Maminka.czZdraví

Neničte drahocenný vitamín C. Těchto 6 věcí jej nejvíce ničí

Martina Machová 26.  10.  2016
Znáte 6 úhlavních nepřátel vitamínu C? My ano! A navíc vám řekneme, kdy je jeho potřeba v organismu zvýšená.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vitamín C je pro nás důležitý

Vitamín C (kyselina askorbová) je asi nejznámějším a nejpopulárnějším vitamínem. Svou popularitu získal především svou úžasnou schopností pozitivně ovlivňovat celkovou obranyschopnost organismu – aktivitu bílých krvinek a také protilátek imunoglobulinů.

Vitamín C je naprosto nezbytný pro optimální fungování všech buněk v organismu, a protože se podílí na syntéze kolagenu, je kupříkladu nepostradatelný pro cévy, šlachy, vazy a kosti.

Citrusy a kdy s nimi začít

„Céčko“ je také známý antioxidant, tedy látka, která nás chrání před poškozením tzv. volnými radikály z okolního prostředí; kupříkladu před negativním vlivem exhalací, těžkých kovů, dusitanů, herbicidů, pesticidů, ale třeba i přepálených tuků ve stravě.

Kyselina askorbová také ovlivňuje vytváření některých hormonů. A pozor, možná netušíte, že vitamín C je nezbytný pro vstřebávání železa! Ano, máte-li v krvi železa málo, je nutné myslet nejen na přísun tohoto prvku, ale na souběžný přísun „céčka“. Vitamín C má ještě celou řadu důležitých funkcí a je tedy více než patrné, že bychom si jej, zvláště v přirozené „přírodní“ formě, měli považovat jako zlata.

Témata: Zdraví, Praktické rady, NIC, Dlouhodobé skladování, Vít, Stejné množství, Tepelná úprava, Psychické napětí, Těžký kov, Vitamín, Pravidelný příjem, Céčko, Vitamín C, Žaludeční nevolnost, Okolní prostředí, NEJ, Jarní měsíc, Vendula, Věc, Zánět dásní, Fyzická zátěž, Smažení, Volný radikál, Lidské zdraví, Zdraví na Heureka.cz