Maminka.czKoronavirus

Nemůžete mít muže u porodu? Vezměte si jeho propocené triko, radí psycholožka

Gabriela Kolinová 19.  3.  2020
Možná i vy patříte mezi těhotné maminky, kterým se blíží termín, a kvůli nařízené karanténě si nebudete moci vzít k porodu manžela, přítele nebo jinou blízkou osobu. To je velké zklamání! Máte strach a obavy, jestli to zvládnete? Nebojte, to dáte! Tyhle rady by vám mohly pomoci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Česká republika je od pondělí v karanténě, od středečních 18 hodin navíc platí pro všechny povinné nošení roušek. Šířící se nemoc COVID-19 znepokojuje nejen starší občany, ale také těhotné maminky, které se bojí jak o sebe, tak o své nenarozené dítě. A teď přišla další rána. Porodnice z bezpečnostních důvodů zakázaly doprovod tatínků u porodu.

"Mám asi týden do porodu a musím přiznat, že celá situace je velmi stresující. Porodnice se snaží, jak můžou maminky i miminka ochránit. Návštěvy jsou už zakázané přes týden, ale teď došlo také na zákaz tatínků u porodu. Nejsem z "cukru", ale musím říct, že to námi trošku otřáslo. Byla to pro mě taková jistota bezpečí. Jak se s tím mám na poslední chvíli vyrovnat?" ptá se čtenářka Míša. 

Petice: Pusťte tatínky k porodu!

Text petice: Adam Vojtěch v souvislosti s epidemií Covid-19 18. 3. 2020 mimořádným opatřením plošně zakázal přítomnost tatínků u porodů. Opatření považujeme za nesmyslné a psychicky ohrožující nastávající maminky, poškozující první ničím nenahraditelné vazby otce a dítěte a narušující nejpřirozenější práva rodiče. Maminky žijící s tatínky ve společné domácnosti jsou na porodním sále stejným (ne-li podstatně větším) rizikem pro personál i dítě, než otec v ochranných pomůckách. Osvícený ministr by měl spíše zakázat porodnicím k podobně absurdním opatřením přistupovat samostatně a chránit ty, kteří se v těchto dnech navzdory všemu chystají rozdávat lásku do posledních sil. Neberte nám naše poslední síly! Více TADY

Psycholožka Pavla Koucká doporučuje v této těžké situaci budovat důvěru – ať už v sebe sama, v lékaře a nebo třeba v osud, že vše dopadne, jak má! Ženy by si podle ní měly věřit, pak to všechno lépe zvládnou: "Je mi těch maminek velice líto, protože mít s sebou blízkého člověka při porodu je veliká jistota a bezpečí. A teď jim to najednou berou. Podle mě to za to nestojí, ale já o tom nerozhoduji, takže nelze než to respektovat a o to víc se spoléhat na sebe. Třeba si říct, že je to tradiční ženská záležitost. Žena má v sobě sílu, zvládne porod sama nebo za asistence jiné ženy, třeba porodní asistentky," povzbuzuje maminky psycholožka. 

Jsem těhotná, mám se bát koronaviru? Rady lékaře

Bohužel, rodičky si zřejmě nebudou moci kvůli karanténě přivést ani svou porodní asistentku nebo dulu, budou se tedy muset spolehnout na personál porodnice. "Mohlo by pomoci zajít se do porodnice podívat, poznat to prostředí, pak budou maminky jistější, budou vědět, kam jdou. Také doporučuji poznat někoho z personálu. Když zjistí, že tam nejsou všichni nepříjemní, uklidní je to. Velmi pravděpodobně tam bude nějaká osoba, která bude o rodičku pečovat a bude k ní milá," vysvětluje Koucká. Velkou výhodou je, že žijeme v době internetu, a tudíž nebudou maminky tak odloučené od svých blízkých. Pořád si mohou volat, posílat fotografie, psát po chatu. Asi to není úplně útěcha, ale porod bez tatínka zvládly naše mámy, babičky i prababičky. A návštěvy v porodnicích tenkrát také nebyly možné. 

U samotného porodu pak může manžela či přítele nahradit nějaká věc, která ho bude rodící ženě připomínat. "Ono to opravdu může fungovat. Žena si může vzít například jeho propocené tričko, když to přeženu. Nebo si představovat, co by dělal, co by říkal, pustit si hudbu, kterou spolu poslouchají," nabádá Koucká. 

Emoce, únava, dojetí! Výjimečné fotky zachycují chvíle krátce po porodu

A co obavy z nemoci samotné? Podle psycholožky jsou ta úzkost a strach vyvolané koronavirem možná horší než ten virus samotný. Maminky současná situace stresuje, jak potvrzuje i MUDr. Ondřej Šimetka, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava: "Některé ženy jsou samozřejmě znepokojeny méně, některé více, ale mnohé jsou naprosto vyděšené, čehož jsme svědky při své práci," píše na sociálních sítích a uklidňuje, že zdravé ženy (mezi které patří většina těhotných v republice) nejsou k nákaze virem náchylnější než běžná populace. "Přes obrovské počty nakažených pacientů ve světě bylo popsáno jen několik málo desítek těhotných žen s nemocí COVID-19," dodává.

"Těhotné maminky by se neměly stresovat, ubírá to síly. Žena potom není psychicky v pohodě, jak je k porodu potřeba. Při úzkosti se stahují svaly a při porodu opravdu potřebujete, aby byly uvolněné. Je to veliká komplikace a jak říkám, je mi těch nastávajících maminek líto," dodává psycholožka. 

Co byste měli vědět o koronaviru: Jak se co nejlépe uchránit?

Jenže ono se to řekne, nestresovat se. Negativní myšlenky si nemůžete násilím zakázat, jak potvrzuje i psycholožka. "Když vám řeknu, nemyslete na růžového slona, na co budete myslet? Spíš si zkuste mysl aktivně zaplnit tím, čím byste si ji zaplnit chtěla," nabádá. Dalším plusem je určitě pohyb. "Procházky jsou úžasné, teď tedy v omezeném režimu a s rouškami – někoho to možná uklidní, že nic nechytne, pro druhého to může být stresující. Doporučuji tedy vycházky do přírody, do lesa, tam se snad nic nestane, když tu roušku mít nebudete," radí Koucká. 

Ve chvílích, kdy na vás leze úzkost a bojíte se, co by se všechno mohlo stát, existuje ještě jedno řešení. Pustit si televizi (ne teda zpravodajství), podívat se na nějaký film nebo si vzít si knížku. A opravdu se od těch katastrofických myšlenek odprostit. Pomáhá také hudba nebo cvičení. "Zkuste se ukotvit v těle, rovně si stoupnout, narovnat si záda, dotýkat se celými ploskami chodidel podlahy a uvědomit si spojení se zemí. Pomalu zhluboka dýchat a soustředit se na svůj dech," doporučuje maminkám. 

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Porod, Porodnice, Od těhotenství k porodu, psycholožka, muž u porodu, prababičky, Česká republika, Míša, Zpravodajství, Karanténa, Pór, Tatínek, Internet, Maminka, Věž, Ondřej Šimetka, Úzkost, Triko, Pavla Koucká