Maminka.czPřídavek na dítě

Nemám na plínky! Kde pomohou matkám samoživitelkám?

Simona Procházková 21.  9.  2018
Když zůstane žena s dětmi sama, je nucena řešit celou řadu problémů, zejména ty finanční. Na co má maminka v nouzi nárok? Co dělat a kam se obrátit, když hrozí průšvih?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vdávala jsem se z lásky a ani v nejhorším snu by mě nenapadlo, co mě v budoucnu čeká a jak moc budu svého rozhodnutí litovat. Z mého manžela, kterého jsem milovala a bezvýhradně mu věřila, se během našeho manželství vyklubal lhář, sobec a neuvěřitelný slaboch. Nejspíše byl tedy takový již dříve, jenže láska je holt slepá. Rok po svatbě se nám narodila dcera. Už v té době začaly potíže, konflikty a hádky. Dva roky na to jsem porodila syna a na chvíli to vypadalo, že se vše uklidní. Domácí pohoda ale trvala jen pár měsíců a jednoho dne mi muž oznámil, že vlastně po dětech nikdy moc netoužil, rodina ho svazuje a omezuje, bereme mu prý jeho vlastní svobodu a už to dále nevydrží. Sbalil se a odešel. Jen tak, ze dne na den. Okamžitě podal žádost o rozvod, který proběhl extrémně rychle, a já se až u soudu dozvěděla, že si naprosto bezstarostně žije s dvacetiletou slečnou. Zatímco já zůstala sama s tříletou dcerou a ročním synkem.

Bývalý manžel nejeví o děti ani špetku zájmu, o kontakt nestojí, co je ale nejhorší, neplatí alimenty, ačkoli mu byly soudem uloženy. Každý měsíc má s platbou velké zpoždění, případně pošle peníze jednou za tři měsíce, a to často jen část. Podle právničky s tím zatím nic moc nezmůžeme. Slovo samoživitelka mi dosud nejde skoro ani vyslovit, vlastně se za ten status stydím. Nezastavím se ani na okamžik. Díky babičce a kamarádce, které mi pomáhají s hlídáním, si občas chodím přivydělávat, sousedka mi dohodila žehlení na zakázku, takže noci trávím u žehlicího prkna. Peníze jsou obrovský problém a pro mě setrvalý stres, v jednom kuse přemýšlím, co budeme s dětmi dělat, až nastoupí do školky, budou chtít chodit na kroužky, jezdit na hory…

Ráda bych se proto zeptala, jaké mám možnosti? Mohu čerpat nějaké finanční příspěvky, když jsem zůstala sama s dětmi na rodičovské dovolené? A na koho se mohu obrátit ohledně dlužných alimentů?     Veronika Ř., Ústí nad Labem

Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu www.eDane.cz:

Možnosti určitě máte. V případě, že váš průměrný příjem v předchozím roce nepřekročil 2,7násobek životního minima (nově od roku 2018), máte nárok na přídavky na dítě. Nárok na příspěvek na bydlení pak vzniká, pokud jsou nízké příjmy a vysoké náklady na bydlení. Předpokladem pro získání této dávky je, že v daném bytě máte trvalé bydliště. Do systému dávek hmotné nouze spadá tzv. příspěvek na živobytí. Nárok na něj vám vzniká ve chvíli, kdy jsou vaše příjmy nižší než částka na živobytí. Druhou dávkou na úhradu nákladů na bydlení je doplatek na bydlení, na který máte nárok, pokud vám po zaplacení všech nákladů na bydlení nezůstává k dispozici částka na živobytí. O doplatek na bydlení se žádá až ve chvíli, kdy na úhradu všech nákladů nedostačují jiné sociální dávky – tedy příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí, rodičovský příspěvek, přídavky na bydlení apod. Požádat musíte na Úřadu práce (obraťte se přímo na krajskou pobočku ÚP, kde je možné tyto informace získat v rámci poradenských služeb pro klienty), informace k jednotlivým podpůrným dávkám a podmínkám nároku na ně najdete na webu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR (mpsv.cz) nebo České správy sociálního zabezpečení (cssz.cz). Další možností je obrátit se přímo na krajskou pobočku Úřadu práce, kde je možné tyto informace získat v rámci poradenských služeb pro klienty.

Kde pomohou, když nechodí alimenty?

Základem pro to, abyste se pro své děti domohla práva v otázce výživného ze strany otce, je několik náležitostí. V první řadě je třeba, aby byl otec dítěte zapsán v rodném listě. Druhou podmínkou je soudní vyměření výše alimentů, což ve vašem případě proběhlo během rozvodového jednání. Jiná situace nastává, pokud by se děti narodily ve volném svazku. V takovém případě je pak třeba obrátit se s žádostí o vyměření výživného na soud. Soud rozhoduje o výši výživného na základě životních podmínek obou rodičů. Existuje tabulka, která určuje orientační výživné podle procenta z čistých příjmů. Je však třeba říci, že se jedná pouze o nezávaznou metodickou pomůcku. Bez těchto základních věcí nelze zahájit proces vymáhání. Jakmile bylo stanoveno pravidelné výživné, musí být zasíláno ve výši, kterou určil soud. A opět platí, že pokud se rodiče nedohodli jinak, nemohou od nich být odečítány dodatečné náklady, které povinný dětem platí v rámci návštěv u něj nebo ze své vůle. Pokud bývalý partner přesto alimenty neplatí, je dobré zjistit příčinu. V každém případě však nečekejte dlouho, zkušenosti jasně ukazují, že nižší dluh se vymáhá snadněji a rychleji než ten, který narostl nad možnosti dlužníka. Vymáhat pak můžete buď individuálně s pomocí advokáta, nebo můžete svěřit celý proces včetně hlídání termínů a komunikace s dalšími subjekty asistenčnímu programu, který vše zařídí za vás.

Jaké kroky je třeba podniknout, když vám dluží alimenty?

Letošní změny ulehčí život!

Od ledna u nás vstoupila v platnost řada změn a úprav, které rodičům – samoživitelům v mnoha případech uleví. Rozpočet neúplných rodin totiž bývá velmi napjatý a i minimální finanční úspora zmenší nepřetržitý stres spojený s nedostatkem peněz. O kterých novinkách se vyplatí vědět?

*Daňové bonusy

Mezi oblíbené úlevy patří daňová sleva za umístění dítěte do školky. Za rok 2018 si budete moci odečíst až 12 200 Kč, což je o 1200 víc než za rok 2017. Nejvýznamnějším zvýhodněním je daňová sleva na dítě. Ta se od letošního roku zvýšila i u prvního dítěte, a to na 15 204 korun ročně. Zvýhodnění by měl vždy uplatňovat ten rodič, který žije s dítětem ve společné domácnosti a má dítě v péči.

*Vyšší příspěvky na dítě

V letošním roce se zvyšuje hranice příjmu z 2,4 na 2,7násobek životního minima. Na příspěvek na dítě tak dosáhne širší okruh rodin, navíc se zvyšují i samotné částky přídavku. O navýšení není třeba žádat. Pokud splníte podmínky, Úřad práce zvýší dávku automaticky. Nová forma posuzování reflektuje příjem čtvrt roku zpětně. Bere tedy více v potaz aktuální situaci žadatele, a lépe tak řeší situaci neúplné rodiny, jejíž příjmy rozvodem či rozchodem výrazně klesly. „Posuzování příjmu s čtvrtletní frekvencí pomůže pružněji reagovat na situaci, kdy například dojde k rozvodu a příjmy rodiny výrazně spadnou. Pokud navíc povinný rodič neplatí včas alimenty nebo je dluží, hraje každý měsíc při posuzování výraznou roli,“ říká Petr Sýkora, ředitel projektu VašeVýživné.cz, který provozuje Asociace neúplných rodin.

*Doplatky na léky a očkování

Pokud jsou vaše děti často nemocné a obáváte se vysokých doplatků na léky, oceníte nové snížení limitu, nad který budou pojišťovny doplatky vracet. U dětí do 18 let klesá tato hranice na 1000 Kč ročně. To reálně znamená, že pokud doplatíte za léky předepsané lékařem pro jedno dítě více než 1000 Kč ročně, pojišťovna je povinna vám peníze nad tuto částku zpětně vrátit. Je nutné si však uvědomit, že pro tento výpočet počítá zdravotní pojišťovna s cenou léku s nejnižším doplatkem, danou účinnou látkou a totožnou aplikací. Další položkou, kde bude možné ušetřit, je i očkování proti závažným nemocem. U vybraných pojištěnců bude hrazeno, je proto vhodné si ověřit u konkrétní pojišťovny, zda máte na úhradu očkování právě vy nárok.

*Asistent pro řešení výživného

Mnozí rodiče vidí vymáhání výživného jako předem ztracené. Je to ale proto, že většinou neznají prostředky a možnosti, jak se svého práva domoci. V takových případech je vhodné se obrátit pro pomoc. Letos pokračuje už třetí ročník programu asistenční pomoci společnosti VašeVýživné.cz s podporou Evropského sociálního fondu a stále je možnost se do něj zapojit.

„Rodičům, kteří si s vymáháním dlužného výživného nevědí rady, doporučujeme využít projekt VašeVýživné.cz. Stačí vyplnit jednoduchý dotazník nebo kontaktovat pracovníka Asociace neúplných rodin. Veškeré služby jsou bezplatné. Pokud by se nepodařilo dosáhnout nápravy dohodou a došlo k vymáhání výživného, náklady platí vždy dlužník,“ uvádí Petr Sýkora.

8 mýtů o výživném, kterým rodiče bohužel věří. Poradíme vám, na co máte nárok
Rodičovská dovolená 2018 – vše, co potřebujete vědět
Uplatnění školkovného v příkladech
Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Matka, Mateřská, Sam, Rodičovský příspěvek, Přídavek na dítě, Bydlení, Nízký příjem, Žehlení, Práce z, Trvalé bydliště, Úřad práce, Zdravotní pojišťovna, Živobytí, Daňová sleva, Petr Sýkora, Čistý příjem, Povinný rodič, Životní minimum, Daňový bonus, Úpa, Tříletá dcera, Vůle, Plátno

Video