Maminka.czDěti

Nemůže v horku spát? 10 osvědčených tipů, jak zařídit, aby usnulo jako dudek

Kateřina Prachařová 25.  7.  2017
Léto všichni milují, ovšem když dojde na spánek, může to být občas oříšek. Máme pro vás deset tipů, jak dětem zpříjemnit usínání a spánek v parných dnech.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Dbejte na kvalitu ložního prádla i pyžamka

V létě ještě více než jindy platí, že syntetické materiály do dětské postýlky prostě nepatří. Nesají pot, zato pachy ukládají až moc dobře. Používejte proto povlečení z čistě přírodních materiálů, ideálně ze stoprocentní bavlny.

Totéž platí i pro pyžamko. Není pravdou, že dítěti bude nejlépe nahatému, ve vedru, kdy se potí, je lepší mít mezi sebou a ložním prádlem vrstvu odvádějící pot přímo na těle. Navíc během noci se přece jen ochladí a dítě by mohlo nastydnout. Pořiďte pyžamko nebo overálek s krátkými rukávy a nohavicemi, opět čistě bavlněné.

Používejte tu nejlehčí přikrývku. Dospělí často volí prostěradlo, to ale může být pro malé dítě příliš tvrdé. Ideální je samotné povlečení (pečlivě zapnuté!) bez vnitřní deky. Zaměřte se i na matraci. Měla by být prodyšná, například z kokosových vláken, a ideálně se snímatelným pratelným povrchem.

Někteří lidé si dávají ložní prádlo či pyžamo před spaním do lednice. U malých dětí, které ještě neumějí vyjádřit tělesné pocity, to příliš nedoporučujeme. Se starším potomkem se můžete domluvit, možná to rovněž ocení.

Témata: Děti, Miminko, Praktické rady, Miminko, Pitný režim, Okno, Pyžamo, Neklid, Sprcha, Celá noc, Kokos, Venkov, SPA, Mléčný výrobek, Letní období, Opačný efekt, Hluboký kočárek, Namočený ručník, Postýlka, Kvalitní spánek, Jak, Čisté oblečení, Vlažná voda, Mateřské mléko, Teplota