Maminka.czŠkolák

Nepanikařte z dětské horečky!

Ulekare.cz Ulekare.cz 7.  12.  2015
Většina rodičů dokáže u svých potomků zvýšenou teplotu, nebo dokonce horečku rozpoznat okamžitě. Rozhodnout ale o dalším postupu, zvláště u malých dětí, to už bývá těžší. Poradíme, jak dítěti od horečky ulevit, čeho se vyvarovat a kdy už je nutné vypravit se k lékaři.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Při hodnotě nad normál potvrzené teploměrem se nejprve pokuste tělesnou teplotu snížit. Dítěti lze podat léky tlumící horečku, dávejte však pozor na doporučené dávky a pečlivě vždy prostudujte informace v příbalovém letáku. Jde-li o novorozence, poraďte se s pediatrem.

Často pomůže i studený obklad na čelo. Potomka můžete také osvěžit navlhčenou koupací houbou. I chladný zábal odnímá teplo organismu a teplota se tak snižuje. Dbejte na to, aby v pokoji nemocného nebylo příliš chladno, ale ani horko. Oblečení raději nevrstvěte, postačí pyžamo a lehká přikrývka. Nezapomeňte dítěti podávat dostatek tekutin – můžete mu uvařit ovocný či bylinkový čaj. Vyvarujte se především následujícího:

  • Nepodávejte dítěti aspirin. Může způsobit vážné onemocnění zvané Reyův syndrom, pro které je charakteristické poškození a selhání mnoha orgánů.
  • Léky nekombinujte a nestřídejte. Vyhněte se podávání preparátů na chřipku a nachlazení zároveň, zejména u jedinců mladších čtyř let. Přečtěte si informace na obalu či příbalový leták a vyberte ten přípravek, který nejvíce odpovídá příznakům nemoci dítěte. Případné problémy vždy konzultujte s lékařem.
  • Nepřehřívejte organismus. I když má malý pacient zimnici, nepřidávejte mu deky navíc.

Co doma nevyléčíte

Obvykle není nutné brát dítě k lékaři. V některých případech však může být vysoká teplota závažným příznakem jiného onemocnění. Konzultaci neodkládejte, pokud:

  • je teplota vyšší než 40 °C,
  • dítěti je méně než 3 měsíce a horečka přesahuje 38 °C,
  • teplota přetrvává déle než 72 hodin (u pacienta mladšího než 2 roky činí tato doba 24 hodin),
  • jsou kromě horečky patrné i další příznaky, jako jsou ztuhlý krk, silné bolesti v krku, uchu nebo hlavy, vyrážka,
  • má dítě záchvat,
  • váš potomek vypadá velmi nemocně, rozmrzele, pasivně.
Periodická horečka dětí. Znáte ji?  

Měření nemusí být mučení

Jak často teplotu kontrolovat, to záleží na konkrétní situaci. Obvykle ji nemusíte měřit nutně každou hodinu, nebo kvůli tomu dítě dokonce budit. Ale měli byste tak konat, je-li na nemocném patrná malátnost či se stav zhoršuje. Použít lze digitální teploměr – u malých dětí je nejpřesnější rektální měření. Je-li vašemu potomkovi čtyři až pět let a více, můžete teplotu měřit v ústech. Hodnoty zjištěné v podpaží jsou nejméně přesné, zato se jedná o nejsnazší způsob.

Ačkoli je zvýšená teplota známkou toho, že tělo bojuje s infekcí, u každého dítěte může vyvolat zcela odlišnou reakci. Pokud si čímkoli nebudete jisti, nebojte se kontaktovat pediatra.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Web Ulékaře.cz, Mučení, Reyův syndrom, Bylinkový čaj, Lék tlumící, Vážné onemocnění, Ztuhlý krk, Studený obklad, Příbalový leták, Závažný příznak, Malý pacient, Periodická horečka, Vysoká teplota, Zdraví na Heureka.cz