Maminka.czZdraví

Nemoci dýchacích cest

Josef Kraus 27.  3.  2011
Dýchání je úplně to nejzákladnější, co každý živý člověk dělá. V současném znečištěném prostředí, s častými alergiemi u malých dětí či v chřipkové sezoně to může být často problém.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bez jídla člověk vydrží i déle než měsíc, bez vody několik dní, bez vzduchu pouhých pár minut, než dojde k odumření mozku. Dýchání je pro člověka vším. Jakékoli problémy s ním ohrožují jeho samotnou existenci, jeho fyzickou i psychickou aktivitu a samozřejmě výrazně znepříjemňují život. V současném značně znečištěném prostředí ve městech ani není divu, že počty pacientů s notorickým onemocněním dýchacích cest stále rostou.

Co vše může dělat problém?

Problémy dýchacích cest se netýkají pouze plic, přestože to bývá nejvýraznější orgán. Za nemoci týkajících se tohoto ústrojí lze označit zdravotní problémy krku, nosních či krčních mandlí, nosních průduchů, nosohltanu, průdušnic s celým jejich rozvětvením či plicní tkáně. Tyto orgány jsou navíc velice často ohroženy zákeřnými viry z toho důvodu, že jejich přenos kapénkami je jeden z nejlehčích, nejrychlejších a zároveň nejhůře zabranitelných způsobů nakažení.

Vrozené problémy

S některými dýchacími problémy se můžeme již narodit, což nás samozřejmě činí ještě více zranitelnými vůči okolnímu prostředí. U novorozenců pak navíc může přivodit další komplikace minimálně do té doby, než je vada odhalena. Jedná se o různé vývojové anomálie typu částečné či úplné neprůchodnosti hrtanu nebo průdušnice, dále pak o nedostatečně vyvinuté plíce, nebo naopak výrazně zvětšený jazyk způsobující problém proudění vzduchu v ústní dutině.

Zajímavým a problematickým fenoménem je tzv. brániční kýla. Jedná se o jev, kdy došlo k protržení bránice a následnému přesunu břišních orgánů do hrudníku, čímž logicky dochází k tlaku na dýchací orgány a ohrožení jejich základní funkce. Nebezpečným problémem je i neprůchodnost nosního vchodu, protože ústa novorozence nezabezpečí dostatek kyslíku, takže dítěti hrozí dušení.

Hned po narození malé děti ohrožují i další nebezpečí spojená s dýchacími cestami. Mezi ty nejznámější patří apnoe, tedy neočekávatelná a zatím ničím nevysvětlená zástava dechu. Rovněž tzv. přechodné zrychlené dýchání novorozence může způsobit značné problémy. Příčinou tohoto stavu je pozdní vstřebání plicní tekutiny po porodu. Zrychlené dýchání může trvat až týden a léčí se podáváním kyslíku v nemocnici, aby nedošlo ke kolapsu dítěte.

Hlavní nemoci dýchacích cest

Pokud se zaměříme opravdu na bakteriální či virové nemoci, musíme nutně z nejčastějších chorob vyloučit jinak masivně rozšířenou autoimunitní alergii. Začneme tedy od těch nejběžnějších a tedy kašlem a rýmou. Obě nemoci bývají i doprovodnými příznaky pro mnohem závažnější zdravotní potíže. Popisovat jejich průběh je zbytečné, protože to každý zná, takže se podíváme pouze na způsoby léčby.

Čtěte také: Dětský kašel, kdy už navštívit lékaře

Ty tvoří jakýsi základ pro léčbu jakýchkoli dalších nemocí dýchacích cest. Vždy tak je třeba dopřát pacientovi klid, vlhký a chladnější vzduch, aby jej co nejméně dráždil, dostatek tekutin (teplé čaje) a vitamínů (nejlépe v přírodní formě). V případě kašle pak i suchý zábal krku mírnící bolest a v případě rýmy pravidelné zbavování hlenu (smrkáním a u malých dětí odsáváním).

Když bolí v krku

Velice častou chorobou je angína, která je typická zduřením krčních mandlí i uzlin, teplotou a bolestí v krku a při polykání. I na angínu je vhodný suchý zábal krku. Pomineme-li méně závažné případy, pak je na místě i léčba antibiotiky, desinfekce dutiny ústní i krku a poctivá rekonvalescence na závěr, protože angína se velice ráda a často vrací, pokud nejsou léky správně a do konce dobrány.

Zánět hrtanu už patří mezí vážnější onemocnění dýchacích cest. Mezi jeho příznaky lze zařadit dušnost, chrapot, pisklavé dýchání, kašel a horečka. Hrozba udušení dělá z této nemoci zejména pro dítě skutečně nebezpečnou záležitost. Je tak třeba zklidnit organismus, zvlhčit vzduch a okamžitě navštívit lékaře, který zabrání otoku hrtanu, který může zamezit průchodu vzduchu.

Nemocný čumáček

Znemožnění dýchání nosem je nepříjemné samo o sobě. Pokud je to v kombinaci s bolestmi, zvýšenou teplotou či výrazně horším spánkem, je to ještě horší. Zvětšené nosní mandle jsou rozpoznatelné podle problematického dýchání postiženého, jeho chrápání, hlasu znějícího skrze nos a buzení kvůli dušení. Účinně pomůže jen návštěva lékaře, který při vážném problému mandle chirurgicky odstraní. Zmírnit příznaky lze spaním na boku či břiše nebo vlhkým vzduchem.

Zánět nosohltanu je již horší. Jedná se o infekční onemocnění, které se projevuje bolestí v krku i uších, ztíženým polykáním, zduřelými mízními uzlinami na krku a také horečkou. Zde je třeba léčit studenými nápoji a pokrmy. Vhodná je navíc v případě jídla jejich úprava do co nejlehčeji polykatelného stavu. Je-li případ vážnější, lékař předepíše příslušné léky.

Nejen kuřákovy plíce dostávají zabrat

Zánět průdušek neboli bronchitida je nemoc virového původu, která může mít mírný, nebo naopak velice vážný průběh. Často se jedná o komplikaci méně závažných onemocnění typu chřipky či nachlazení. V průduškách se hromadí hlen, který je třeba vykašlávat. Kromě toho je u pacienta přítomna teplota až horečka a také různé stavy dušnosti. Léčba je obdobná jak v případě jiných onemocnění, jen si vybírá delší čas na rekonvalescenci.

Zápal plic může být pro slabší jedince a děti i smrtelnou chorobou, takže není radno jej podceňovat. Jedná se typicky o stav ještě o stupeň horší, než je výše zmíněný zánět průdušek, přičemž příznaky jsou velice podobné. Lehčí případy bývají doléčeny v domácím prostředí za pomoci antibiotik. U těžších je ale nutná hospitalizace a monitorování stavu pacienta.

Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Zdraví, Nemoci, Nemoc, Vlhký vzduch, Zástava dechu, Plicní tkáň, Uzlina, Vážný průběh, Desinfekce, Zrychlené dýchání, Nemo, Čumáček, Kapénka, Čest, Studený nápoj, Doprovodný příznak, Dýchací orgán, Mízní uzlina, Znečištěné prostředí, Narození malé, Zdraví na Heureka.cz