Maminka.czOčkování

Nenechte očkovat dvě vakcíny najednou. Znáte pravidla bezpečného očkování?

Tereza Víchová 23.  10.  2017
Očkování je zásadní preventivní opatření, o jehož nutnosti nepochybujete. Přesto vás přepadají obavy: Jak to zařídit, aby vaše miminko zvládlo všechno bez problémů? Poradíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Očkujte zdravé dítě

Ano, je občas těžké najít delší časový úsek bez rýmy – především v rodině, kde je už více sourozenců. Přesto se o to pokuste.  A nejde jen o zdraví dítěte, rozhlédněte se po okolí. Jestli jste před pár dny navštívili kamarády, kteří teď leží doma s neštovicemi, rozhodně si domluvte nový termín pro vakcinaci. Dítě by mělo být očkované v dobrém zdravotním stavu, bez zvýšeného rizika infekcí v okolí.

Nenechte očkovat dvě vakcíny najednou

I když vás to může svádět. Je to při jedné návštěvě lékaře, možné zvýšené teploty nebo jiné nežádoucí účinky také prožijete najednou. A když už se bude pár nocí špatně spát, tak to nemusíte opakovat za pár týdnů znovu.

Podle odborníků by ale odstup mezi vakcínami měl být alespoň dva týdny. Tím se totiž potenciální vedlejší účinky včetně teplot redukují a tělo může nejlépe reagovat na jednotlivou vakcínu. Běžný postup, který čítá povinnou hexavakcínu spolu s dobrovolným očkováním proti pneumokokům, proto znovu zvažte a k lékaři se raději vypravte dvakrát.

I přes povinné očkování jsou spalničky opět na vzestupu. Máme se obávat?

Stres a očkování - zbytečné přetěžování organismu

Že jsou tělo a duše jeden celek, je čím dál diskutovanější téma. Zamyslete se nad tím i při plánovaném očkování. Konec kojení, růst zoubků, aktuální problémy v rodině mohou být pádným důvodem, proč dítě očkovat o pár dní později, až se vše uklidní.

Na vás jako na rodiči je odhadnout, jak velká míra stresu u dítěte panuje. Když se totiž stresory rozdělí, je adaptace na ně účinnější. A odpověď organismu fyziologická. Očkovat s mávnutím ruky, že to malý organismus přece zvládne, by se vám nemuselo vyplatit.

Pozorujte reakce po očkování

Po každém očkování zůstaňte třicet minut v čekárně lékaře. Výjimečný, ale o to nebezpečnější, je anafylaktický šok, který může po vakcinaci nastat. Bez zásahu lékaře může končit i smrtí. Obvykle se ale po očkování setkáte jen s lokální nežádoucí reakcí: zarudnutím a otokem v místě vpichu.

K celkovým pak patří zvýšená teplota nebo horečka. Cokoliv dalšího ale hlaste lékaři – průjem, zvracení, otok celé končetiny, neobvyklý pláč, podrážděnost, nespavost. U takových případů se pak v dalším očkovacím plánu postupuje vždy individuálně a závažné nežádoucí účinky hlásí pediatr Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv.

VIDEO: Očkovat nebo neočkovat děti? Přečtěte si názory odborníků

Nepodávejte sirupy „pro jistotu“

To je bohužel stále běžná praxe. Dítě je nevrlé, třeba ho bolí místo vpichu, sirup se vám zdá jako nejlepší řešení. Antipyretika mají ale své opodstatnění jen v případě zvýšené teploty nebo horečky.

Podle lékařů dokonce mohou snižovat výsledný účinek vakcín, proto je třeba s nimi zacházet opatrně. Jestli se možných reakcí bojíte třeba z důvodu atopie nebo alergické anamnézy v rodině, řešte to s pediatrem ještě před očkováním. Ten může situaci řešit třeba podáním antihistaminik před samotnou vakcínou.

Očkování proti nemocem: Jak funguje vakcína a vznikají protilátky - Ábíčko.cz

Na co se zeptat pediatra:

  • očkování se provádí obvykle během preventivních návštěv pediatra, proto nebývá moc času na diskuze
  • ptejte se předem,  která vakcinace a kdy vaše dítě čeká, jaký mít v té době režim nebo které obvyklé nežádoucí účinky se mohou projevit
  • uvažujete-li o očkování nad rámec povinného kalendáře, domluvte se s lékařem, kdy bude vhodná doba
  • pokud váháte kvůli aktuálnímu zdravotnímu stavu dítěte v době, kdy jste objednaní na očkování, volejte lékaři a proberte, jestli očkování raději neposunout

Video: Epidemiolog Rostislav Maďar říká: Neočkujete svoje děti? Ohrožujete tím vaše blízké

Vedlejší účinky vakcín: Jak jejich působení dětem ulehčit?
Velký průvodce očkováním: Kdy začít, co je povinné a jakou variantu zvolit
Rodiče mohou odmítnout očkování! Za určitých podmínek, rozhodl dnes soud
Témata: Časopis Maminka, Očkování, pravidla, anafylaktický šok, Rösti, Pádný důvod, Běžný postup, Nejlepší řešení, Vhodná doba, Dobrovolné očkování, Velký průvodce, Pediatr, Teplota, Povinné očkování, Lékař, Malý organismus, Zdravé dítě, Nežádoucí účinek, PRÁV, Nespavost, Účinky, ÓČKO, Malý orgán, Spalničky, Vakcína