Maminka.czZdraví

Nepodceňujte myomy

Ivana Ašenbrenerová 6.  7.  2016
Stává se vám, že v poslední době při menstruaci silněji krvácíte nebo nemůžete otěhotnět? Pak je možné, že máte děložní myom.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
1. Potíže a příznaky

Přestože se jedná o nejčastější nádor děložního těla u žen, nemusíte hned panikařit. V případě myomů jde totiž naštěstí o nezhoubné nádory, které se vyskytují u více než třetiny žen ve věku od 30 do 50 let. Jak říká gynekoložka Radka Gregorová z Lékařského domu v Praze 7, myomy se tvoří z hladké svaloviny děložní stěny.

„Mohou se vyskytovat na povrchu dělohy (serózní), mohou být součástí děložní stěny (intramurální) nebo se mohou vyklenovat do dutiny děložní (submukózní). Jejich příčina nebyla jasně prokázána. Svoji roli určitě hrají hormony, genetická zátěž a vliv zevního prostředí. Myomy se totiž nevyskytují u dívek před nástupem menstruace a dále již nerostou v menopauze. Vyšší výskyt je také popisován u kuřaček, u žen, které nikdy nerodily, a u žen tmavší pleti,“ vysvětluje lékařka.

Nejčastější příznaky?
Bolest i neplodnost

 „Dlouho jsme se s manželem pokoušeli o miminko a po řadě vyšetření se zjistilo, že mám v děloze asi pěticentimetrový myom. Lékař mi řekl, že právě on je pravděpodobně příčinou mé neplodnosti.

Lékař mi našel myom. Proč bolí a co se stane dál?
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Lékař mi našel myom. Proč bolí a co se stane dál?


Absolvovala jsem chirurgické odstranění a za půl roku jsem už byla těhotná,“ vzpomíná pětatřicetiletá Dáša. Čtyřicetiletá Jana zase neustále pociťovala bolest a tlak v podbřišku a také měla nepravidelnou menstruaci. Vyšetření i v jejím případě odhalilo děložní myom. Protože už ale neplánovala další těhotenství, gynekoložka zahájila hormonální léčbu a Jana chodila každých šest měsíců na kontrolu.

Děložní myomy mohou způsobovat řadu potíží, kromě výše uvedených také problémy s vyprazdňováním či donošením dítěte. Na druhé straně existují ženy, které žádné obtíže nemají, a na myom se přijde čistě náhodou.

„Pro ženu jsou nebezpečné rychle rostoucí myomy, myomy na stopce (stopkaté myomy) i myomy spojené s velmi silnou menstruací. Rychle rostoucí myom může způsobit útlak okolních orgánů, bolesti či zažívací potíže. Silná a dlouhá menstruace ohrožuje ženy chudokrevností a myom na stopce se může obtočit kolem stopky a může odumřít (tzv. torze). Co se týče těhotenství, rizikové je umístění myomu směrem do dutiny děložní, kterou může deformovat a vést k potratu či předčasnému porodu. Samozřejmě je nebezpečný i myom větších rozměrů ve stěně děložní, kde s nástupem kontrakcí může děložní stěna prasknout,“ varuje gynekoložka.

Článek vyšel v magazínu Maminka 6/2016

Témata: Zdraví, Dáša, Děložní myom, Zažívací potíž, Myom, Chirurgické odstranění, Petice, Zevní prostředí, Hormonální léčba, Genetická zátěž, Okolní orgán, Nitroděložní tělísko, Nejčastější příznak, Gynekologické vyšetření, Děložní stěna, Tělísko, Mirena, Zvětšená děloha, Stopka, Velký pomocník, Chirurgická léčba, Zdraví na Heureka.cz