Maminka.czTěhotenství

Nemocenská během gravidity - Kolik dostanete?

Petr Gola 5.  2.  2013
Nemocenská během gravidity - Kolik dostanete?
Těhotné zaměstnankyně, které ještě nemají nárok na mateřskou, pobírají v případě nemoci nebo rizikové gravidity nemocenskou. V článku si povíme, odkdy se vyplácí a v jaké výši, jak je to s jejím čerpáním na druhé dítě nebo jak jsou budoucí maminky chráněny zákoníkem práce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

První tři týdny nemoci vyplácí zaměstnavatel náhradu mzdy, podpůrčí doba u nemocenské začíná tedy 22. kalendářní den. Její výše se liší podle délky trvání pracovní neschopnosti a poskytuje se za kalendářní dny. Náhradu mzdy vyplácí zaměstnavatel, nemocenskou OSSZ. Náhrada mzdy je upravena zákoníkem práce. Zaměstnanci ji pobírají od svého zaměstnavatele po dobu prvních 21 dní, ale až od čtvrtého dne pracovní neschopnosti. Náhrada mzdy náleží pouze za dny, které jsou pro zaměstnance během prvních 21 dní pracovní neschopnosti pracovními dny.

Její výše závisí na dosaženém průměrném výdělku zaměstnance v předchozím čtvrtletí na jednu odpracovanou hodinu. Pro názornost si výši hodinové náhrady mzdy uvedeme u vybraných hodinových výdělků.

Nemocenská závisí na příjmu

Čím vyšší příjem, tím vyšší náhradu mzdy a následně nemocenskou bude zaměstnankyně mít. Výpočet nemocenské je složitější, závisí na příjmech v uplynulých 12 měsících, v přiložené tabulce máme uvedenu měsíční nemocenskou od 22. dne nemoci v závislosti na příjmu. Výpočet je proveden podle legislativy v roce 2013.

Jak je to po skončení smlouvy na dobu určitou

Zaměstnavatelé mají rádi smlouvy na dobu určitou. V případě nutnosti snížit stav zaměstnanců nemusí vyplácet odstupné. Mnoho mladých žen tak v praxi pracuje na základě smlouvy na dobu určitou.

Ta však končí uplynutím času, i když je v daný okamžik zaměstnankyně těhotná.
Uplynutím sjednané doby pracovní poměr končí, těhotenství na to nemá vliv. Budoucí maminka tak není po skončení sjednané doby již v pracovním poměru. Při splnění zákonných podmínek však bude pobírat nemocenskou i mateřskou.

Ochranná doba

V ochranné době nelze dát zaměstnankyni dle ustanovení zákoníku práce výpověď. Těhotná zaměstnankyně je přitom v ochranné době (dle § 52, písm. d) zákoníku práce). Existují výjimky (např. zrušení zaměstnavatele nebo jeho části či přemístění zaměstnavatele), kdy lze dát výpověď i v těchto případech. Jestliže zaměstnavatel podá zaměstnankyni standardní výpověď pro nadbytečnost a ta zjistí ve výpovědní době, že je těhotná, potom je nutné oznámit to zaměstnavateli (doložit potvrzením od lékaře), výpovědní doba se zastaví a začne znovu běžet, jakmile se vrátí z rodičovské dovolené (po skončení ochranné doby).

Nejdříve nemocenská, potom mateřská

Jestliže pracovní poměr skončí uplynutím doby a zaměstnankyně je těhotná, tak nemusí mít strach, že bude bez finančních prostředků. Uzná-li ji lékař práce neschopnou, bude mít nárok na nemocenskou. Tu bude tedy pobírat, i když jí skončila pracovní smlouva.

Po skončení nemocenské bude pobírat mateřskou. Pro přiznání nemocenské z posledního zaměstnání na dobu určitou je potřeba nastoupit na nemocenskou v ochranné lhůtě, která činí 7 dní od skončení pracovního poměru. Prvních 21 dní jí však náleží náhrada mzdy, kterou vyplácí zaměstnavatel, a teprve poté nemocenské dávky. Proto je vhodné nastoupit na nemocenskou ještě před uplynutím pracovní smlouvy na dobu určitou, aby těhotná dostávala náhradu mzdy od svého zaměstnavatele. Nemocenskou by následně vyplácela OSSZ.

Během rodičovské se nemocenská nepobírá

Pokud zaměstnankyně pobírá mateřskou nebo rodičovský příspěvek, tak v případě své nemoci nemá nárok na nemocenskou. Ta totiž nahrazuje příjem, který zaměstnankyni uniká z důvodu nemoci.

Když je nemocná nebo na rizikovém těhotenství s druhým dítětem a má se již vrátit do zaměstnání po návratu z rodičovské dovolené na první dítě, tak již v den návratu do práce bude mít nárok na nemocenskou, pokud ještě nesplňuje podmínku nároku na mateřskou.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Nemoc, Peníze a kariéra, Rok 2023, Těhotná zaměstnankyně, Pracovní neschopnost, Podpůrčí doba, Ochranná doba, Nemo, Běh, Kalendářní den, Výpovědní doba, Pracovní smlouva

Video