Přebalovací podložka

Bez přebalovací podložky se na cestách neobejdete. Zapomeňte na jednorázové, ale pořiďte si takovou, která je nepromokavá, takže dítko můžete přebalit klidně i v mokré trávě. Využít ji můžete také jako deku. To, že se investice do takovéto podložky vyplatí, dokazuje i moje zkušenost, že stále nosím tu jednu, kterou jsem si pořídila před téměř šesti lety a i po třech dětech je stále perfektní.

7 tipů na letní odplenkování. Zkuste indiánskou metodu

Taštičky  na mokré věci i plenky

Kam s mokrými věcmi? Osvědčilo se mi pořídit si taštičku z nepromokavého materiálu, do které můžu jednoduše dát plavky a strčit ji v klidu do batohu, aniž bych ho měla mokrý. Osobně mám kapsičku z kočárkoviny, zevnitř i zvenku je tak dobře omyvatelná a zároveň nepropustná. Můžete ji využít klidně i na křupky nebo svačinku místo plastových dóz.

Na nejrůznější taštičky nedám osobně dopustit. Přijde mi, že díky tomu mám přehledně uspořádané všechny nezbytnosti. Rozhodně doporučuji pořídit si také taštičku na plenky a ubrousky. Tu stačí před odchodem na výlet jen zkontrolovat a případně doplnit.

Veškeré taštičky a pytlíky mám od maminek z našeho města, které šití baví. Dříve jsem objednávala tyto doplňky z fleru. Věřím, že zručné maminky si takové pytlíky a taštičky ušijí samy, což bohužel není můj případ.

Přebalovací batoh

On ten název může být dost zavádějící. Batůžek ocení zejména maminky, které mají více dětí. Tzv. přebalovací batoh snadno připevníte na kočárek a navíc je vyroben tak, abyste ho mohla celý otevřít, takže do něj hezky vidíte, stejně jako do kabelky. Pro mě naprostá nezbytnost.

Organizér na kočárek

Tohle není vážně zbytečnost. Není nad to mít po ruce mobil, kapesníčky, ubrousky a samozřejmě křupky nebo jiné jídlo do ruky (ovoce, zeleninu). Pokud se vám nechce složitě tyto věci hledat v batohu nebo pod kočárkem, pořiďte si jej. Sama jsem si ho koupila až u druhého dítěte a vlastně nechápu, jak je možné, že jsem ho neměla už dříve.

A na co nedáte dopustit vy? Napište nám do komentáře...

VIDEO: Zakrýváte kočár plenkou? Už to raději nedělejte

Témata: Batole, Praktické rady, Miminko, Kočárek, Naše tipy, Přehoz, Křupky, Deka, Výlet, Taštička, Plenka, Batoh, Vychytávka, Stříška, Mama, Kočárky na Heureka.cz