Maminka.czKrása a styl

Není vaše poprsí po porodu, co bývalo? Vyřešte tento problém modelací prsou

Reklama 14.  4.  2016
Období po porodu bývá pro většinu žen nejšťastnějším obdobím života – v rodině se najednou objevil nový drobeček, o kterého je potřeba se postarat. Péče o sebe samu a vlastní tělo jde samozřejmě stranou a není se čemu divit. Jenže když odezní prvotní mateřské hormony, může se stát, že se novopečená maminka zděsí, kam zmizelo její ještě před pár týdny krásné poprsí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Naštěstí už existuje možnost, jak poprsí vrátit zpět jeho atraktivitu – modelace prsou. Ta neřeší problém velikosti prsou, ale jedná se pouze o úpravu jejich tvaru. Pokud jste tedy byla již před těhotenstvím s velikostí poprsí spokojená, je modelace prsou tím správným řešením.

Co je hlavní cíl modelace? Opětovné pozvednutí prsou, úprava tvaru a celkové vylepšení jejich vzhledu.

Co se při mastopexi, tedy modelaci prsou, upravuje? Odstraní se kůže kolem dvorce a ve spodní části prsu, a dvorec a celý prs se tak vysune do nové pozice.

Pro koho je modelace prsou vhodná? Modelace prsou je vhodná pro maminky, které již ukončily kojení. Obecně se doporučuje s operací vyčkat rok od ukončení kojení. Problémy by totiž mohla způsobit mléčná žláza, která sice při kojení plní velmi důležitou funkci, ale její mechanické dráždění při operaci by užitek nepřineslo. Mohla by totiž začít opět produkovat mléko, které by nebylo sterilní, a zhoršit tak hojení.

Co se děje před zákrokem? Každému zákroku předchází konzultace s plastickým chirurgem, který vám nastíní přínosy a rizika operace. Na pražské klinice estetické medicíny Brandeis Clinic vám, pokud dojdete k závěru, že je pro vás modelace prsou optimálním řešením, stanoví rovnou termín předoperačních vyšetření včetně ultrasonografického vyšetření prsou a samotného zákroku.

Jak to probíhá? Jako první chirurg hrudník vyfotografuje, pečlivě vyměří a předkreslí na kůži linie operačních řezů. Zákrok probíhá v celkové anestezii po dobu asi dvou hodin, kdy lékař zredukuje nadbytek kůže, prsa vymodeluje a dvorce uloží do požadované polohy. Aby pacientkám po zákroku zbyly co nejmenší jizvy, které lze správnou péčí v podstatě „vyzmizíkovat“, používají na Brandeis Clinic speciální jemný, samovstřebatelný steh.

A co potom? Po operaci následuje jeden a až dva dny hospitalizace na klinice pod lékařským dohledem, kdy je třeba užívat preventivně antibiotika a léky na tlumení bolesti. Během prvního dne po operaci na prvním převazu dostanete elastickou modelační podprsenku, kterou budete nosit minimálně po dobu 6 týdnů od zákroku, aby tak byly zaručeny nejlepší výsledky. Až do doby zhojení je nutné docházet na pravidelné převazy.

Co nějaká omezení? Do práce se budete moci vrátit asi po 14 dnech od operace, ovšem ještě následující dva měsíce je vhodné vynechat náročnější fyzické aktivity a vyhýbat se zvedání těžkých předmětů.

Kdy zmizí jizvy? Pooperační jizvy mají tendenci blednout po třech až šesti měsících od zákroku. Jejich hojení napomůžete třeba promasírováváním měsíčkovou mastí či používáním silikonového krytí na noc (osvědčila se nám značka New gel +). Po kompletním zhojení je také možné jizvy zjemnit a vyhladit laserovou terapií.

Co když chci prsa zvětšit? Modelaci poprsí je možné v rámci jedné operaci spojit i s augmentací, tedy zvětšením prsou s využitím silikonových implantátů, pak se ovšem již jedná o něco náročnější lékařský zákrok.

Témata: Krása a styl