Maminka.czČasopis Maminka

Není pravák jako levák. Víte jak je rozeznat?

Iva Endrychová 13.  8.  2014
Není pravák jako levák. Víte jak je rozeznat?
Dnes už nikoho nerozhodí, když dítě bere věci do levé ruky. Dříve však byli leváci považováni za handicapované a byla snaha je přeučovat. Ty doby jsou dnes už naštěstí minulostí. 13. srpen byl vyhlášen mezinárodním dnem leváků. Při přípravě leváka do školy je však dobré se na jisté věci zaměřit a přizpůsobit jeho levorukosti vybavení a případně i uspořádání nábytku v pokojíčku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jakmile dítě začne kolem sebe vnímat svět a sápat se po věcech. Nevědomky upřednostňuje vždy jednu ruku. Přednostní používání jednoho z pohybových nebo smyslových párových orgánů (ruce, nohy, oči, uši) se odborně nazývá lateralita. Rozlišují se tři druhy: praváctví, leváctví a nevyhrazených lateralita, tedy kdy člověk není čistý levák ani pravák. Odhaduje se, že leváci tvoří asi patnáct procent celosvětové populace.

Malé děti intuitivně používají levou nebo pravou ruku při jednoduchých činnostech jako je uchopování předmětů, stavění kostek, obracení obrázkových karet či mytí zubů. "Většinou se dominance ruky vyhraní mezi 5 až 6 rokem života dítěte. Nevyhraněná dominance ruky je důvodem k odkladu školní docházky. Zhruba u 2% populace nedojde k vyhranění dominantní ruky, pak je vhodné řídit se dominancí oka a nohy. Pokud ani ty nejsou vyhraněné, je vhodné přiklonit se právě k pravé ruce. Rozhodně není dobré psát či kreslit oběma rukama, "radí speciální pedagožka Mgr. Světlana Drábová.

Mám doma praváka nebo leváka?

Na to, kterou mozkovou hemisféru má dítě dominantnější existují speciální testy. To základní testování trvá nejméně 2 až 3 hodiny, ale někdy mohou trvat až 10 hodin. Komplexní testy určitě nemůže člověk provádět sám na sobě a už vůbec je nesmí sám vyhodnocovat. Doma si však můžete s dítětem udělat krátké testy, které vám naznačí, zda má dítě sklon k určité straně, najdete je třeba na stránce prolevaky.cz.

Doma můžete s dítětem zkusit třeba tento jednoduchý test. Tak zjistíte, která ruka je dominantní.

Na stole rozložte kostky tak, aby byly stejně vzdálené od pravé i levé ruky. A necháme dítě postavit co nejvyšší věž. Přitom pozorujeme, kterou rukou používá. Dominantní je ta kterou bere kostky a staví. Na začátku může dítě ruce střídat, ale když už je věž vysoká a hrozí spadnutjí bude upřednostňovat ruku, která je šikovnější a se kterou si je jistější.

Přeučování působí problémy

Pokud jste si všimli, že je vaše dítě levák, nesnažte se ho přeučit na praváka. V mnoha případech se stává, že rodiče - praváci podvědomě podávají dětem předměty do pravé ruky, učí je otevírat věci pravou rukou apod. Případně se dítě snaží napodobit činnosti rodičů nebo kamarádů.

Nedělejte to. Přeučování je totiž poměrně velkým zásahem do fungování mozku a následky mohou být na dítěti patrné celý život. Jde o různé neurotické potíže - okusování nehtů, koktání, hyperaktivita. A většinou si pak pletou pravou i levou i v dospělosti.

Leváctví rozhodně není žádný handicap, ale při vybavování do školy se s tím počítat musí. Rodiče by na leváctví svého potomka rozhodně měli upozornit učitele. Leváci potřebují totiž trochu odlišný přístup. První písmenka píší jinak, rýsují a hlavně kreativní úkoly a manipulace se školními pomůckami, které jsou primárně určeny pravákům jim mohou působit problémy.

Na možné problémy piřpravte i dítě. Vysvětlete mu že leváctví ho nijak neliší od ostatních dětí a že se nemusí před kamarády-praváky kvůli tomu cítit méněcenné nebo „jiné“.

Správné podmínky pro leváky

  • Aby mu pobyt ve škole nebyl nepříjemný, měl by takový školák v lavici sedět vždy vlevo, aby měl dostatek prostoru na psaní a měl by pracovat se školními pomůckami určenými pro leváky.
  • Levoruké děti mají problém se sklonem písma, píší na stojato, nebo mají opačný sklon písma. Netřeba trvat na ležatém písmu, pokud jim to dělá problémy.
  • Dejte svým dětem školní pomůcky, které jsou na míru šité pro leváky. Usnadníte jim tím školní začátky.

Přizpůsobte levákovi i vybavení domácnosti

Mít doma leváka není žádný problém, protože v současné době existuje celé portfolio se zbožím pro leváky - od tužek, per, pastelek až po ořezávátka, pravítka a nůžky, škrabky na brambory, či otvíráky na konzervy i víno. Jsou vytvarované tak, že levorukým usnadňují uchopení a držení předmětu. Například psací potřeby mají vytvarované prohlubně, které každý prst navedou tak, že zajistí správný úchop.

Podívejte se do naší galerie, jakými pomůckami mu již nyní můžete usnadnit život:


Světový den leváků se poprvé slavil ve Velké Británii v roce 1992. Provází ho řada soutěží, ve kterých leváci vybízí praváky, aby si levou rukou zkusili dělat nějaké běžné činnosti - krájení chleba, otevírání konzervy, čištění zubů. Případně v některých restauracích se musí pít pivo jen levou rukou.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Lev, školní pomůcky, Leváci, Základní těsto, Koktání, Dráb, Obracení, Vít, Správný úchop, Odlišný přístup, Jak, Speciální test, Jednoduchý test, Okusování, Pravák, Světový den, PRÁV, Školní pomůcka, Světlana Drábová, Školní potřeby na Heureka.cz