Maminka.czOšetřovné

Nemocné dítě. Poradíme vám, na co máte v práci nárok a jak vypočítat ošetřovné

Samy moc často nestonáte, zato vaše děti bývají nemocné hned několikrát do roka. Pro pracující maminky velmi nepříjemná situace, kdy jsou vedle starostí o zdravotní stav svého potomka postaveny před další zásadní problém – kdo teď dítě pohlídá?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když nepomůžou tatínek, hlídací babičky ani sousedka, nezbývá vám nic jiného než se omluvit v práci a vyrazit s malým marodem k lékaři, případně s ním pak i zůstat doma. Musí vám to zaměstnavatel umožnit? Na jakou finanční kompenzaci máte při pracovní absenci kvůli ošetřování dítěte nárok? A co když důvodem není nemoc dítěte, ale třeba zavřená školka?

ČTĚTE TAKÉ: Dlouhodobé ošetřovné: Kdo na něj má nárok a jak zažádat?

Na návštěvu lékaře můžete čerpat placené volno

V případě, že je vaše dítě nemocné a potřebujete s ním jít k lékaři, máte nárok na volno s náhradou mzdy na dobu nezbytně nutnou. Nejdéle však na jeden den,“ uvádí Ondřej Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco ČR, a dodává, že se musí jednat výhradně o situaci, kdy je doprovod k lékaři nezbytný a jeho návštěvu není možné uskutečnit jindy než během vaší pracovní doby.

V praxi jde zejména o situace, kdy dítě (bez ohledu na věk) není schopné samo navštívit lékařské zařízení nebo jen se značnými obtížemi, protože má např. zlomenou nohu, střevní potíže apod.

Témata: Zdraví, Ošetřovné, Nemoc, Peníze, Peníze a kariéra, pořad, Dlouhodobé ošetřovné, Adecco, Office, Samoživitelka, Nemo, Karan, Děti, Triatlon, Mateřská školka, Zaměstnavatel, Pracovní neschopnost, Pořadí, Marod, Nemoc dítěte, Sociální věc, Lékařské doporučení, Epidemie, Adecco ČR, Mzda, Zdraví na Heureka.cz