Maminka.czKojení

Neobvyklé komplikace při kojení: Ustupující brada či krátký jazyk

Martina Machová 22.  4.  2019
Kojení mohou zkomplikovat i některé méně známé skutečnosti, jako jsou kupříkladu krátký jazyk miminka, příliš malá a nevýrazná bradička a další.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Někdy zkomplikují úspěšný start kojení příliš velká prsa, jindy zase prsa velmi malá, vrásky na čele novopečené maminky přidělají i pro kojení nevhodně tvarované bradavky nebo jejich extrémní citlivost. Problémy čas od času způsobí také příliš prudký nebo naopak pomalý spouštěcí reflex. To vše představuje situace, s nimiž si umí zkušenější dětská sestra i pediatrička vcelku bez obtíží poradit, ale co když je „zakopaný pes“ takřka neúspěšného kojení nejasný? A ani mamince, ani zdravotníkům se nedaří odhalit důvod?

Sedm mýtů o kojení: Musím kojit v intervalech a vypít šest litrů vody!

3 +1 méně obvyklých komplikací kojení

  • Krátký jazyk a vysoké a úzké patro nejsou bohužel patrné na první pohled a laika tato méně známá příčina problematického a nedostatečného sání jednoduše nenapadne. Pomoci může jak laktační zkušená poradkyně, tak zkušenější pediatrička.
     
  • Přirostlá podjazyková uzdička dokáže maminku i kojence také nepěkně pozlobit. (Uzdička je tenká vazivová blanka, která spojuje dolní patro se spodní stranou jazyka.) Je-li uzdička krátká, děťátku se špatně saje, neprospívá a maminka má po čase rozbolavělé bradavky. V případě potvrzení diagnózy je vhodné uzdičku krátkým a rychlým chirurgickým zákrokem nastřihnout. O kontrolu uzdičky můžete požádat dětskou sestru již v porodnici.
Když kojení bolí: Možná máte kojence se stiskem pitbula
  • Droboučká ustupující bradička maličkého miminka může kojení také vcelku zkomplikovat! Miminko s nevýraznou ustupující bradou obvykle hůře saje, a tak se může stát, že bude i hůře prospívat. V tomto případě obvykle pomůže změna polohy při kojení, s níž nejlépe poradí zkušená laktační poradkyně.

Jak kojenci sají mateřské mléko? 

Odmítání jednoho prsu patří mezi vcelku nestandardní komplikace kojení, i když v tomto případě jde o obtíže spíše estetické, a to pochopitelně pro maminku. Jeden prs bývá totiž následkem delší dobu trvající preference nápadně větší než druhý, což může přetrvat i po ukončení laktace. Důvody bojkotu jednoho prsu mohou být různé; od anatomických zvláštností daného prsu, v němž je méně mlékovodů, namožený krk děťátka po porodu (nepohodlná poloha) přes ucpaný nosík, infekci zvukovodu až po změnu chuti mléka kvůli zánětu v prsu. Od příčiny problému se pak pochopitelně odvíjí i řešení. Laktaci v druhém prsu lze podpořit pravidelným odstříkáváním.

Matka kojí čtyřletého autistu a lidé ji odsuzují. Uklidňuje ho to, tvrdí
Témata: Novorozenec, Výživa a stravování, Kojení, Miminko, Kojenec, Praktické rady, Miminko, Šestinedělí, komplikace, Maminka, Známá skutečnost, Krátký, Preference, Laik, Jazyk, Brada, Prsa, Brad, Pediatrička