Maminka.czVýživa a stravování

Nemáš žízeň? 5 tipů, jak naučit dítě pít a bez nucení

Veronika Vlachová 20.  9.  2018
Naučit děti, aby pravidelně pily, je často velký oříšek. Máme pro vás pár rad, jak na to. Zkuste je praktikovat a uvidíte tu pozitivní změnu!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pití hlavně u jídla

Se železnou pravidelností podávejte dítěti nápoj k jakémukoli jídlu, zejména k těm hlavním během dne. Naučí se tak alespoň pravidelně dodávat tělu tekutiny při konzumaci potravin. Nabízejte mu čistou vodu, zředěný džus nebo neslazené čaje. Brzy si jistě na přísun tekutin zvykne a bude ho i časem samo vyžadovat. 

Pitný režim je základ. Zabránit dehydrataci pomohou i některá jídla

Buďte příkladem

Nemyslete si, že by vás dítě ani v tomto ohledu nesledovalo. Pokud zjistí, že sem tam vypijete sklenici nebo si dopřáváte nápoj během jídla, rádo se po vás bude opičit, a přísun tekutin tak může jít i bez připomínání. 

Atraktivní limonády

Barevné nápoje děti táhnou. Což moc dobře ví marketing potravinových společností. Jenže prodávané nápoje jsou v drtivé většině jen chemickou směsí s vysokou dávkou cukru. A nebude moc rozumné pumpovat je do dětských organismů, co myslíte? Vyrobte si zdravou variantu atraktivního nápoje doma. Do čisté vody naskládejte třeba kusy okurky, citronu, máty nebo červeného ovoce. Uvidíte, jak to bude pro vaše dítě lákavé. 

Zodpovědnost především

Jakmile začne dítě samo pozorovat vlastní potřeby těla, dejte mu během dne láhev s vodou do ruky a postupně ho učte, aby si za ni zodpovídalo. Postavilo na místo, aby ji na stejném místě zase našlo a samo se podle potřeby napilo.  Jakmile váš potomek ucítí miniaturní pocit zodpovědnosti, bude přistupovat k věci s mnohem větší důležitostí. A to jsou velké body pro něj i jeho organismus. 

Pozor! Dětská pitíčka jsou plná cukru

Jako velký pán

Děti milují pocit, že jsou jako dospělí. Proto jejich tendenci využijte ku prospěchu věci. Někdy zazáří štěstím, když budou smět používat skutečný keramický hrníček nebo velkou sklenici stejně jako vy. A také konzumace tekutin může být i zábava: Třeba při hře na pití piva z láhve nebo kávičky z luxusního hrnečku. Ovšem namísto skutečných ingrediencí jim postačí jiné, zdravější a odpovídající tekutiny. Důvěřujte jejich schopnosti, že si dají pozor a nic nerozbijí. 

Mamííí, pít! Jak na pitný režim u těch nejmenších?
Jak vybrat správnou láhev na pití a na co si dát pozor?
Nápoje, kterým se s dětmi raději vyhněte. Nehazardujte s jejich zdravím
Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Výživa a stravování, Batole, Jídelníček, Dětský jídelníček, Železná pravidelnost, Červené ovoce, Jídlo, Dětský organismus, Neslazený čaj, Prospěch, Velký pán, Dětské pitíčko, Vysoká dávka, Stejné místo, Tekutina, Nápoj, Pravidelnost, Zdravá varianta, Pozitivní změna, Žízeň, Jak, Pár rad, Zdraví na Heureka.cz