Maminka.czDěti

„Není lehké si nepřipouštět příběhy dětí,“ říká ředitelka občanského sdružení Smíšek

Markéta Novák Matějková 15.  10.  2017
Už tento čtvrtek 19. října proběhne v Praze benefiční módní přehlídka s názvem Dítě mnoha rolí, jejímž cílem je podpořit děti předškolního věku ze znevýhodněného prostředí a zajistit jim včasnou integraci do společnosti vrstevníků a rovnocenné podmínky při vstupu do základní školy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Benefiční přehlídky Dítě v pěkných šatech pořádáme na podporu Integračních školiček Smíšek určených sociálně znevýhodněným dětem. Jedná se o děti, které bohužel nemají možnost navštěvovat běžné školky: děti z azylových domů nebo z chráněného bydlení, děti matek v tíživé sociální situaci, se zkušeností s domácím násilím.

Bohužel mnoho těchto dětí má i zkušenost s odebráním nebo týráním a potřebuje pomoc, kterou jim často rodina nedokáže poskytnout. Děti si bohužel nemohou vybrat rodinu, do které se narodí, ale všechny si zaslouží krásné dětství,“ doplňuje pozvání na akci paní Vladislava Táčnerová, ředitelka občanského sdružení Smíšek, která tento sociální projekt dlouhodobě zastřešuje a které jsme při této příležitosti položili několik otázek.

Co vás vedlo k tomu založit první školku?

V období, kdy jsem si musela řešit své osobní problémy, jsem se setkala s mnoha matkami z azylových domů, které řešily problémy s následky domácího násilí, drog, alkoholu a měly mnoho starostí samy se sebou, i když se o děti staraly. Ale přes jejich bolest, strach a další negativní pocity nebylo v jejich moci podchytit i bolístky a traumata jejich dětí, kvůli kterým děti zaostávaly jak vědomostně, tak vývojově.

Když jsem si své problémy vyřešila a zajela se do běžného života, začala jsem studovat sociální práci. To už byl jen krůček k tomu založit o. s. Smíšek. V roce 2006 jsme začali pracovat se znevýhodněnými dětmi, ale nárazová činnost byla nedostačující pro jejich posuny.

Díky zkušenostem jsme zjistili, že děti z azylů, ubytoven, co nemají trvalou adresu v Praze, ale i děti z Prahy, jejichž rodiče z nějakého důvodu nepracují, nemají šanci být přijaty do státních školek dříve jak do předškolního (nultého) ročníku, který je dnes již povinný.

Většina rodičů se těmto dětem nevěnuje, ať už se jim nechce nebo to prostě neumí, jelikož neměli vzor a sami vyrostli ve stejných nebo podobných podmínkách. Předškolní ročník těmto dětem však nestačí. Mají velké vědomostní nedostatky a nárazová vzdělávací činnost je nedostačující a neefektivní. Proto vznikla první Integrační školička Smíšek. Aby i tyto děti dostaly šanci.

Rodičovská dovolená 2018 – vše, co potřebujete vědět

Jaký byl vývoj? Školek je nyní několik. Setkala jste se s nějakými problémy?

V roce 2012 vznikla první Integrační školička Smíšek na Praze 9, o rok a půl později jsme otevřeli školičku na Praze 2 – Vinohradech. Posléze díky projektu Nadace Velux jsme mohli vybudovat další dvě, v Praze 8 – Karlíně a poslední na Praze 3 – Jarově. S problémy se potýkáme stále, nejsložitější je sehnat dostatek financí na udržení provozu školiček a veškerých podpůrných aktivit.

Tato práce musí být velmi náročná jak fyzicky, tak psychicky. Kde hledáte motivaci, abyste pokračovala?

Každá práce má svá specifika, ta naše je náročná spíše na psychiku. Není lehké si nepřipouštět příběhy dětí a nenosit si je domů. Některé děti kvůli nevhodnému způsobu života rodičů (alkohol, drogy, domácí násilí) mají za sebou tolik traumatických zážitků, že si to nedovedeme ani představit. Největší práce je s rodiči dětí. Naopak k dětem chodím nabrat sílu.

Jaké aktivity s dětmi děláte? Jak jim pomáháte?

V prvé řadě dětem poskytujeme předškolní vzdělání. Mnoho dětí ve třech až čtyřech letech nezná pastelky, knížky, nemá základní hygienické návyky. Je potřeba intenzivní individuální péče nejen vychovatelek, ale i speciálního pedagoga.

Děti potřebují v první řadě klidné a bezpečné prostředí plné nových podnětů, kde zapomenou na své strachy a bolístky. Proto pro ně připravujeme mnoho akcí mimo školičky, které je nejen rozveselí, ale vždy se něco nového dozví. Stále se učí hrou.

Klepněte pro větší obrázek

Co máte v plánu v nejbližší době? Chystáte nějakou akci? Budete otvírat další školku?

V nejbližší budoucnosti musíme sehnat dostatek financí na udržení stávajících školiček a ostatních přídavných aktivit, které vedou rodiče k osvojení rodičovských kompetencí a změně postoje ke svému životu. Stále je mnoho potřebných dětí, pro které by další školička byla potřeba. A ne jen jedna... Vše je však o financích.

V současné době plánujeme Benefiční přehlídku s názvem „Dítě mnoha rolí“. Bude se konat 19. 10. 2017 od 14.00 hodin na Náměstí Míru v Praze.

Zde za podpory známých osobností, jako jsou Marcela Březinová, Pavlínka Matiová a další, vystoupí děti Integračních školiček Smíšek nejen se svým představením, ale také se představí jako modelky a modelové. 

Mezi další aktivity, o kterých zatím přemýšlíme, patří vybudovat alespoň dvě až tři místa bydlení pro maminky v nouzi. Další aktivitou je prodej dalších výrobků, které pomohou maminkám získat více sebevědomí, finančních prostředků a nám získat určitý finanční obnos pro financování provozu a dalších aktivit školek.

Co děti čeká po odchodu z vaší školky?

Po odchodu je čeká první ročník základní školy. Ale ani tam je nenecháme bez dohledu. Náš speciální pedagog bude i nadále sledovat, zda při přechodu nebude potřebovat některé dítko podporu s doučováním.

Video: Pozvánka na benefiční módní přehlídku

GALERIE: Bez ruky se stal Oakley hvězdou módních butiků
Víte, jak si čte noviny nevidomý?
Děti spolu se svými slavnými rodiči namalovaly „Příběhy pro Davídka“
Témata: Děti, Příběhy, Kam s dětmi, Základní škola, Mateřská škola, Maminka cestuje, Bydlení, Občanské sdružení, Školička, Největší práce, Sociální byt, Předškolní věk, Náměstí, Finance, Běžná školka, Oakley, Současná doba, Azylový dům, Vědomost, Běžný život, Smíšek, Aktivita, Pavlínka, Představení, Doučování